Als je aan Spanje denkt, denk je natuurlijk ook al snel aan tapas; lekker lang tafelen met een goed glas wijn erbij. Je ziet het in Rotterdam ook steeds meer. Logisch want wie is er niet gek op. Maar er is ook een andere reden dat Spanjaarden veel tapas eten. Tapas in Rotterdam, past dat wel en waar moet je zijn?
Tapas eten in Rotterdam
Als het om de levensstijl gaat, staat de Spanjaard ver van de Rotterdammer af: de Spaanse levensgenieter versus de Rotterdamse workaholic. In Rotterdam moet en gaat alles snel, maar toch lijken we steeds meer de tijd te nemen voor goed eten. Dat tapas in Rotterdam werkt, is wel te zien aan de verschillende tapasrestaurants die Rotterdam rijk is. Uiteenlopend van restaurants en bars met lekkere kleine hapjes tot zaken met de culinairste tapas gerechten. Denk aan restaurants als Hartig of Destino en ja, we hebben zelfs een tapasboot op de Maas varen. Bekijk hier de beste tapasplekken in Rotterdam.
Kleine hapjes nu ook de trend in Rotterdam?

Kleine hapjes en gerechtjes samen delen en eten, dat maakt gezelligheid. Dat is dan ook wat de Spaanse keuken populair maakt. Maar wees dus niet getreurd als je nog geen vliegticket naar Spanje hebt geboekt… Er zijn inmiddels genoeg tapasrestaurants te vinden in Rotterdam. Ook de pinchos zijn helemaal hot (ondanks dat ze koud geserveerd worden). Bij de Huismeester, dat afgelopen maand opende aan de Meent, kan je de meest diverse pinchos krijgen.
Tapas als avondeten?
In Rotterdam zien we tapas echt als diner. Nu lijkt dat ook normaal, omdat je dan pas tijd hebt en alle restaurants ook pas s’avonds open gaan. Maar dit is niet hoe tapas oorspronkelijk bedoeld is. Als ‘Rotterdammer’ in Valencia valt deze andere eetcultuur direct op. Het is interessant om te zien dat deze andere eetpatronen ook zorgen voor andere gerechten en eetgewoontes. Zo hebben ze hier in Spanje in plaats van drie hoofdmaaltijden, vijf officiële eetmomenten: desayuno, almuerzo, comida, merienda en cena. Zo houden ze zichzelf van s'ochtends tot s'nachts druk bezig met koken, eten en tafelen. Aan het eind van de dag zit je zo dus wel vol, zeker als je nog een paella of ander warme maaltijd hebt gegeten in de middag. Veel mensen in Valencia eten s'middags warm, waarna ze uitbuiken tijdens een kleine siesta. Avondeten is daarom niet vaak nog een warme maaltijd, maar enkel wat kleine hapjes: tapas!
Van Spaanse tortilla tot Rotterdamse bitterbal

Tapas is zo de benaming geworden van deze diverse hapjes tijdens het lange tafelen in de avond. Genieten van de simpele en kwalitatief goede producten die Spanje te bieden heeft. In Valencia zie je ook veel pinchos; een tapas bestaande uit een stukje stokbrood belegt met diverse streekproducten. Van gerookte ham, tonijn, geroosterde groente tot Spaanse tortilla (traditionele ‘omelet’ met ui en aardappel). Deze populaire tapas hapjes zie je echt overal in Valencia. Als je s'avonds bij een bar een drankje bestelt, krijg je er vaak een gratis tapasgerechtje of zelfs een bordje met tapas bij. Eigenlijk is tapas niks anders dan een hapje bij je drankje. Zo kan zelfs de Rotterdamse bitterbal gezien worden als vorm van tapas. Maar dankzij goede tapasrestaurants worden de verschillende tapasgerechten ook veel gegeten als diner. Sommige tapasgerechtjes krijg je ook warm geserveerd. Dit zijn gerechtjes als patatas bravas, vleesballetjes en calamares.
Tapas in Valencia
Zelf woon ik in de wijk Ruzafa, waar bijna elke bar s'avonds wel pinchos serveren bij een drankje. Deze kan je vaak ook los bestellen en kosten dan tussen de €1,- en €2,-. Ook zijn er tientallen bars met een uitgebreide tapaskaart waar je tapasgerechtjes besteld voor tussen de €2,- en €5,-. Als je in Valencia in Ruzafa wilt eten dan is bar Vermudez een aanrader. Verder ontdekte ik afgelopen week vlak bij ons huis bar El Pinchito, een simpele Spaanse bar met veel keuze uit goede pinchos en tapas.