Tuinhuis Schipluiden: een verborgen verrassing

Tuinhuis Schipluiden is een verborgen oase. Ze schenken er bijzondere thee, en op de kaart (ontbijt en lunch) staan o.a. gebak en croquetten van Holtkamp.

28 Jul 2014 Anna Penta

blogger Anna Penta schreef drie vegetarische kookboeken en vertaalde er veel meer. Ze werkt freelance als redacteur/corrector voor uitgeverijen.

  • 28 Jul 2014

Tuinhuis Schipluiden: een verborgen verrassing

Op een zonnige zondag ergens in juli, als de wilde bramen sneller rijpen dan ze zich laten plukken, is mijn hond in voor wat actie. Dat treft want ik heb een afspraak voor een lange fietstocht. Eindbestemming: een verborgen theetuin in Schipluiden.

Schipluiden is een oud plaatsje in Midden-Delfland dat op culinair gebied verbazend goed is bedeeld. Er zijn – zomaar even uit het hoofd – een ambachtelijke bakker; een banketbakker (Holtkamp) die de lekkerste tompoezen van het land maakt met melk van de bioboer, een kaas- en zuivelboerderij met boerderijwinkel, en sinds een aantal jaar ook Natuurlijk Dichtbij, waar je streekproducten en biologische kruidenierswaren kunt kopen.

Die zonnige zondag ergens in juli fietsen we in het middagzonnetje zeventien kilometer lang dwars door Midden-Delfland naar Schipluiden, langs zomerse pracht in duizend gedaanten. Vorig jaar was ik al eens in de theetuin, voluit Het Tuinhuis Schipluiden, en ik herken het aan het uithangbord ‘Antiek’ aan de gevel van een witgepleisterd, vroeg-19e-eeuws pand. Via een smalle doorgang naast de antiekwinkel komen we in een wilde tuin vol verrassingen. De tuin is speels ingedeeld met zitjes in hoekjes en langs paden die rond het centrale theehuis – dat helemaal bestaat uit afvalmaterialen – zijn gedrapeerd. Ook als het druk is, vind je altijd ergens om een hoek nog wel een vrij tafeltje.

Thee met bloemen en kruiden

Op de kaart wordt het theeverhaal uitgelegd en dat is een ervaring die ik wil meemaken. Je kiest om te beginnen een basistheesoort: witte, zwarte, groene of rooibos. De thee wordt in een glazen kannetje met ingebouwd zeefje aan tafel gebracht, waarna je mag meelopen naar de theewagen. Daar maak je een keuze uit diverse gedroogde vruchten, bloemen en specerijen. (Al deze toevoegingen zijn biologisch en worden in de restwarmte van de bakkerij van een neef gedroogd.) Het met jouw keuze aangevulde kannetje wordt samen met een zandloper op je tafeltje gezet. Als het zand na twee minuten is doorgelopen en de thee voldoende getrokken zet je het kannetje op je glazen theekop. Je eigen unieke thee loopt dan in de kop en is nu drinkklaar: voor mij een smaakvol, purper getint mengsel van witte thee met toegevoegde citroen, bosbes en goudsbloem.

Ik bestel ook de huisgemaakte limonade, want het is warm en drinken mag, nee moet. De limonade is op basis van limoen-muntsiroop waar nog extra schijfjes limoen en verse munt aan worden toegevoegd. Hij is heerlijk verfrissend en zeker niet te zoet. Het gebak, waaronder zelfgemaakte appeltaart, is vandaag hard gegaan en het laatst beschikbare hazelnootgebakje van Holtkamp deel ik met mijn fiets-en-tafelgenoot. Behalve voor thee en gebak kun je in Het Tuinhuis ook terecht voor ontbijt (romige yoghurt met banaan, granola en honing, of een versgebakken croissant met kaas of aardbeienjam) en lunch (zoals een croquet – bij Het Tuinhuis is een kroket nog een croquet – op brood, een zomerse bol met bietencarpaccio, feta, pijnpitten en sinaasappel, of een tosti kaas van dikke sneden brood).

Schipluiden heeft nog meer in petto

Tot slot krijgen wij van de eigenaar van de theetuin, de antiquair Jan Holtkamp, nog een kleine rondleiding door de naastgelegen antiekzaak, met speciale aandacht voor een kast vol bakkersspullen uit 1902. Wij bedanken hem voor de aangename zondagmiddaginvulling en lopen weer de tuin door, nu in omgekeerde richting. Op de kade pakken wij onze fietsen om in de late middag naar huis terug te keren. Maar ik zal zeker terugkomen want Schipluiden heeft nog meer in petto, namelijk een tweetal restaurants waar je niet omheen kunt: het biologische café-restaurant Indigo en, van dezelfde eigenaar, de buitenplaats Op Hodenpijl. Daarover later beslist meer.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Tweede vestiging Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk aan den IJssel

Restaurant Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk: Italiaans shared dining, private dining-zaal en evenementen zoals Festa Della Nonna.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Station Bergweg opent bezorghub in het Vroesenpark

In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.