Hans van de Meeberg is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en komt zo’n beetje zijn hele volwassen leven al in Italië. Hij is in vrijwel iedere regio van het land geweest en is van mening dat je in Italië vooral weg moet blijven van een sterrenrestaurant, een enkele uitzondering daargelaten. Hij is fan van de regionale keuken en vindt wijn minstens net zo belangrijk als het eten. Met de lezers van de Buik deelt hij zijn lekkerste eet- en drinkadressen van het Italië, met als bonus toch een zaak met een Michelinster.
Rantan - Trausella (tussen Turijn & Milaan)

Het stel, zij (Carol) Koreaans-Amerikaans en hij (Francesco) Italiaans -Turijns, werd verliefd toen ze werkten in de sterrenkeuken van Ralae (Kopenhagen) en vatte het plan op om een farm-to-table restaurant te starten in Frankrijk. Helaas werd het toch Italië, een uurtje boven Turijn in de bergen vlakbij de plek waar Francesco opgroeide, verbouwden ze een oude boerderij tot Rantan Farmhouse. Hier schuif je bij aan een lange tafel (12-14 personen), alleen op vrijdag en zaterdag voor diner en zondag voor lunch, voor een fixed menu, met veel groente uit eigen kas en vlees/vis van de buren. Het menu heeft een gang of 8 inclusief een apéro, water en koffieservice (filter!) waarbij je niet boven de vijftig euro per persoon komt, wel exclusief wijn natuurlijk. Wat dat laatste betreft hebben ze een kleine maar heel fijne (natuurlijke) wijnkaart. Blijf als het kan ook slapen, ze hebben twee mooie kamers en een super ontbijt. Onnodig om te zeggen dat je reserveren moet.
→ Zwitserland/Italië E25 afslag Ivrea - rantan.it
Osteria Zanchetti - Fossombrone (Marche)

Luca Zanchetti is Mr. Zero Kilometer, hij haalt al zijn producten uit de buurt en dan liefst op loopafstand. Hij gaat zelfs zo ver dat hij de afstand tot de wijngaarden op zijn wijnkaart erbij heeft geschreven. Het restaurant ligt midden in het historische centrum van Fossombrone, dus even slim op z’n Hollands er net buiten parkeren. Vraag bij mooi weer, en wanneer is dat het niet in Italië, naar een tafel op het kleine maar fijne terras. Alles à-la-carte maar heel schappelijk geprijsd.
→ E35 van Bologna naar Pescara afslag Fano - osteriazanchetti.it
Antichi Sapori - Montegrosso (Puglia)
Antichi Sapori is geen ‘kas’ restaurant zoals bijvoorbeeld Café Clementine dat is, maar het is de hele grote groentespeeltuin van Pietro Zito, toevallig ook nog eens de ex-chef van het Italiaans Olympisch team. De locatie is in the middle of nowhere omringd door acht voetbalvelden met zijn alleen maar groentes, kruiden en een 1.000-jarige olijfboom. ‘De aarde zijn wij’, is dan ook zijn motto en 0-kms is hier een understatement. Hier krijg je zonder te vragen het dagmenu voor je kiezen met gerechten naar oude tradities en alles uit de eigen tuin. Het is dan ook niet vreemd dat Zito zo’n beetje elke dag fully booked is. Check de website en reserveer.
→ E55 van Pescara naar Bari afslag Cerignola Est - pietrozito.it
Osteria del Boccondivino - Bra (Piemonte)
Dit restaurant bevindt zich op het pleintje naast de geboorteplek van Slow Food Italia in Bra (de kaashoofdstad van Italië). Dit was heel lang mijn all time favorite. Hier eet je de Piemontese klassiekers van de allerbeste producenten uit de streek. Simpel en goed en dan die wijnkaart: een natte droom, met zelfs veel mogelijkheden per glas (dat zie je niet zoveel in Italië). Hier zijn twee gerechten die je niet mag missen: de vitello en de panna cotta. Zelfs chefkok Leonardo Pacenti van Toscanini vindt de panna cotta ongeëvenaard.
→ via Frankrijk of Zwitserland via Turijn E70 naar E717 afslag Bra - osteriadellarco.it (zusterrestaurant in Alba)
Cantina Siciliana - Trapani (Sicilië)
Nee, niet in Taormina of Syracuse maar in het Noordwesten van Sicilië zijn de meest originele restaurants. Midden in het centrum van Trapani vind je Cantina Siciliana. Het ziet er wel een beetje shabby uit met veelkleurige neon. En ook binnen is het geen designpaleis tenzij je van jaren '50 klassiek houdt. Deze Cantina van chef Pino Maggiore is aangesloten bij slow food en dat merk je meteen, zo eet je hier de Cuscusu alla Trapanese (soort lokale couscous) net zoals alle ‘tonijn’ gerechten. Die laatsten zijn echt een ‘must’.
→ E90 - ss113 vanaf Palermo ca 90 minuten met de auto - cantinasiciliana.it
Osteria La Subida - Cormons (Friuli)
Oke, ik had het nog zo over het vermijden van Michelinsterren. Maar zij kunnen er ook niets aan doen dat Michelin ze opeens een ster geeft. Gelukkig merk je dat niet bij La Subida, ze serveren nog steeds veel regionale gerechten, mooie wijnen in een relaxte familiaire sfeer en misschien wel nog belangrijker: het blijft hier betaalbaar. Vergeet hier niet een flesje van hun eigen azijn mee te nemen. Daarmee kun je thuis toveren. PS: Slapen kan er eventueel ook.
→ Oostenrijk, via Italië naar Slovenië - E55 afslag Udine Sud naar SR56 - lasubida.it