Toko Toorop is weer open. De winkel van Paul Toorop is verhuisd van Zuid (nabij Afrikaanderplein) naar Noord (nabij Schieweg). Wederom is de toko in een karakteristiek pand ondergebracht, en wederom tref je de hele familie Toorop erin aan, maar daarmee houdt de vergelijking tussen de twee wel op.
De nieuwe toko is meer een winkel dan de eerste, wat niet alleen komt door het ontbreken van een horecavergunning, maar meer nog door de visie van Paul en zijn zakenpartner Edward van Dalen.
Paul Toorop is pas 23 jaar. Wij schreven vaker op De Buik over hem omdat hij als kok werkte in de TwentySix, vanwege zijn Toko Toorop op Zuid of vanwege zijn deelname aan Rotterdams Kooktalent in 2014. Paul is de zoon van Leslie (die vaak meekookt) en Jolanda. Zusje Eva is barista en schrijft ook voor De Buik en zusje Julia is al even creatief en culinair. De hele familie is vaak in de winkel te vinden. In de zaak zie je ook een hutkoffer van J. Toorop, Pauls overgrootvader.
De Buik interviewde Paul over zijn nieuwe avontuur.
Over de plek in Blijdorp (of Bergpolder voor de niet-rekkelijken)
'Dit hoekpand van de Abraham Kuyperlaan en Groen van Prinstererstraat was een slagerij. De oude granieten vloer lag er nog en daar hebben we uren en uren op geschuurd, maar het was het waard. Deze wijk zit vol met tweeverdieners en er is bijna niets te vinden hier, behalve een Chinees. Wat opvalt is: iedereen lijkt ineens in de buurt te wonen. Het is een fijne plek voor ons om te zitten en de winkel dient vooral als visitekaartje voor ons.'
Over de Toko
'We worden meer nog dan in Zuid een winkel. We gaan hier Indische ingrediënten, zoals rawit, laos en gember en afhaalmaaltijden verkopen. Ik wil mensen inspireren met mijn eigen maaltijden, zodat ze thuis aan de slag kunnen met de recepten en ingrediënten en er hun eigen draai aan kunnen geven. Wat meer gember of meer zout om het een eigen gerecht te maken. Voor de afhaal ga ik met een paar Toorop-klassiekers werken: rendang, pittige kip, Indonesische pulled pork. Elke week is er ook een special, voor de afwisseling en voor mij om te experimenteren.'
Over Indisch koken en de Indische cultuur
'Indisch eten staat voor mij voor de verschillende lagen: na het eten komt de tafel en het huis en dan de familie, de tradities en de cultuur. Ik kan die dingen niet los van elkaar zien. Dat kan bijna niemand met een Indonesische achtergrond. Wat ik mee wil geven is dat typische huiskamergevoel, want dat gevoel is aan het verdwijnen. Ik ben van de derde generatie, net als mijn zussen, wij zijn honderd procent Nederlands, maar toch hebben we die cultuur meegekregen. Dat wil ik graag uitdragen. Het eten is daarin centraal. Mijn eten is hoog op smaak, niet alleen pittig of alleen zoet, maar juist in het eten zoek ik ook die meerdere lagen. Dat is wel weer heel erg eigen. Dus niet het standaard Indische eten, maar juist een nieuwe vorm. Dus geen koffie Toebroek, maar gewoon een mooi espressoapparaat met Man Met Bril-koffie, maar dan wel van Indonesische bonen.'
Nog een keer over de Toko
'Het moet een plek worden waar de buurt een bakkie komt doen, met goede wifi, een lange tafel en bankjes buiten in de zon. We hebben geen restaurant hier, maar we willen graag workshops gaan geven en wellicht voor groepen op afspraak een Indische table d’hôte. Mijn vader en ik gaan volop experimenteren in de keuken. Op zoek naar de vernieuwing. Daarnaast wordt de keuken mijn studio: daar ga ik mijn kookvideo’s opnemen. Naast demonstraties worden dat ook andere video’s, bijvoorbeeld samen met andere Rotterdamse chefs koken.'