Het is misschien wel de meest intense en prestigieuze bartender competitie ter wereld: The Diageo’s World Class Competition. Bij deze wedstrijd strijden meer dan 10.000 bartenders uit, uit 56 verschillende landen, tegen elkaar om de beste barman van de wereld te worden.
De regionale competities zijn in volle gang, en 2 juli weten wij wie de Nederlandse World Class bartender is en wie ons land gaat vertegenwoordigen bij de wereldfinale in september dit jaar. We stellen de finalisten graag aan je voor.
The Diageo’s World Class Competition

Diageo is een marktleider in alcoholische dranken, met onder meer Johnnie Walker, Windsor, Smirnoff en Ketel One. Sinds 2009 organiseert het bedrijf ieder jaar de wedstrijd voor beste bartender, met als doel talenten te ontdekken en de internationale drinking-cultuur te verfijnen. De wedstrijd wordt gehouden in september in Glasgow, waar de 56 finalisten van over de hele wereld het tegen elkaar opnemen.
Om te weten wie ons land mag vertegenwoordigen, worden er uit de drie Nederlandse finalisten op 2 juli kampioenschappen gehouden. De winnaar mag zich officieel Dutch Bartender of the Year noemen. Dat is natuurlijk al een flinke prestatie, maar daarna komt het echte werk: strijden tegen de winnaars van 55 andere landen.
De Nederlandse finalisten
De drie Nederlandse finalisten zijn bepaald. Begin volgende maand strijdden zij tegen elkaar om te kijken wie ons land mag vertegenwoordigen tijdens de finales in Glasgow. Wij stellen ze graag aan je voor.
Andrea Boi, bartender bij The Duchess in Amsterdam werkt al lange tijd in dit vak. Hij begon ooit in Londen met een bijbaantje in de horeca als keukenhulp, waar hij zich uiteindelijk opwerkte tot ober. Daar ontwikkelde hij een passie voor bartending en voor cocktails. Na ervaring te hebben opgedaan in Londen, Australië en de Verenigde Staten, begon hij twee jaar geleden met werken in Amsterdam.
“Het zou een eer zijn als ik Nederland mag vertegenwoordigen”, zegt hij. “We werken ontzettend hard en ontzettend goed samen en het hele team support mij hierin. Samen kunnen we misschien de top bereiken”, aldus de hoopvolle Andrea. Op dit moment is hij druk bezig met het doen van research naar alle merken en verschillende dranken die Diageo aanbiedt en bereidt hij met zijn team verschillende challenges voor. “Daarnaast ben ik zelf aan het zoeken naar de beste manier om straks mijn eindproducten aan de jury uit te leggen.”
Ook uit Amsterdam komt James Chaib, bartender bij The Tailor. “Ik ben zowel vereerd als zenuwachtig, want alle andere deelnemers zijn ook zo onwijs talentvol. Het gaat lastig worden hier tegen te strijden, maar heb er wel veel zin in”, vertelt James. Het voorbereiden vindt hij erg leuk, want “hij mag een hoop dingen proeven en proberen. Dat is ook het mooiste aan bartending. Al die verschillende aspecten van proeven, proberen, verschillende smaken proberen te combineren. En natuurlijk een stukje entertainment”, legt hij enthousiast uit.
Tot slot strijdt ook Helder Fortes Silva mee. “Een beetje cliche”, vindt hij zelf, maar na het zien van de film Cocktail wist hij dat hij met cocktails wilde werken. “Het ontdekken van nieuwe smaken en deze ontwikkelen tot een creatief brouwsel is geweldig. Ik deed al een tijdje klussen voor DR. Rotterdam op oproepbasis, tot ik in 2015 de kans kreeg om hier echt aan de slag te gaan.”
Of de lat hoog ligt voor hem, nu de vorige twee Nederlandse winnaars ook van DR. kwamen? “Niet echt”, vindt Helder zelf. “Natuurlijk komt dat er wel bij kijken. Mensen verwachten nu eenmaal iets. Maar ik kan me daar gelukkig goed voor afsluiten. Ik ga uit van mijn eigen krachten en niet zozeer van de verwachting van anderen.”
Wat The Diageo’s World Class Competition winnen met je doet
Ben Lobos, vaste bartender bij DR. Rotterdam won vorig jaar de Nederlandse competitie en mocht ons land vertegenwoordigen in Berlijn. Hij behaalde de zestiende plek; een flinke prestatie, met maar liefst 9999 tegenstanders wereldwijd. “Ik leerde het vak bij mijn vader in de zaak, op zesjarige leeftijd. De chefs vonden het lachen, zo’n kleine knul in de keuken, en lieten me van alles proeven. Zo leerde ik, zonder het echt door te hebben, ontzettend veel over smaken”, vertelt Ben.
Maar als hij eerlijk moet zijn, zit de echte passie hem niet zozeer in de drankjes zelf. Hij wil mensen vermaken, een verhaal vertellen, iets uitleggen en misschien wel iets leerzaams meegeven. “Er was een hele hoop interesse naar mij na afloop, wat erg leuk was. Interviews, magazines en job offers. Maar het meest genoot ik ervan dat mensen me steeds meer gingen respecteren, naar me gingen luisteren en vragen gingen stellen over de producten. Ze respecteerden mijn mening steeds meer.”
Ook heeft hij nog tips voor de kandidaten van dit jaar: “Keep it simple! Doe wat de jury van je vraagt en gebruik geen overdaad aan ingrediënten. Zorg ook dat je verhaal bij je drinken goed en relevant is. Maak het niet te persoonlijk, want de jury en het publiek moet zich er ook mee kunnen identificeren”, legt hij uit.