Ter ere van het 10-jarige jubileum van de Koning en Koningin, wat zij gepast in 010 vieren, organiseren de Buik van Rotterdam en Gaststad Rotterdam hét Rotterdamse Koningsgerecht. In aanloop naar de Rotterdamse Koningsdag 2023 zijn wij op zoek gegaan naar de maker van het nieuwe, iconische Rotterdamse gerecht. Uit de tientallen inschrijvingen zijn vijf finalisten gekozen die tegen elkaar mogen strijden voor de titel tijdens een live cook off!
Hét Rotterdamse Koningsgerecht
De kapsalon, een patatje van de Bram of een bal van De Ballentent: allemaal iconische Rotterdamse gerechten. Ter ere van de Rotterdamse Koningsdag 2023 willen we hier een gerecht aan toevoegen. Alles kan en mag, zolang het maar een maaltijd betreft. Een maaltijd van én voor alle Rotterdammers.
Afgelopen weken konden deelnemers zich inschrijven met hun inzending voor hét Rotterdamse Koningsgerecht, inclusief recept, foto en uitleg waarom dit gerecht hét Rotterdamse Koningsgerecht moest worden. Wat hebben we vele en mooie inzendingen binnengekregen in de afgelopen weken.
De finalisten
Op basis van alle inzendingen en de criteria is een voorselectie gemaakt om te bepalen wie er tegen elkaar gaan koken op 20 april. Dit zijn de vijf finalisten:
Chef en eigenaar Rahul creerde de Kubuswoning Tikka (zie hoofdfoto). Met zijn ingezonden gerecht heeft hij gekeken naar het architectonische karakter van Rotterdam en op basis daarvan een gerecht ontworpen. In het gerecht komt het Rotterdamse groen-wit-groen terug, zie je in de saus het oranje als representatie van het koningshuis en zijn de kubussen een verbeelding van kroontjes.
Sirvan Ugur

Voor hét Rotterdamse Koningsgerecht maakte thuiskok Sirvan Turkse artisjokkenkroontjes met Hollandse groente. Het is voor haar een representatie van haar Turkse achtergrond in de Rotterdamse cultuur. Het gerecht is volledig vegan, gezond en een combinatie van de Mediterrane en Nederlandse keuken.
Peter van der Winden (De Buytenhof)

Peter: "Vanuit de achtertuin van Rotterdam hebben we dit Koningsgerecht bedacht, een oranje en bitter gerecht van lokale producten van De Buytenhof." Het pastadeeg is op basis van pompoen en is gevuld met kapucijners en boerenkool van eigen land. Verder een falafel van kapucijners, vinaigrette van bier gebrouwen in Barendrecht met granen uit Rhoon.
Fatma Bhageloe

Voor hét Rotterdamse Koningsgerecht kookte Fatma van Het Wijkpaleis in Rotterdam-West Madame Jeannette x Goudrenet. Knapperige balletjes van kikkererwtenmeel, bloemkool, aubergine, madame Jeannette, garam masala naar eigen recept en aardappel. Hierbij een chutney van Goudrenet appel, madame Jeannette en Surinaamse azijn. In het gerecht combineert Fatma haar Surinaamse roots met Rotterdam.
Reinbert Sneep (Destino)

Gerookte kroten en kippenkaantjes: klinkt lekker Rotterdams toch? Een dönerbroodje gevuld met kroten, kaantjes van kippenhuid en haring. Het laatste ingrediënt werd traditioneel in deze regio veel gegeten. Het Haringvliet is genoemd naar de vissers van de haringvloot die hier in de 16de eeuw aanmonsterden, volgens Reinbert dus ook echt wel een Rotterdams product. Hij gebruikt braadharing en belegd het broodje verder met knoflooksaus.
Op naar de finale!
Een greep uit de geweldige inzendingen
Van professionele chefs, zoals de rouleaux van kalf met krab en wortelvinaigrette van Terry Priem van Restaurant STER, een Rotterdamsche oranje stroopwafel burger van Bomm Bar Bistro en Rotterdamse stamppot in Chinese verpakking van chef Richard van De Watertoren.
Ook de professionals uit de wereld van ontbijt, frituur en grill hebben ingezonden. Van een Koninklijk worstenduo van Hans Worst tot de Royal Frie van de Frietboutique en van orange pancakes van By Jarmusch tot het Maximaaltje van Leanne's Bakery. Daarnaast was de Rotterdamse Oogstmarkt hofleverancier van deze challenge, met onder meer Daf-fy pie van Shubie's Kitchen en een heuse bentobox voor de Koninklijke familie van Nori.
Ook hebben veel thuiskoks zich ingeschreven met een spannend gerecht, zoals de Comfy Burger met funchi van Johnathan Macares, het Zalmkadootje van Aicha Raqibi en het Iraanse gerecht Morsa Ploe van Somayeh Zamani. We hebben zelfs een inzending binnen van artiest Glenda Peters, die het koningspaar tijdens de officiële Koningsdagroute toezingt met een lied over Rotterdam.
Het aantal inzendingen en de kwaliteit ervan heeft de organisatie op positieve wijze verrast. De Buik en Gaststad Rotterdam willen alle deelnemers danken voor hun deelname en broeden nog op een manier om al het lekkers in beeld te brengen voor Koningsdag.
Vervolg van de challenge: op naar de finale

De jury: Ajdin Begovic, Gijsbregt Brouwer, Perry de Man (boven van links naar rechts), Sandra van Houwelingen en Elize Schenderling (onder van links naar rechts)
Het was nog niet gemakkelijk, maar uit alle inzendingen heeft de jury vijf finalisten gekozen. Deze finalisten strijden op donderdagavond 20 april in Dudok aan de Maas tegen elkaar om de maker te worden van hét nieuwe, iconische Rotterdamse gerecht. De winnaar mag het gerecht vervolgens een week later presenteren aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op de officiële route.
Wie de winnaar wordt, dat bepaalt de jury. De juryleden met culinaire achtergrond beoordelen de gerechten op originaliteit, smaak, Rotterdams DNA, schaalbaarheid en of het bij de tijd is, met andere woorden, past het in deze tijdgeest?