Waar eerst bruine kroeg 't Spinnewiel zat met vooral oudere bezoekers, loopt op dezelfde plek nu een jonger publiek binnen. Begin 2020 opende café Bakeliet op steenworp afstand van het Heemraadsplein. De horecazaak is in goed gezelschap van de cafés op de andere hoeken van het kruispunt en het heeft nog steeds de gezelligheid van een bruine kroeg. In plaats van de Hollandse hits die je in een dergelijk dranklokaal kunt verwachten, staat bij Bakeliet vaak een dj plaatjes te draaien.
Huiskamer

Iedereen lijkt elkaar bij Bakeliet te kennen. Collega’s zien elkaar als vrienden, gasten kennen het personeel en mensen die binnenkomen zien bekenden. Er staat een dikke Chesterfield naast de bar waar personeel wat klaar is op neerploft met een drankje. Het is alsof je een enorme huiskamer binnenstapt waar de huisgenoten met elkaar aan het genieten zijn. De samenhorigheid die gelijk opvalt, is er eentje die opgebouwd is met de tijd. Vrienden brengen vrienden mee en zo wordt het een plek waar je graag heen gaat, zelfs alleen, omdat je weet dat je bekenden tegenkomt. Bij Bakeliet is er echter ook een gemeenschappelijke interesse waar de gasten op afkomen: de liefde voor langspeelplaten en muziek. Iedere vrijdag- en zaterdagavond is er een muziekprogramma waarbij een andere muziekliefhebber achter de draaitafel staat. Ook organiseert het café regelmatig platenmarkten waarbij je tweedehands platen op de kop kunt tikken.
Pittige kip en fruitig pils

We zitten tussen de bar en het kleine keukentje in en voelen ons helemaal thuis in deze huiskamer. De groene bladeren van de kamerplanten waarmee de ruimte gevuld is en het donkere hout van het interieur geven een warm gevoel. Het bedienend personeel heeft eigen kleding aan. Het ziet er ongedwongen uit en past daardoor bij de relaxte sfeer van het café. Bakeliet heeft een uitgebreide bierkaart met speciaalbieren uit Nederland en uit het buitenland, maar (natuur)wijnen zijn ook vertegenwoordigd. Op aanraden van de serveerster bestellen we een IPA: Oedipus Gaia, geserveerd in bijpassend glas. De sterke geur van hop en tonen van grapefruit vult de neus terwijl je een slok neemt. Erbij bestellen we een Libanees flatbread met kip piri piri. In een diep bordje geflankeerd door little gem, gepickelde ui, hummus en tzatziki komen de kippendijen naar tafel. Het flatbread wordt warm geserveerd en is daardoor nog mooi zacht en gemakkelijk te eten met de kip, die mals is en en flinke dosis pit heeft. De hummus en tzatziki maken het geheel wat zachter en het gerecht combineert goed met de fruitige Oedipus. We bestellen er nog maar één om de boel af te blussen...
Café Bakeliet is goed op zijn plek in West en heeft een mooie klantenschare om zich heen mogen verzamelen. Het voelt als een ouderwets bruin café, maar dan met eigenzinnige, jonge bediening, dansbare muziek en een mooi aanbod dranken en eten. Bakeliet is dagelijks geopend vanaf 12.00 uur tot begin van de nacht.