Bar Break breekt wet met eigen visie op traditionele cocktails

Bar Break in Katendrecht ontstond door Salvo en Rick, die verliefd zijn op het vak. De cocktails hier zijn in retrostijl, bij de Buik zijn we erg benieuwd.

2 Dec 2023 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Bar Break breekt wet met eigen visie op traditionele cocktails

Ze zijn nog maar net een maandje open op het Deliplein in Katendrecht, maar Rick en Salvo hebben de buurt nu al in hun greep met hun nieuwe Bar Break. Letterlijk, want de heren lieten beiden het logo van de nieuwe bar tatoeëren door Tattoo Bob. Met de nieuwe zaak laten ze de wijk en Rotterdam kennismaken met steengoede cocktails en goed eten.

​Salvo en Rick van 'Breakaway' naar Bar Break

De Siciliaanse Salvo Calvo (42) kwam voor een vakantie naar Rotterdam, maar werd verliefd op het legendarische Mad Mick’s Breakaway Café. Daar moest en zou hij werken. Tijdens het doen van de beruchte cocktailtest, een soort toelatingsexamen dat je nodig had om daar te werken waarbij je honderd cocktails uit je hoofd moest leren, ontmoette hij Rick de Groot (42). Beiden slaagden voor de test en de mannen raakten bevriend en twee decennia later lonkte een nieuwe uitdaging op het Deliplein.

​Retro cocktails


“We zeggen al jaren tegen elkaar dat we ooit samen een zaak beginnen”, lacht Rick. “We hebben al zo veel samen gedaan, van het managen van een bar tot het volgen van trainingen en het geven van masterclasses.” En opeens dook dit pand op en rook het duo haar kans. "Hier is weinig horeca waar je lekker kunt borrelen en genieten van bijzondere cocktails. Wij zijn de ontbrekende schakel," voegt Rick toe.

Voor de cocktails komt al die kennis die zij hebben opgedaan van pas. Bovendien, als je honderden cocktails kunt opdreunen, weet je wat je lekker vindt. “Onze favoriete cocktails zijn retro, dus uit de jaren ‘60 tot de 00’s. Toen brak de cocktail wereldwijd door”, vertelt Rick.

​Beter zorgen voor je lichaam

Hij neemt ons dieper mee de geschiedenisboeken in: “De cocktails werden toen gemaakt met wat er op de bar stond: simpelere spirits in combinatie met sapjes. Zo ontstonden Sex on the beach en Pina Colada en je had heel veel zoete, blauwe drankjes”, vertelt hij.

Dat gaan de heren anders doen: “We nemen die cocktails wel als basis, maar stoppen ze in een hedendaags jasje.” Zo wil Bar Break inspelen op het verlangen van veel mensen om bewust te genieten. “De kwaliteit is juist super hoog. In tegenstelling tot de jaren ’60 drinken we nu minder, maar als we een avond uit gaan, dan moet het goed worden en wil je verrast worden”, zegt hij.

En dat verrassen doen ze op magische wijze: “Neem bijvoorbeeld onze doorzichtige Pina Colada. “We voegen melk toe, maar filteren het eruit, waardoor je de vertrouwde en romige smaak behoudt, maar dan doorzichtig," legt Rick uit.

​Old school hospitality


De zaak heeft een grote bakstenen muur die perfect past bij het rauwe karakter dat de stad heeft. De bar staat centraal, met daarop alle ingrediënten uitgestald. Ook de muziek krijgt speciale aandacht: “Een dive-bar gevoel met underground hiphop, reggae, blues - old skool vibes. Het retrothema komt overal terug, zelfs in de oude Harley Davidson-motorblok biertap."

Wat Bar Break echt bijzonder maakt, is de old school hospitality, vindt Rick. Een bakje popcorn, water op tafel en een gezellig praatje, dat is waar Rick en Salvo voor staan. "We doen alles zelf: om beurten de bar en de vloer (uitserveren, red.), omdat we verliefd zijn op het vak en dat willen overbrengen. Geld verdienen is niet ons hoofddoel: hopelijk is dit het gevolg van wat we doen," lacht Rick.

​Low ABV-cocktails

Deze week start Bar Break ook met een lunchkaart, inclusief de wat lichtere lunchcocktails die je tijdens de lunch of net voor het diner als aperitivo kunt drinken. “Denk aan de wat lager alcoholische dranken die daarin een hoofdrol gaan spelen, zoals sherry, vermouth en amaro’s (kruidenbitters, red.).
Zo maken we, nog steeds retro, maar wat bijzondere kruidige cocktails, voor bij bijvoorbeeld mediterrane broodjes.”

Foto's: Rick Arnold 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.

Eurobrouwers opent nieuw café aan het Middellandplein

Eurobrouwers in west: een bar met bistrogerechten, een ruim terras en een sfeer midden tussen een Belgische bruine kroeg en een Italiaanse aperitivobar.