Aan de Delftsevaart, een zijstraat van de Meent, zit het walhalla voor de chocoladeliefhebber: De Bonte Koe. Ambachtelijke chocolade met een twist, gemaakt met de fairtrade-cacao van Callebaut. De chocolaatjes worden sinds 1992 bereid in Schiedam, waar nog steeds de hoofdvestiging zit, en op deze locaties verkocht en in Hillegersberg. Geen zin om de deur uit te gaan? Dan is er ook een uitgebreide webshop.
Meteen bij binnenkomst ruik je de intense geur van echte chocolade en overal waar je kijkt staan in cellofaan verpakte bruine cadeautjes. De winkel is ruim en licht. Met het hoge plafond en de industriële inrichting oogt die als een waar atelier. Een atelier waar chocoladekunst wordt bedreven, want het gaat hier niet om zomaar een koetjesreep.
Tegen de rechterwand prijkt een oer-Hollands landschap, inclusief de bonte koe. Links is een klein binnenterras ingericht met witte tafeltjes en houten stoeltjes, waar je een kop koffie, thee of chocola kunt nuttigen onder het genot van een bonbon of een stuk taart. Uiteraard is er ook chocolademelk en chocoladefondue. Bij mooi weer kun je buiten zitten op een van de rieten stoelen voor de gevel, onder het enorme uithangbord: chocolade.
Er is ook chocoladepasta of -hagelslag te krijgen. En lolly’s! Of wat dacht je van een paar chocolade pumps? Of een doosje met hartjes dat door de brievenbus past. Wil je zelf ook een keer als chocolade-artiest aan de slag, dan kun je er op zaterdag een workshop volgen.
Leuker om cadeau te doen?
Zeer aantrekkelijk is de grote toonbank vol bonbons, bouchées en truffels. Je kunt kiezen uit 39 verschillende soorten en maten, in wit, puur en melk. De een nog aanlokkelijker dan de ander. Je kunt ter plekke een doosje laten samenstellen voor jezelf, maar leuker is het misschien om het iemand anders cadeau te doen. Voor een ons bonbons betaal je € 4,95. Elke doosje wordt vergezeld van een bijsluiter waarop de diverse smaken worden weergegeven, zodat de fijnproever niet voor verrassingen komt te staan. Zo kun je zomaar je tanden zetten in een bonbon met rode pepervulling, of een chocolaatje gevuld met moutwijn.
Bijzonder is de fonkelende Grand Cru, waar een laagje eetbaar goud overheen ligt. Net een echt juweeltje! Die wordt dan ook het meest verkocht. Tweede in populariteit is de nougat-pistache-bouchée. En wat dacht je van de Franse roos: witte chocolade met rozenblaadjes in de vulling. En in een ‘proostje’ zit een karamel-amandelmassa met in kruidenlikeur gewelde rozijnen. Erg lekker zijn ook de bonbons met theeblaadjes erin en de truffels met honing of Grand Marnier. Voor een speciale zoet-zoute smaakervaring is er de pure chocolade ganache van 80% cacaomassa gecombineerd met cranberries en gedecoreerd met zeezout.
Ik ga zelf voor een zebra-gianduja: een gestreept blokje melk en puur gemaakt van zachte hazelnootchocolade uit Turijn - in 1806 bedacht door Turijnse banketbakkers die een deel van de cacao vervingen door fijngemalen hazelnoten, omdat cacao in die tijd zo duur was. En als we dan toch geld uitsparen op de cacao, kunnen we ons best een hapje vloeibaar goud permitteren.