De Toko is nu Eethuis De Toko, naast Containerbar Noord aan het Noordplein. Op het menu staan verrassende en betaalbare gerechten met echte toko-signatuur. De Buik nam alvast een kijkje bij deze nieuwe/vernieuwde aanwinst op het Noordplein.
De Toko is nu Eethuis De Toko, naast Containerbar Noord aan het Noordplein. Op het menu staan verrassende en betaalbare gerechten met echte toko-signatuur. De Buik nam alvast een kijkje bij deze nieuwe/vernieuwde aanwinst op het Noordplein.
Bimi tempura
Een jaar geleden werd duidelijk dat de 'oude' Toko in Bergpolder voorgoed haar deuren zou sluiten. Het instituut aan de Abraham Kuyperlaan en Groen van Prinstererstraat moest wijken voor woningbouw. Mede-eigenaar Per de Man uitte zijn frustratie in een post op Instagram en kreeg bijval van alle kanten. De Toko moest blijven. Binnen een week werd hem een nieuwe locatie aangeboden en ruim anderhalve maand later opende De Toko aan het Noordplein, als buurman en huurder van Containerbar Noord.
Van links naar rechts: Feije, Maurice, Per en Nicky
Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en neemt het aantal mensen dat vanuit Bergpolder fietst en afhaalt gestaag af. Ook werd duidelijk dat een open plein in het Oude Noorden echt een andere toko vraagt dan de kruising in Bergpolder. Per de Man en Frankie Dros bekeken samen met hun teams wat het beste bij deze plek zou passen. Dat was een eethuis en geen afhaalrestaurant. Deze week opent dit eethuis officieel haar deuren. Met een keuken waarin echt gekookt wordt, met een team van koks onder leiding van Feije, die samen met Per de toko-ziel gevangen hebben in een wisselend menu vol eigenzinnige klassiekers en met volop tafeltjes en stoelen om gewoon lekker binnen te zitten.
Containerbar Noord begon als een pop-up van Frankie Dros, bekend van Blijdorp Festival, om dit plein dat vaak leeg stond wat meer aandacht te geven. De pop-up werd permanent toen creatieve ondernemer Dros een paar horecacollega’s betrok. Samen met het team achter onder meer De Gele Kanarie en Bokaal betrokken ze drie oude pandjes aan de noordwestkant van het plein. Er werd verbouwd, er kwamen gezellige borrels, maar bovenal strooide corona roet in het eten en bleef het zoeken naar goede combinatie van spijs, dranken en vertier. Inmiddels is met de nieuwe Toko een richting gevonden die past bij de creativiteit van Per, Frankie én het Noordplein. De drie pandjes behelsen nu van links naar rechts: de bar van Containerbar Noord, de eetzaal van De Toko en de keuken (en kleine eetzaal) van De Toko.
De Toko is bijna tien jaar geleden opgezet in Rotterdam-Zuid om de Indische keuken op een eigentijdse manier met veel gevoel voor de verschillende lagen die passen bij Indonesische eetcultuur en die verder gaat dan het eten zelf. De zaak verhuisde naar Bergpolder in 2015. Per nam de zaak net voor corona over en heeft zijn eigen creatieve draai aangegeven (creatief én artistiek, hij studeerde aan de Willem de Kooning-academie). De inrichting en het menu stralen die versmelting van Rotterdam en Indonesië uit, inclusief laagdrempeligheid en vleugje huiskamergevoel. De kleuren zijn warm, de Indische kunst en iconen sieren de zaak nog immer en gastvrijheid en kennis van ingrediënten komen de gast tegemoet. Bovenal is het een betaalbare zaak: er staan (anno het door inflatie geplaagde jaar 2022) geen gerechten boven de tien euro op het menu.
Spitskool 'Lodeh'
De kaart is een feest der herkenning met soto ayam, babi goreng, gado gado en pandan rijst, toch verrast elk gerecht op zijn eigen manier. Spitskool lodeh, bimi tempura, een pittige biet ‘krengsengan’, maar ook gewoon patat (maar dan wel met miso-mayo). Er staan tien gerechten op die gedeeld kunnen worden, zodat je met vier mensen de tafel vol kan gooien met alle gerechten van de kaart. Van die tien zijn er vijf groentegerechten, drie met vlees en twee met vis. Zo blijft er voor elk wat wils en wordt het nooit saai. Qua dessert springt de madeleine met spekkoekkruiden eruit. Hier komen de (Franse klassieke) gastronomische vaardigheden van chef Feije perfect samen met Indische wortels van De Toko. Gelukkig bevat bijna elk gerecht bij De Toko wel zo’n originele ‘blend’.
Zo’n kleine menukaart is duurzaam en goed voor lage prijzen, maar schept ook verwachtingen. Per is duidelijk over de dynamiek op het menu: er gaan vaak nieuwe gerechten komen en er zal veel geëxperimenteerd worden, maar smaak, verse producten en betaalbaarheid blijven centraal staan. Wat dat betreft is er in bijna een decennium De Toko niks veranderd.
Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.
De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.
Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.
Geniet van de volgende voordelen: