Wijn is bezig aan een flinke opmars. Waar we vroeger alleen in de sjiekste tenten met een wijnkaart in de weer moesten, heeft een beetje bar of restaurant tegenwoordig een stuk meer te bieden dan wit, rood, of rosé. Een goede wijnkaart maken is serious business en veel ondernemers roepen dan ook hulp in. Van Zegro bijvoorbeeld, waar Ian van Eck al jaren de wijnselectie voor zijn rekening neemt. Hij reist de hele wereld over, op zoek naar de mooiste gaarden en de beste huizen. Af en toe mag een handjevol bofkonten met hem mee en in die hoedanigheid vonden wij ons plots in Languedoc, Zuid-Frankrijk. Dit is deel 1 van de reis.
Het reisgezelschap is een mooie greep uit de Rotterdamse horeca. Afgevaardigden van Ferro, Le Nord en l’Ouest, Thuisch, de Euromast, Indigo, en Huszar (Delft) staan te trappelen bij de gate. Vanaf Rotterdam Airport is het iets meer dan een uurtje vliegen naar Montpellier, waar onze reis begint. Languedoc staat bekend om de grote hoeveelheid wijngaarden; maar liefst een derde van alle druiven in Frankrijk wordt geteeld in dit gebied. Ter inkadering is daarom besloten tot een biologische wijnreis. De komende drie dagen bezoeken we een drietal organische wijngaarden: Domaine Bassac in Puissalicon, Domaine Begude in Limoux en Mas Zenitude in Saint Jean de Fos.
Bassac

Vanuit het vliegtuig stappen we direct in de auto richting onze eerste bestemming, Domaine Bassac. Dit huis wordt gerund door François Delhon, de zevende generatie die aan het roer staat. Samen met zijn wijnmaker Jean-Phillipe Leca maakt hij sinds 2012 biologische wijnen. Voor die tijd werden de druiven wel organisch geteeld, maar werden de wijnen nog op reguliere wijze gemaakt. De eerste biologische wijn die François en Jean-Phillipe samen maakten is Le Manpot Rouge, die direct bekroond werd met een Mundus Vini, een stevige prijs in het biologische wijnwereldje.

We noemen ze hier biologische wijnen, maar eigenlijk bestaan die niet. Wel wijnen die van biologisch geteelde druiven gemaakt worden. Biologische teelt houdt in dat er geen pesticiden, chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt wordt in de gaarden. Daarnaast zijn er in de kelder ook voorschriften voor biologische wijnteelt. Zo mogen biologische wijnen maximaal 180 milligram sulfiet per liter bevatten. Ter vergelijking: een reguliere witte wijn bevat maximaal 210 milligram per liter. Biologische wijnmakers zitten overigens zelden aan die 180 milligram; de uitdaging zit ‘m er namelijk in om de hoeveelheden sulfiet en kunstmatige gist zo laag mogelijk te houden.
Liefdesdrank

François ontvangt ons in de oude wijnkelder die zijn overgrootvader 250 jaar geleden eigenhandig bouwde. Op de nuchtere maag proeven we zo’n dertien wijnen, waarbij Le Manpot Rouge favoriet is bij het gezelschap. Zelfs met bescheiden slokjes en veel spuugwerk begint de wijn ons snel naar het hoofd te stijgen, dus gooit François de tafel vol met worsten, kazen en veel knapperig stokbrood. Ondertussen vertelt hij verder over zijn wijnen, zijn familie en die keer dat zijn broer voor een Japanse vrouw viel en stiekem een vat liefdesdrank voor haar brouwde.

Deze broer, illustrator van beroep, zag de liefde van zijn leven na een korte maar hevige romance richting Japan vertrekken. Hij liet het er niet bij zitten en begon in het geheim aan een ultieme liefdesverklaring: een rode wijn, die hij Je t’aime noemde en welk etiket hij sierde met het silhouet van zijn Japanse. Met kisten vol wijn reisde hij af naar Japan, waar hij de winkel tegenover zijn geliefdes kantoor afhuurde en tot de nok toe vulde met Je t’aime. Rigoureus, maar effectief, want het stel is inmiddels al jaren gelukkig in Japan. François kijkt wat zuur als hij eraan terugdenkt. Het zal hem vooral steken dat het zijn broer gelukt is om achter zijn rug een vat wijn te maken, want op de romantiek kan hij moeilijk bezwaar hebben. Zelf trouwde hij namelijk slechts vier dagen na de eerste ontmoeting met zijn eigen Amerikaanse geliefde.
Zelf proeven?

Ook al is het maar een heel klein stukje vliegen, we begrijpen dat een retourtje Languedoc niet altijd in de planning past. Gelukkig zijn deze biologische wijnen ook allemaal in Rotterdam te proeven. Geen Zegro-pas, geen nood. Ga gewoon langs bij Le Nord en l’Ouest, waar Le Manpot Rouge op de kaart staat. Iets verder van huis, maar zeker niet minder leuk, is Huszar in Delft, waar je ook terecht kunt voor Le Manpot.