Twee jaar geleden waren er ineens twee markthallen in Rotterdam. De Fenix Food Factory opende zijn deuren en De Markthal opende later dat jaar in 2014. Een plek waar je terecht kan voor een goede fles wijn, verse groente of een goed diner. Als het om eten gaat, zijn markthallen plekken die veel diversiteit en kwaliteit bieden. Ook de Fenix Food Factory, gelegen in Katendrecht, lijkt het goed te doen als markthal. Rotterdamse foodliefhebbers komen er voor lokale producten van goede kwaliteit. Twee jaar na opening lijken deze Rotterdamse markthallen dus een succes. Tijd om terug te gaan naar de roots.
De Markthal van Rotterdam

Bijna elke Rotterdammer is inmiddels weleens in De Markthal geweest. En elke toerist loopt er wel even doorheen bij een weekendje in Rotterdam. Soms lijkt het zelfs voornamelijk een toeristenattractie. Ontlopen is lastig, want door z’n prominente locatie op de Blaak loop je er niet zomaar langs. De een vindt het het mooiste gebouw van Rotterdam, terwijl de ander het niet om aan te gluren vindt. Smaken verschillen, maar indrukwekkend is De Markthal in ieder geval. Toch is het niet alleen het bijzondere gebouw dat de aandacht trekt. Het is de diversiteit aan winkels en restaurants die een bezoek aan De Markthal interessant maken. Natuurlijk zijn hier de gebruikelijke speciaalzaken voor vlees, vis en groenten te vinden maar er zijn ook pop-up stands en er is een groot aanbod aan wereldproducten. Of je nu opzoek bent naar Chinese sponscake, Turkse baklava, Indonesische spekkoek of Hollandse gekleurde pepernoten; De Markthal is de place to be.
De oorsprong van markthallen

Overdekte markthallen bestaan al meer dan duizend jaar, maar slechts een aantal grote steden hebben markthallen met vaste winkels erin. Het lijkt wel alsof er in Nederland, wellicht dankzij de aanwezigheid van de grote winkelketens, tot voor kort weinig behoefte was aan markthallen. Dit lijkt te veranderen nu mensen steeds verantwoorder eten en we gemiddeld meer geld en tijd besteden aan voeding. Delicatessen- en speciaalzaken zijn weer aan een opmars bezig.
Markthallen van Valencia

In Valencia, en in andere delen van Spanje, heerst een hele andere eetcultuur. Kwaliteitsproducten en voornamelijk lokale producten zijn hier altijd populair geweest. Ook de afgelopen jaren hebben grote supermarktketens nooit alles weten over te nemen van de lokale winkels en speciaalzaken. Gevolg van die continue vraag naar lokale producten, is dat Valencia zich gevormd heeft tot een stad waar in praktisch elke wijk een overdekte markthal zit. Veel locals gaan hierheen om streekproducten of de betere kwaliteitsproducten te kopen. Zo zijn bij mij in de buurt de markthallen Ruzafa, Colón en Cabanyal allemaal op loopafstand. Stuk voor stuk mooie grote markthallen met een enorm aanbod aan lokale producten van goede kwaliteit.
100 jaar Mercado Central in Valencia

In dit rijtje hierboven mag de ‘Mercado Central’, een van de grootste overdekte markthallen van Europa, niet ontbreken. Deze markthal is nu, onder andere dankzij de vele toeristen, een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de stad. Precies een maand geleden werd het 100-jarig bestaan van de Mercado Central gevierd; in grote paellapannen werd op straat paella gemaakt en verkocht. Eigenlijk precies zoals het vroeger gebeurde, tot er besloten werd dat de markt een eigen, overdekte plek moest krijgen.
Inspiratie voor De Markthal

In de markthallen van Valencia is veel te vinden; van verse groente, ambachtelijk gerookte hammen tot de beste koffie en bieren. Maar net als bij De Markthal in Rotterdam, is ook hier het gebouw minstens zo belangrijk. Veel markthallen zijn hier gemaakt van keramiek in mooie mozaïekpatronen. Ook de dertig meter hoge koepel van de Marcado Centraal is van dit materiaal gemaakt. Een soortgelijke markthal, ‘la Boqueria’, vind je in Barcelona. Een mooi gebouw, veel goede, lokale producten en een levendige sfeer. Dit is wat de Spaanse markthallen misschien wel tot de bekendste van Europa maakt. Deze markthallen lijken, samen met de moderne Scandinavische en traditionele Oost-Europese markthallen (zoals de markthal in Boedapest), de inspiratie geweest te zijn voor De Markthal in Rotterdam.
De toekomst van de markthal

Zolang er veel vraag blijft naar lokale producten, zullen de Fenix Food Factory en De Markthal het naar verwachting goed blijven doen, al zullen beide hallen er voor moeten waken dat ze, naast de busladingen toeristen, ook de Rotterdammer nog naar binnen weten te krijgen. Maar als de trend van lokale producten zich blijft ontwikkelen, zit er wellicht over een paar jaar ook in elke Rotterdamse wijk een overdekte markthal.