Eventjes uit Rotterdam, maar niet veel zin om weer ver weg? De Week van de Goereese Vis is begonnen. Tijdens dit jaarlijkse evenement kun je genieten van culinair en cultureel Goeree-Overflakkee. Nog geen drie kwartier met de auto en je bent in Middelharnis, waar onze dag overigens begon.
Historisch Middelharnis
We komen aan op de Menheerse werf. De historische scheepswerf is niet alleen nog een plek waar tot op de dag van vandaag schepen worden opgeknapt, ook is het terrein gedeeltelijk ingericht als cultuurhistorische attractie. Dat Middelharnis bomvol bijzondere geschiedenis zit, moet je maar voor jezelf gaan zien.
Wij krijgen uitleg over Haringvliet: de monding van een van de belangrijkste rivieren van Europa. Dat er weer nieuw leven (en dus ook verse vis) in de Haringvliet leeft mogen we met eigen ogen gaan zien en kruipen dus, sommige van ons met wat spanning in de buik, op een speedboot.
Bliek

Met die boot reizen we af naar het vogeleiland Bliek. Dit door het Wereld Natuur Fonds aangelegde eiland bestaat nog geen jaar. Op dit eiland krijgen vogels en vissen alle rust, maar toch is er een soort hutje gebouwd op dit eiland. Zo kunnen mensen aanleggen en beschut de vogels bekijken, zodat zij niet gestoord worden. In ons geval komen we hier niet alleen om te genieten van het uitzicht, maar mogen we proeven van wat streekproducten. Op een opklaptafeltje staat alle haring die je je kan bedenken: de welbekende maatjesharing of haring in het zuur maar ook warm- en koud gerookte haring. Rechts op een snijplank ligt wat gerookte ganzenborst. We worden nog even gewaarschuwd voordat we de gans in onze mond steken: pas op voor stukjes hagel, de jager heeft hem zelf van het eiland geschoten. De producten proeven ons stuk voor stuk goed maar lang treuzelen op dit onbewoonde eiland kunnen we niet: er staat ons nog wat leuks op de planning.
Eenmaal weer aan het vaste land lopen we naar een heel schattig restaurant aan de kade. We gaan zitten aan tafel bij brasserie ’t Vingerling. Een viergangenmenu staat ons te wachten, maar voordat we daarin duiken mogen we een lokaal biertje proeven: Solaes. Dit bier, dus ook op het eiland gebrouwen, wordt met heel veel passie gemaakt door een stel jonge mannen die ons er alles over willen vertellen. We proeven een blond bier dat bij velen in de smaak valt.
Er moet meer geproefd worden

Dan door naar de gerechtjes van ’t Vingerling. We beginnen met een rouleau van gerookte zalm, Stellendamse garnaaltjes en eiersalade. Ook wordt er nog gefrituurde dumpling bij geserveerd, met diezelfde garnaaltjes. Een leuke verrassing. Daarna komen we bij een andere mooie vis aan:scholfilet met bearnaisesaus, aardappelpuree en boontjes. De vis is goed en de puree is werkelijk perfect. Dan komen we aan bij ons laatste visgerechtje. Kabeljauwfilet, met knalgroene risotto met doperwt en zuring. Lekker, maar wat te flauw naar onze smaak. Het toetje wordt, laat ik me vertellen door de ober, een aardbeiencappuccino genoemd. Het is eigenlijk een vrij simpel gerecht maar enorm doeltreffend. Aardbeitjes en huisgemaakte frambozensaus worden onder een bolletje ijs en geslagen room bedolven. Een goede afsluiter van onze dag.

Maar hier eindigt deze mooie week niet. Tot 8 september kun je in Goeree Overflakee terecht voor deze week. Verschillende restaurants in de buurt hebben allerlei leuke driegangen menu’s voor € 32,50. Ga zelf kijken bij de historische werf of bezoek de visafslag aankomende vrijdag in Stellendam. Kaarten kosten je dan wel tien euro per persoon.