Er wordt vaak gezegd dat champagne prijzig is. En alhoewel zo’n fles inderdaad meer geld kost dan een bubbelwijn, kan er niet gezegd worden dat het duur is. Want als het gaat om de prijs en kwaliteit dan is hij het meer dan waard. Bij het ploppen laat je de geest uit de fles vrij en danst hij over tafel: champagne leeft. De smaak kan zo complex zijn dat je er stil van wordt, het is een moment waarop de tijd even stilstaat. Wat is nu een beter moment om de tijd stil te zetten dan om twaalf uur.
Champagne wordt op een speciale manier gemaakt en is eigenlijk per ongeluk uitgevonden. Vroeger vond men de wijn uit de champagnestreek veel te zuur, daarom kwam de monnik Dom Pérignon op het idee om er suiker bij te doen: de méthode champenoise. Wat ontstond was een wijn met bubbel (en klappende flessen omdat de druk te hoog werd, vandaar de karakteristieke bodem en het dikke glas van een champagnefles).
Chardonnay, pinot noir, pinot meunier
Net als gewone wijnen kun je in een goede champagne de smaak van de grond terugproeven. Zo kan het dat je frambozen, blauwe bessen of cacao proeft. Over het algemeen worden er drie druivensoorten gebruikt om champagne te maken, dat noemt men een blend. Deze druivensoorten zijn chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Hierbij zijn gerijpte wijnen van die druivensoorten bij elkaar gedaan. Het is op het moment het meest gevraagd om daar een gewone brut van te maken, in wittewijntermen spreek je dan van ‘droog’.
Deze blend is door meer of minder toevoeging van een bepaalde druivensoort naar de hand van de wijnmaker te zetten. Ook wordt er champagne gemaakt van één druivensoort. Alleen maar chardonnay maakt een blanc de blancs, alleen pinot noir een blanc de noirs. Een champagne heeft een dubbele gisting, een keer in het vat en een keer in de fles.
Deze laatste gisting wordt aan het einde van het proces uit de hals verwijderd, dit wordt het dégorgement genoemd. De fles wordt bijgevuld met een ‘dosage’, een hoeveelheid likeur naar geheim recept. Hiermee wordt het zoetje bepaald. Champagne mag alleen champagne heten als die in de streek Champagne is gemaakt en de druiven ook uit die streek komen.
In Frankrijk wordt er bij elke verjaardag of andere feestelijke aangelegenheid wel een fles opengetrokken. In Nederland drinken wij eigenlijk vooral champagne met oud en nieuw, maar juist deze feestelijke drank is een heel goed aperitief, wanneer de smaakpapillen nog niet bedolven zijn met grote diners en vette oliebollen.
De Buik stelde een panel samen met champagneliefhebbers en wijnkenners. We proefden de Rotterdamse huischampagnes en dit vinden we ervan:
Vol en duister: Gaudinat Boivin Millisime 2007
Een brut, maar met een jaartal. Dat betekent dat er alleen druiven zijn gebruikt uit de oogst van dat jaar. Sommige jaren zijn beter dan andere, daarom zegt dit veel over het resultaat. Ook zorgt dit vaak voor een zuivere champagne.
Het jurycommentaar:
Spannend, zwaar en met een elegante bubbel. De Gaudinat valt in de smaak. Ook de woorden ‘wulps’ en ‘complex’ vallen. De champagne heeft een lange afdronk en zal goed te combineren zijn met eten, bijvoorbeeld bij een goed stuk kaas als comté of een belegen Hollandse. Typisch een champagne voor gevorderde champagnedrinkers.
LenselinQ Wijnimport
Oppert 294 / info@lenselinq.nl
€29
Verfijnd en elegant: Bèrêche & Fils, Brut Réserve
Niet alle champagnemakers doen dit, maar het zou eigenlijk wel moeten: Bèrêche & Fils noteert de botteldatum en dégorgementdatum op de fles. Champagne kan je maximaal twee tot drie jaar bewaren, op deze manier is het duidelijk hoe vers de fles is.
Het jurycommentaar:
Opvallend is de mooie bronzen kleur, dit geeft de champagne meteen een chique uitstraling. Ook de bubbel is heel verfijnd en komt mooi van onderuit het glas naar boven. De geur is vol en kleurrijk, door de minimale bubbel heeft de champagne een fijn mondgevoel. De aroma’s zijn intens, we proeven geroosterde amandelen, zwarte bes, rozijnen. Het is ook een prima champagne om iets bij te eten, denk dan bijvoorbeeld aan sushi. Over het algemeen is de conclusie dat deze champagne goed in balans en een absolute aanrader is.
De Bergse Cave
Kerkstraat 13 / 010 - 418 67 49 / info@debergsecave.nl
€30
Zacht en lief: Agrapart & Fils
Dit is een blanc de blancs: een champagne die uitsluitend van de chardonnaydruif is gemaakt. Ook hier staan bottel- en dégorgementdatum vermeld op de fles. Agrapart heeft alleen chardonnay-wijngaarden, werkt op biologische wijze en maakt slechts 80duizend flessen per jaar.
Het jurycommentaar:
Bleekgeel en een hele volle bubbel. Een echte zuivere en klassieke blanc de blancs. We proeven lychees en sinaasappelschil, de mousse is vrij grof. Dit is geen avontuurlijke champagne, maar er juist een die geen poespas nodig heeft. De smaak is fris en precies zoals de champagne zou moeten zijn. De champagne is alleen maar prettig en smakelijk. De afdronk duurt lang en is vol. Kortom, een hele milde en fijne champagne die heel goed bij een aperitief of licht voorgerecht geserveerd kan worden.
Wijnkoperij Platenburg
Goudsesingel 332A / 010 - 412 70 05 / info@wijnkoperijplatenburg.nl
€38,40
Bourgondisch en weelderig: Fourny & Fils, Grande Réserve
Een brut gemaakt van 80% chardonnay en 20% pinot noir, de pinot meunier is dus weggelaten. Ook is dit een Premier Cru, wat betekent dat de wijngaard bestempeld is als een wijngaard die betere kwaliteit druiven levert.
Het jurycommentaar:
De eerste woorden die worden opgeschreven zijn ‘rustiek’ en ‘boers’. De geur is intens, de smaak bloemig en vol. Er is een enkele bubbel, wat een heel fijn mondgevoel oplevert. Een van de commentaren is ook dat de afdronk minder lief is dan je van de geur zou verwachten. De champagne is goed in balans en zou heel goed samen gaan met bijvoorbeeld gepocheerde vis of lichte groenten. Een typische champagne voor een beginnend drinker.
Vermeyden Delicatessen
Nieuwe Binnenweg 335a / 010 - 476 72 77 / info@vermeydendelicatessen.nl
€34,50
Ruig en rijk: Vincent D’Astrée
Weer een bijzondere champagne, want van 100% pinot meunierdruif. Dat komt niet veel voor. Dit huis is ontstaan in 1956 en is daarmee het jongste huis in dit rijtje. Dat zegt overigens niets over de kwaliteit van de champagne die ze maken.
Het jurycommentaar:
Deze is voor de geoefende drinker. De geur is niet direct opvallend, maar stimuleert het nemen van een slok. De pinot meunier zorgt voor een kruidige en fruitige smaak. Een klein zuurtje proeven we aan het eind, de afdronk is lang en heeft een bittertje. Er wordt ook ‘soja’ in herkend, logisch ook dat iemand anders Japans als goede wijn-spijscombinatie voorstelt. Niet iedereen is ondersteboven van deze champagne, dat komt voornamelijk door de weldadigheid. Deze champagne zal gewaardeerd worden door wie van zwaar en ambachtelijk tafelen houdt.
Chateautjes
Zwart Janstraat 136a / 010 - 265 36 45 / chat@chateautjes.nl
€35
Fris en toegankelijk: Michel Arnould & Fils. Grand Cru
Een blanc de noirs wordt gemaakt van uitsluitend pinot noirdruif, dat is deze Grand Cru-champagne. De verwachting is daardoor dat we een houterige en vette champagne zullen aantreffen, niets is minder waar.
Het jurycommentaar:
De geur is verrassend fris door de rijke bubbel, daarna ruiken we meer de geur van hooi en stro. Bij het proeven wordt er gerefereerd aan de granny smithappel en rauwe amandelen. De afdronk heeft een zuurtje, terwijl de smaak in eerste instantie vrij fruitig is. Dit is een champagne voor later op de avond.
Odile Hemmen
Nieuwe Binnenweg 92 / 010 - 436 4131 / info@odilehemmen.nl
€32,50
Rotterdams en zomers: Robert Pierrel
De Kralingse Wijnspecialist heeft samen met Pierrel deze champagne samengesteld, het is hun echte huischampagne. Ze voegen weinig dosage toe, dat zorgt voor een krijtdroge wijn.
Het jurycommentaar:
Een zomers gevoel in de koude dagen. We proeven karamel, geroosterd brood en limoen. Veel verscheidenheid dus. De voorspelling dat deze champagne erg droog is klopt, de zuren zijn hoog en er is weinig fruit. Daardoor is hij ook heel fris en licht.
De Kralingse Wijnspecialist
Lusthofstraat 80c / 010 - 453 25 32 / info@kralingsewijnspecialist.nl
€38,50
Ga je echte champagne drinken deze feestdagen? Het devies is: weet wat je koopt, leg de fles minstens 3 uur van tevoren koud, maak er een lekker hapje bij en proost op het leven!