Mavis: de juiste ingrediënten voor een avondje uit

De Buik ging bij cocktailbar Mavis in het Scheepvaartkwartier langs om een cocktailworkshop te volgen. We maakten een negroni, mojito en pornstar martini.

3 Aug 2023 Anna Nessen

blogger Op zoek naar de allerleukste food-plekken van een stad? Anna heeft voor elke stad die ze heeft bezocht een eigen 'Must Visits'-map gemaakt op Google Maps.

Mavis: de juiste ingrediënten voor een avondje uit

Het eind 2019 geopende Mavis in het hoekpand aan de Westzeedijk is een laagdrempelige, gezellige bar waar je lekkere cocktails kan drinken en 's avonds ook nog eens een dansje kunt wagen. Uniek aan deze cocktailbar is dat je hier op alle openingsdagen al vanaf twee personen een cocktailworkshop kunt volgen. Wij namen de proef op de som.

De basis van het bereiden van cocktails


Bij Mavis leggen ze de focus op het zo toegankelijk mogelijk maken van het drinken van cocktails. Zo leert het personeel, onder leiding van barhoofd Thomas, je ook nog eens de fijne kneepjes van het vak tijdens een cocktailworkshop. Bij de workshop, die al vanaf twee personen wordt gegeven, wordt de basis uitgelegd van het cocktailshaken en maak je aan het einde je eigen lievelingscocktail van de kaart. 

En zeg nou eerlijk, kunnen we allemaal niet wat extra kennis over cocktails gebruiken? Weet jij bijvoorbeeld waarom cocktails de ene keer geshaket worden in een beker, de andere keer de bartender alleen in het glas roert en waarom je de schil van de sinaasappel vaak terugvindt in cocktails?

Negroni: de Italiaanse klassieker


We beginnen met de negroni, een inmiddels Italiaanse klassieker. Het ontstaan van deze cocktail kent meerdere verhalen. De bekendste is het verhaal van de Italiaanse graaf Negroni, die na een tijd in New York te hebben gewoond terugkeerde naar zijn geboortegrond. Hij bestelde hier een americano (Vermouth, Campari en bruiswater) maar vroeg de barman om het bruiswater te vervangen door gin, en de drie ingrediënten te serveren in gelijke delen. 

Zo was de negroni geboren. We leren van bartender Gijs dat je een negroni moet stirren, oftewel roeren. Deze methode gebruik je veelal voor cocktails met enkel alcoholhoudende ingrediënten die je langzaam aan wilt koelen met de ijsblokjes, zodat de cocktail niet verdund wordt. Als garnering wordt sinaasappelschil gebruikt. Daarin zitten namelijk de meest etherische oliën, die de perfecte geur en smaak afgeven aan je cocktail.

Munt en limoen maken de mojito


Vervolgens gaan we verder met een Cubaanse held: mojito. Onderdelen van een mojito zijn rum, rietsuiker, bruiswater, munt en limoen. En belangrijk aan het maken van deze friszoete cocktail is dat je de laatste twee kneust voor ze het glas ingaan. Dit kneuzen doe je met een muddler en zorgt ervoor dat alle aroma´s vrijkomen. Doe het ook niet te lang, want anders wordt het bitter.

Geen cocktailkaart zonder pornstar martini


Als Gijs aan komt lopen met passievrucht, raden we direct de laatste cocktail: een pornstar martini. Deze cheeky cocktail is een van de meest populaire cocktails van het moment en dus ook niet weg te denken van de cocktailkaart van Mavis. 

Hier leren we dat die mooie witte schuimkraag op de pornstar martini komt door eiwit wat je als ingrediënt terugvindt in de cocktail. Door het eiwit te shaken, krijg je een mooie schuimlaag. Let op dat je eiwit altijd zonder ijs shaket, anders wordt de laag niet stabiel.

Sfeerproeven bij Mavis


Zodra je aan de speelse bar gaat zitten, merk je de aandacht die Mavis besteedt aan muziek. Om je heen zie je overal platen en posters van muziek iconen, er hangt een discobal midden in de zaak en wanneer we er naar vragen neemt de barman ons mee naar de muziekkelder. 

Met een karaokeset, een podium en dj booth zijn dit de juiste ingrediënten voor een verjaardagsfeest of een bedrijfsuitje. Wanneer we weer plaatsnemen aan de bar en genieten van de jazzy sferen in Mavis weten we het wel: hier komen we terug voor een dansje.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.