Hét Rotterdamse Koningsgerecht: de tussenstand en de jury

Maak jij hét Rotterdamse Koningsgerecht? We presenteren de inzendingen tot nu toe en maken de jury van de live cook off bekend. Meedoen kan t/m 02 april.

24 Mrt 2023 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Hét Rotterdamse Koningsgerecht: de tussenstand en de jury

De inzendingen voor hét Rotterdamse Koningsgerecht stromen binnen en we hebben goed nieuws, want ook jij kunt nog meedoen! Ter ere van het 10-jarige jubileum van de Koning en Koningin, wat zij gepast in 010 vieren, organiseren de Buik van Rotterdam en Gaststad Rotterdam hét Rotterdamse Koningsgerecht. In aanloop naar de Rotterdamse Koningsdag 2023 gaan wij op zoek naar het nieuwe, iconische Rotterdamse gerecht en iedereen kan zich inschrijven! 

Hét Rotterdamse Koningsgerecht 

Italië heeft de beroemde pizza Margherita, vernoemd naar Koningin Margherita om haar te eren. Thailands bekendste gerecht is de Phad Thai, bedacht om de eenwording van Thailand te vieren. En Rotterdam? Wij hebben onder meer de kapsalon, een 'Brammetje' en het traditionele gerecht uierboord. Wat ons betreft wordt het tijd om daar een gerecht aan toe te voegen. Daarom organiseert de Buik van Rotterdam in samenwerking met Gaststad Rotterdam ter ere van de Rotterdamse Koningsdag 2023 hét Rotterdamse Koningsgerecht en iedereen kan zich inschrijven met een gerecht! 

De inzendingen tot nu toe 


Foto: Marcel Beijerling van Tasca Plein Oost maakte speciaal voor hét Rotterdamse Koningsgerecht deze pani puri met pompoen en geitenkaas 

Met nog geen twee weken online, hebben we al tientallen inzendingen binnen. Van professioneel chef tot fanatiek thuiskok: iedereen kan meedoen. En dan zien we terug in de mooie gerechten die we ontvangen hebben! American pancakes met orange glaze van ontbijtbar By Jarmusch, een 'comfy' burger met pulled beef en funchi van thuiskok Johnathan of een 'zalmkoninklijk kadootje' van Aicha. En wat dacht je van het Iraanse gerecht Morsa Ploe met oranje tintje van Somayeh, het signatuurgerecht van Restaurant STERs Terry in een oranje jasje of de 'Crown Prince' pompoen van NOTK? Ons Rotterdamse hart gaat harder kloppen van alle mooie inschrijvingen tot nu toe, maar we dagen alle kookfanaten uit om zich ook in te schrijven! 

Hoe kan ik mee doen? 

Denk jij nou dat jij het perfecte recept hebt om het nieuwste, iconische Rotterdamse gerecht van te maken? Schrijf je dan nu in! Van sterrenchef tot hobbykok, van restauranteigenaar tot foodfanaat: iedereen kan zich aanmelden als maker van hét Rotterdamse Koningsgerecht! We zijn op zoek naar een origineel gerecht met Rotterdams DNA, dat past bij deze tijd, makkelijk voor meer mensen te maken is en uiteraard lekker smaakt. Een groen-wit-groene salade, een vegan pasta of een oranje burger van pompoen en wortel. Vet, gezond, vegetarisch, vis of vlees: alles mag, zolang het maar een maaltijd is. Een maaltijd van én voor alle Rotterdammers. Heb je al een goed en smakelijk idee? Inschrijven kan nog tot en met 2 april!

De finale 

Op donderdag 20 april organiseren we 's avonds een heuse, live cook off! Uit de inzendingen kiezen we 5 finalisten die op 20 april onder toeziend oog van een jury met culinair DNA tegen elkaar gaan strijden op een wel heel bijzondere locatie. De plek waar gekookt wordt, houden we nog even geheim. Wél maken we graag de jury alvast bekend: 

  • ​Gijsbregt Brouwer - Oprichter van de Buik, trendwatcher en host van zijn podcast over eten (Bekt Lekker de podcast). Zonder Gijsbregt geen de Buik, en zonder de Buik geen Rotterdams Koningsgerecht. Uiteraard maakt hij deel uit de jury. Recentelijk is hij nog naar Azië gereisd om inspiratie op te doen en zich te verdiepen in de laatste trends op het gebied van eten en drinken. Deze kennis kan hij in de jury goed toepassen. 
  • Sandra van Houwelingen - Sandra was afgelopen december een van onze Smaakmakers 2022 en dat is niet voor niets. Met haar Sorgh & Hoop verbindt zij mensen door middel van eten en gastvrijheid en wil ze ook op maatschappelijk gebied iets betekenen. Ze heeft een kookcultuurboek uitgebracht en haar producten liggen inmiddels in de schappen van de Jumbo. 
  • Ajdin Begovic - Ajdin, beter bekend als Baggi, heeft zijn roots liggen in de Balkan. Hij is een bekende dj, thuiskok van expertniveau en foodfluencer met zijn Instagramaccount Baggie Eats (@baggieats). Door zijn werk als dj heeft hij veel van de wereld gezien en dus ook veel van verschillende keukens kunnen proeven. Noord, oost, zuid en west: hij is bekend met veel verschillende smaken. 
  • Elize Schenderling - Elize heeft een grote schare volgers verzameld met haar blog Elize010. Haar interesse en affiniteit liggen met name op het gebied van de Oost-Aziatische keuken, waar ze dan ook regelmatig over geschreven heeft. Ze eet regelmatig buiten de deur en laat haar volgers (@elize010) meegenieten van al het lekkers wat de stad te bieden heeft. Binnenkort gaat Elize ook als maker voor de Buik aan de slag. 
  • Perry de Man - Om Per kon je het afgelopen jaar niet heen. Hij startte met zijn eigen programma Guilty Pleasures op 24Kitchen, verhuisde met De Toko naar het Noordplein, waar hij inmiddels ook het concept iets heeft aangepast, en hij opende eind van het jaar ook nog The Joint Pizza Bar in de Foodhallen. Die laatste is met de New York Style pizza met Rotterdamse korst nu al zo'n succes, dat hij dit jaar een The Joint opent in Den Haag. 

Kom jij op donderdag 20 april als winnaar uit de bus? Dan mag je jouw gerecht tijdens de officiele route aanbieden aan Koning Willem-Alexander en Koning Máxima. 

Maak jij hét Rotterdamse Koningsgerecht?!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.