Tapas eten in Rotterdam kan op elk niveau en overal: van all you can eat tot praktisch finedining. En van centrum via alle windstreken: noord, oost, zuid en west. Er is aanbod genoeg aan tapasrestaurants, dus is het zaak om de lekkerste zaken eruit te pikken. Daarom houdt de Buik van Rotterdam al jaren deze zeer goed gelezen tapaslijst bij, die we elk jaar checken en weer actueel maken met onze favoriete tapasbars en -restaurants.
Onderstaande lijst met 13 zaken is compleet up-to-date en bied je volop keuze voor tapas - en vergelijkbare bites - in en om Rotterdam.
Tapas eten in Rotterdam
Shared dining is 'hip and happening' en dat wisten de Spanjaarden natuurlijk al lang. Tapas leent zich ideaal om te delen en in Rotterdam zijn er veel opties. Van Mexicaanse botana's tot pinchos (tapas op een prikker) en van creatieve invullingen die lijken op tapas tot kleine gerechtjes zoals ze al jaren in Spanje gegeten worden. In Spanje verschillen de soorten tapas per regio. Wat ze uiteindelijk allemaal gemeen hebben, is dat het gewoonweg smullen is.
Trommel je vrienden of collega’s op en ga Spaanse hapjes eten bij een van deze restaurans en bars!
La Cazuela (centrum/noord)

In de altijd gezellige Proveniersstraat - net achter het station - ligt het dito restaurant La Cazuela. Dit restaurant brengt niet alleen een ode aan de Spaanse keuken maar aan het eten wat je langs heel de Mediterrane kust vind. Ze hebben de traditionele tapas op de kaart maar voor de liefhebber van een grotere hap ook een risotto met eekhoorntjesbrood of paella met zeevruchten. Het restaurant is twee jaar geleden opnieuw ingericht en zit altijd stampvol.
Destino (noord)

De traditie van tapas is meegenomen naar het concept van Destino en daar in een modern jasje gestoken. De gerechten die al jaren door de Spaanse moeders en oma's bereid worden maken ze, maar ook vernieuwende tapas zoals geroosterde biet met een crème van gerookte ui, witlof, appel, pecan en labneh. Het interieur ziet er prachtig uit. Glas, roestvrijstaal en zwart wisselen elkaar af en zorgen voor een strak maar gezellig geheel. Houd onze site in de gaten, want Destino komt binnenkort met iets nieuws: een sherrybar.
Ayla (centrum)

Aan het Kruisplein zit deze moderne allday tapaszaak: van koffie tot cocktail, hier zit je praktisch de hele dag goed. Deze tapasbar is weelderig maar stoer ingericht, bloemen aan het plafond, met luxe stoffen beklede barkrukken afgewisseld met graffiti. Op het menu vind je klassiekers zoals patatas bravas, padron pepers en iberico pork, maar ook spannende nieuwe versies van tapas zoals de gerookte tofu.
Lokanta Proeflokaal (oost)

In Kralingen bevindt zich een tapasrestaurant dat niet mag ontbreken op het lijstje. Lokanta Proeflokaal serveert er sinds 2003 overheerlijke tapas aan hun gasten uit Rotterdam en omstreken. Niet alleen authentiek Spaanse gerechten, maar ook tapas met een twist. Probeer eens de bitterballen met pompoen en blauwe kaas, of kabeljauw met saffraanroomsaus.
La Hermana (zuid/Barendrecht)

Barendrecht klinkt voor de meeste Rotterdammers misschien ver weg, maar La Hermana is het tripje waard. De tapas die hier op de kaart staan, zijn geïnspireerd door Spanje, maar ook door Italië, Portugal, Griekenland en het zuiden van Frankrijk. Op de kaart meer dan vijftig tapas, dus meer dan genoeg om uit te kiezen.
De Hemel op Aarde (oost)

Kralingen puilt uit van de tapasrestaurantjes, want ook De Hemel op Aarde zit hier. De eigenaar begon jaren geleden jaren geleden in de keuken en runt nu samen met zijn vrouw deze tapasbar aan de Oostzeedijk Beneden. Alles behalve traditioneel serveren ze hier ook gerechtjes uit de Italiaanse, Griekse en Aziatische keukens. In deze - op het eerste gezicht - bruine kroeg is de hemel letterlijk ‘naar beneden komen vallen’; overal staan Jezus- en Mariabeelden.
21 Pinchos (centrum én zuid)

Pinchos zijn broodtapas. Gerookte zalm of ham, of tonijnsalade op een krakend vers stukje stokbrood. Die kun je krijgen bij de tapasbar van 21 Pinchos. Naast de broodhapjes en mix plankjes serveren ze ook andere Spaanse gerechten. 21 Pinchos is zowel te vinden naast de Fenix Food Factory (met terras) als in de Markthal.
Guay (oost)
In Nesselande vind je Spaans restaurant Guay. Bij Guay kun je terecht voor typisch Spaanse gerechten als paella en pintxos.
Bar Berta (centrum)

Bar Berta heeft tapas naar een hoger niveau getild. De in 2020 geopende zaak zit vanaf begin ramvol en dat is niet voor niets. De klassieke smaken van tapas en Spanje komen terug maar de uitwerkingen zijn vernieuwend en bijzonder smaakvol. Waar je bij Bar Berta, hoe kan het ook anders, aan de bar of aan hoge tafels zit, kun je sinds kort ook aanschuiven aan een lage tafel bij, je verzint het niet: Berta aan tafel. Hier naast de tapas ook grotere gerechten zoals paella.
De Huismeester (centrum)

Dit hoekje op de Meent wat nét even anders is dan de meeste zaken in deze straat zorgt voor wat diversiteit. Uit de keuken komen pinchos (hier pintxos) en tapas maar ook salades, pantosti's en andere snacks die je kan eten op een van de gezellige verdiepingen waaruit de Huismeester is opgebouwd, of lekker in de zon op het terras. Een aanrader is een 'table de pintxos' of 'table de tapas' waarbij de tafel wordt vol gezet met lekkers. Niet kiezen, wel delen.
Gastrobar Hartig (centrum)

Nog zo'n topper in het centrum: Gastrobar Hartig. Hier maken ze inmiddels al meer dan tien jaar deel uit van de Rotterdamse horeca. Op hun menukaart vind je diverse shared dining gerechten van over de hele wereld, met een ruime keus in vlees, vis en vega gerechten. De tapas krijgen hier dus een ruime invulling, maar de Spaanse vibe komt overal terug.
Botanero (centrum)

Deze Mexicaanse bar richt zich op de traditionele Mexicaanse agave spirits, drankjes zoals tequila en mezcal. Ook hebben ze de bovenstaande zomerse cocktail (de paloma) op de tap. In deze lijst staat Botanero vanwege hun goede (bar)gerechtjes, die in Mexico botanas genoemd worden, waarnaar de zaak vernoemd is. De botanas zijn net als tapas goed te delen en bij deze bar aan de Mariniersweg heb je keuze uit gefrituurde bites of hapjes van de plaat, zoals geroosterde (vegan) ribs, vis van de dag of sukade.
Tasca Plein Oost (centrum/oost)

Nog een vreemde eend in de bijt vol Rotterdamse tapas? Nee hoor, dat valt wel mee. Een tasca is een Portugees buurtrestaurant en Plein Oost heeft veel weg van zo'n gezellige Zuid-Europese zaak. In de keuken staat een (Spaanse) houtoven waar chef Marcel Beijerling de lekkerste gerechten uit tovert: veel tapas ook. Plein Oost heeft geweldige spinazie met burrata, gefrituurde aubergines, maar ook dun gesneden steak en kippenvleugels.