Vorige week donderdagavond opende de Fenix Food Market voor het eerst zijn deuren op de Karel Doormanstraat in het centrum van de stad. In deze pop-up store vind je tot medio januari een selectie van de beste ambachtelijke producten van de ondernemers uit de Fenix Food Factory op Katendrecht, speciaal geselecteerd voor de feestdagen.
December feestmaand
Het initiatief voor de shop kwam van Aukje van Rossum en Lenne van Ooijen, de twee meiden achter het jonge Rotterdamse ontwerpbureau Studio Ketchup, en fotograaf en barista Hannah Rosalie. Hannah: ‘We wilden het aanbod van de Fenixloods dichter naar de stad brengen, vooral voor de feestdagen. Mensen zijn super enthousiast over de producten, maar hebben niet altijd tijd of zin om er helemaal voor naar Katendrecht te komen.’ Vanwege het tijdelijke karakter van de zaak is er vooral veel aandacht voor de decembermaand en kun je er voornamelijk kerstpakketten, cadeaus en specialiteiten kopen.

Gezellig en ongedwongen
Er is een hoop nieuwsgierig, jong publiek wanneer ik iets na zeven uur ’s avonds met de fiets aan kom waaien voor de opening. De zaak is strak en industrieel ingericht, maar straalt ook de gezelligheid en ongedwongenheid uit die je van de Fenixloods gewend bent. Wat meteen opvalt, zijn het gedurfde zwart-geschilderde plafond, de warme verlichting en de groene planten van stadstuinwinkel Stek (die overigens ook te koop zijn!). Hannah: ‘Het was een klus om alle koppen bij elkaar te krijgen, maar nu het er staat ben ik zo trots dat alle ondernemers uit de loods meedoen. Eigenlijk zijn we een soort speciaalzaak voor Rotterdamse producten.’

De smaak van Rotterdam
Op houten tafels en in stellingkasten staat een grote hoeveelheid kwaliteitsproducten uitgestald. Zo vind je er onder meer een mini-versie van Jordy’s Bakery met vers brood en gebak, chocolade van Chocoholic en koffie van Stielman Koffiebranders. Ook zijn er kaas en zuivelproducten van Booij Kaasmakers en zelfgemaakte worst van Firma Bijten. Daarnaast vind je er lokale producten van Rechtstreex, zoals siropen, chutneys en verse groenten, maar ook verse kruiden en tapas van Meneer Tanger. Tot slot zijn er de bijzondere bieren en dranken van de Kaapse Brouwers en CiderCider en een sfeervol boekenhoekje van Bosch & de Jong. Enige minpunt is misschien de prijs, die zoals vaker in delicatessenzaken wat hoger ligt dan normaal, maar dan heb je wel iets bijzonders in handen.

Leuke dingen doen
Om mensen naar de zaak toe te trekken organiseren de meiden de komende maand regelmatig evenementen. Hannah: ‘Aanstaande zondag hebben we bijvoorbeeld een culinaire voorleesochtend, waarbij er wordt voorgelezen en kinderen tegelijkertijd wat lekkers te eten en te drinken krijgen. Daarnaast stellen we een workshop- en evenementenaanbod samen waarbij je iedere week wat leuks kunt doen. ‘Hoe het aanbod er precies uit zal zien moet nog blijken, maar de sfeer van de decembermaand zit er in ieder geval al goed in.