De koffie van Neef Rob is anders dan anders

Met keuze uit 16 soorten koffie en meer dan 40 soorten thee is er bij Neef Rob in Delft voor ieder wat wils.

18 Feb 2018 Xiang van der Weyden

blogger Als studente voeding en diëtetiek is Xiang altijd op zoek naar de beste smaken. Hierbij maakt ze geen onderscheid tussen gluten- en suikervrije lekkernijen en moddervette burgertrutjes.

De koffie van Neef Rob is anders dan anders

Koffie: menigeen kan niet meer zonder. Gevestigd in twee monumentale panden in hartje Delft vind je Neef Rob. De neef bij wie de kachel in de koude maanden altijd brandt en je terecht kan voor een bijzonder bakkie pleur die je nergens anders vindt.

Het 19e-eeuwse pand staat dankzij Neef Rob weer volop in de spotlights. De bakstenen muur zorgt voor een warm ontvangst en een industriële look and feel. Het gebruik van ruwe, natuurlijke en retro materialen geven deze koffiezaak een tijdloze, klassieke uitstraling. 

‘Doe mij maar Neef Gerrit’ 

Bij Rob vind je zestien verschillende soorten koffie en minimaal veertig soorten thee. "Net als bij wijn schuilt er minstens zo’n grote wereld achter koffie en thee. Van de weersomstandigheden waarin de struikjes groeien tot de manier waarop de bonen gebrand worden", begint eigenaar Rob zijn verhaal. "Veel automaatkoffies vind ik niet lekker, ik wilde meer. Zo belandde ik in de wereld van koffie en thee en kwam ik via via in aanraking met de juiste vakmensen." 


De koffieblends worden door Rob zelf gebrand en samengesteld. Eenmaal zover krijgt de koffie een familienaam toegewezen. Op die manier drink je hier koffies die niemand anders schenkt. Rob: "Voor de gast is Opa Piet natuurlijk een stuk makkelijker te onthouden dan Indonesia Flores Robusta." Rob vindt uitdaging erg belangrijk. Zelfs de simpelste zwarte koffie komt in varianten die bij het grote publiek nog niet bekend zijn. "Sinds een maand serveer ik het water los van een americano, zodat de gasten zelf gaan mengen. Wat je ziet is dat Delft ineens een stuk meer espressodrinkers heeft," lacht hij. "Mensen moesten vreselijk wennen, maar de reacties zijn tot nu toe erg positief." Zakjes thee zijn uit den boze bij Neef Rob. "In mijn sinaasappelthee zitten stukjes sinaasappels en cranberries, die je gewoon uit het vuistje kunt eten." 

Coffee, tea and chocolate 


Niets lekkerder dan ambachtelijke bonbons bij de koffie, vindt Rob. De bonbons van Tom van de Veen, voormalig chef-patissier van De Librije, zijn niet alleen een lust voor het oog, maar geven de koffie en thee vooral een geheel nieuwe smaaksensatie. Naast de minst alledaagse bonbons (banaan met gezouten pinda, kalamansi) heeft Tom speciaal voor Neef Rob een chocoladereep ontworpen. Delfts blauwe repen van witte chocolade met een vulling van gezouten karamel. Zelf drinkt Rob zijn signature koffie (latte macchiato Neef Rob) het liefst met de gekarameliseerde kokosbonbon, want "het zoete van de koffie staat perfect in contrast tot de wat bittere chocolade." 


De bonbons zijn niet groot, het zijn immers geen maaltijdvervangers; het gaat om de smaak, de beleving. Rob legt een selectie bonbons op een schaaltje en vraagt ons te omschrijven wat we proeven. De karamel-pecanbonbon neemt uitgebreid de tijd om op gang te komen en knispert licht in onze mond. Wanneer de bonbon bijna op onze tong is weggesmolten, komt de pecan naar voren. Op het einde proeven we nog een vleugje karamel. Iets minder zoet is de spierwitte Madagaskarvanille: een bonbon van witte chocolade met exotische ingrediënten. Een wat frissere zoetigheid. Niet alleen de bonbons prikkelen de zintuigen, de koffies mogen er ook wezen. 

Tante Door 


Waarom de zoete latte macchiato ‘Neef Rob’ niet als een gigantische, warme milkshake smaakt, wil Rob best verklappen. "Ik gebruik voor mijn latte macchiato de koffie van Tante Door. Da’s een bittere blend, vol pit en power. Dit zorgt ervoor dat de zoete melk en vanille niet gaan overheersen." Van de zestien aanwezige koffies worden Tante An, Ome Kees, Moeder Fie en Tante Door in de koffiezaak zelf gezet. De rest van de familie gaat graag met je mee naar huis. 

Een (ijs)koud kunstje 


Rob met de machine

Wanneer je ijskoffie besteld, kan het zomaar gebeuren dat Rob ‘m live bij je aan tafel bereidt. Met een koffiemachine die haast uit een experimenteel lab lijkt te zijn ontsnapt, maakt Rob de zogeheten ‘nitro koffies’: frisse, citrusachtige koffies met een schuimlaag waar je U tegen zegt. Is het een Guinness-biertje of vergissen we ons? Voor de theeleuten onder ons maakt Rob met liefde huisgemaakte ijsthee. Geef je voorkeuren door en Rob stelt jouw persoonlijke ijsthee samen. Broodje erachteraan plakken? Ook dat kan. Kruip even lekker weg en laat de geur van verse koffie je zintuigen doordringen. Zoals Rob graag zegt: "Omdat genieten tijdloos is."

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
GROOS idee: vijf dagen, vijf R'damse koffiebranders

Spijker je kennis en smaakpapillen even bij en leer vanaf dit weekend in warenhuis GROOS alles over koffie branden en zetten op z'n Rotterdams.

Passie voor koffie in Espressobar Pretoria

De enthousiaste koffieliefhebbers van Espressobar Pretoria op Rotterdam Zuid laten je koffie proeven uit alle windstreken.

11x koffie & studeren

Het einde van de zomer komt helaas al weer in zicht, gelukkig heeft Rotterdam leuke plekjes waar je in alle rust kunt werken of studeren én een lekker kopje koffie kunt drinken.