Eigenheimer John Schipper frituurt stug door

Sinds 1979 bakt John Schipper al patat op het Schouwburgplein, maar nu wil de gemeente hem daar weg hebben. Mag niet gebeuren!, vindt Lot Piscaer.

18 Nov 2014 Lot Piscaer

blogger Lot Piscaer kookt, eet, leest en schrijft. Bourgondisch en kritisch, gulzig en nuchter.

Eigenheimer John Schipper frituurt stug door

Het enige echte Friturologisch Instituut, Schipper Patat, is de smaakmaker van het Schouwburgplein. Geniet ervan nu het nog kan, want hij dreigt er weg moeten. 

Sinds 1979 staat hij al frieten te bakken in zijn wagen aan het Schouwburgplein, John Schipper van ‘Fam. Schipper Verse Patat’. Dat zijn meer jaren dan menig Buiklezer oud is, en alleen daarom al kun je hem met gerust hart een instituut noemen. Dat is hij ook vanwege zijn goede patat. Want frituren, dat kan Schipper als de beste. Heel krokant van buiten, zacht en smeuïg van binnen, zo zien we ze graag. Een paar goede scores in de 'AD friettest' heeft hij ook al achter zijn naam staan. Niet voor niets noemt Schipper zijn zaak ‘Friturologisch Instituut Schipper, aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Friturologie, member of the World Frying Federation’. En daar is geen woord Frans bij.  

Leerling van Bram Ladage

Als twaalfjarige (!) jongen leerde hij het vak bij Rotterdams opperpatatbakker Bram Ladage. Toen de jonge Schipper op eigen benen wilde gaan staan, hielp meneer Ladage hem met het opzetten van zijn eigen bedrijfje. Eerst een paar jaar in een oud Volkswagenbusje op markten in de stad (superhip nu, die was zijn tijd ver vooruit!), en sinds 1979 dus op het Schouwburgplein. Daar was toen nog een kleine dagmarkt met bloemen, vis, groenten, kaas en nootjes. En Schippers verse patat. 

‘Bij kroketten gaat het thuis vaak mis’

Na al die jaren is Schipper nog de enige vaste koopman op het plein. Vijf dagen per week rijdt hij zijn wagen ’s ochtends de Karel Doormanstraat op, klapt de luiken omhoog, maakt zijn fameuze pindasaus, snijdt de aardappels tot frieten en begint te bakken. 

Voorbakken op 135 graden, goed af laten koelen en daarna afbakken op 175 graden, in soja-olie. Zo doe je dat. Schipper geeft mensen graag advies over hoe ze het best kunnen frituren (‘Bij kroketten gaat het thuis vaak mis’), hij heeft geen frituurgeheimen. Nou ja, op het soort aaardappelen dat hij gebruikt na dan. Dat mag hij van zijn aardappelboer niet verklappen. ‘Dan krijgen die grote frietfabrieken er lucht van en gaat de prijs meteen omhoog.’  

Hij heeft een groot aantal vaste klanten, zo’n 80 procent schat hij. Veel mensen uit de kantoren en winkels in de buurt. En in de zomer veel Duitse toeristen. Die willen vooral frikandellen speciaal. ‘Toll, sehr schön’, zeggen ze dan. 

Voor iedereen heeft Schipper een praatje of grap paraat.  Want dat vind hij het leukst aan zijn werk, het contact met de mensen. ‘Ik maak mensen blij door ze iets te eten te geven. Echt iedereen wordt blij van een warme zak patat. Dat is toch mooi?’

Al 500.000 kilo aardappels

‘Ik maak altijd een praatje. Weet je, eigenlijk is het een soort toneelstukje tussen de klant en mij. Ik sta op het podium en speel dan een beetje komedie.’ Tijdens de Volkskrantdag bijvoorbeeld, de laatste dag van het filmfestival, is het hier ontzettend druk. Dan word ik steeds een beetje ondeugender, roep gekke dingen naar de mensen of deel ik stukjes frikandel uit.’ 

In al die jaren zag hij het plein een paar keer op de schop gaan. Hij zag mensen uitglijden,  het plein weer gerepareerd worden. Hij zag nog meer mensen uitglijden, en het plein nog eens aangepast worden. Van alles heeft hij meegemaakt, en altijd is hij lekker door blijven frituren. Al 500.000 kilo aardappels lang.

Maar wat er de afgelopen tijd speelt, daar wordt Schipper minder blij van. 

Want al jaren is er gesteggel over zijn vergunning (die hij al vanaf 1979 heeft). Er is gedoe over de maximale hoogte in centimeters van de borden op zijn wagen, er kwamen brieven over het aantal prullenbakken dat hij bij zijn wagen mag zetten, noem maar op. Je verzint het niet of er is wel een probleem. Schipper begint te vermoeden dat de gemeente hem liever kwijt dan rijk is. 

Schouwburgplein moet netter worden

De binnenstad moet ‘transparanter’ worden, heeft hij in een van de gemeenteplannen gelezen. Leger, netter. Het uitzicht op het Schouwburgplein wordt belemmerd door zijn wagen. Dat is niet transparant, en daarom moet hij weg. Althans, dat vermoedt Schipper.

Bijna een dagtaak heeft hij aan het bureaucratische gesteggel. ‘Al mijn vrije dagen gaan op, alleen maar om mijn werk te kunnen blijven doen. Ik krijg er bijna een maagzweer van. ’ Maar hij laat zich niet wegpesten. ‘Rotdingen overkomen je, de leuke dingen moet je opzoeken', vindt hij. Dus bakt Schipper stug door. 

Ik hoop dat hij dat nog jaren kan doen op het Schouwburgplein. Goede patat, een gezellig praatje. Wat wil je nou nog meer? Hebben we echt liever een keurig, leeg plein? In een transparante stad vol eensheidsworst (hoeveel Mc's zitten er ook al weer in het centrum?) kan en wil je toch niet eten. Het zijn juist eigenheimers als Schipper die voor de welkome afwisseling zorgen. In sfeer en in kwaliteit.  

 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Jeffrey Chan 18 Nov 2014, 10:02

idd Schipper Patat moet blijven!!!!

Lutske 18 Nov 2014, 10:34

Sinds kort heb ik je patat 'ontdekt' en ik vind het echt de lekkerste van Rotterdam. En je zorgt inderdaad voor sfeer en saamhorigheid op het plein. Ik vind je een topper!

Schipper 18 Nov 2014, 10:37

Bedankt voor het leuke stuk!

Sonja 18 Nov 2014, 11:41

LEKKERE PATAT LEUKE BEDIENING. hoort op het plein

Lynn 18 Nov 2014, 12:24

Jarenlang mochten wij van zijn patat genieten als we pauze van school hadden. Heerlijke momenten waren dat. Even opwarmen aan de kraam. Maar heet hij geen Frans?

Anna en Fred Gorree 18 Nov 2014, 13:35

Natuurlijk moeten jullie blijven... Wat is in godes naam het plein zonder schippers patat?? Bioscoopje. Patatje!!! Kroketje!!! Of zitten de winkeliers er soms achter?? Kom op mensen laten wij met zijn allen nu eens voor de schippertjes in de bres springen!! Het hoort bij Rotterdam!! Pak dit ons ook nog niet eens af!!

Francis Sonneville 18 Nov 2014, 16:12

Hij is inderdaad de beste patatbakker !!! Bijna elke zondag halen we een frietje bij hem, met idd een gezellig praatje ! Wij zouden het zeer triest vinden als hij weg moet !!!

Ronald 19 Nov 2014, 22:28

Frans moet blijven met zijn friturologisch instituut! Lekker een MC Donalds weghalen of zo!

Ria de Groot Laurens 20 Nov 2014, 0:03

Heerlijk toch,als je zolang hier je werk uitoefend ,kun niet ineens zeggen weg met de kar en de patatboer, belachelijk,en schandelijk zo ga je niet met mensen om,en waar moeten we dan onze heerlijke patat halen??

ronald 20 Nov 2014, 11:49

Die patat is niet te vreten s helemaal niet lekker mensen die het lekker vinden zijn allemaal frans famillie en vrienden of die hebben geen smaak ....

Helma 20 Nov 2014, 13:00

de gemeente is echt raar bezig. de mensen die daar werken moeten eerst maar eens terug naar school gaan als je dat berichtje hier leest. snap niet dat je iemand die daar al jaren staat voor zijn boterham, weg wilt hebben. BELACHELIJK!!!!!

suzan 20 Nov 2014, 13:09

Hoe durven ze mijnheer schipper na zevenentwintig jaar van het schouwburgplein te bonjouren.te belachelijk voor woorden!! Voor mij en meerdere met mij is dit gewoon een aangezicht bij het schouwburgplein. Nergens zulke lekkere patat als bij SCHIPPER PATAT.

Kristel 20 Nov 2014, 13:19

Beste Ronald, misschien is het handig als we hier uitgaan van feiten. Ik kom zelf al jaren bij Schipper patat en ik ben geen familie! Ook ik vind het schandalig dat de gemeente na 27 jaar het lef heeft om de stekker eruit te trekken.Wat hij dan verdient, is een goed alternatief! Misschien dat er nog mensen zijn die een goede locatie weten? Want ik geloof niet dat de gemeente van plan is om behulpzaam te zijn..

Paul 20 Nov 2014, 13:23

Ik zou zeggen, als de gemeente zo graag van hem af wilt, koop hem uit! Die man is 57 jaar oud, gun hem na jaren hard werken dan een mooie afsluiting, want dat is waar ze op uit zijn, toch?!

Geert 21 Nov 2014, 12:31

Perfekte patat, leuke vent. Alleen wat zuinig met z'n mayonaise. Deze kraam hoort bij het Schouwburgplein en moet blijven! Ophouden met burocratisch regeltjesgesteggel. Gemeente Rotterdam ga in overleg met - ook dit - Rotterdamse icoon! Kom er samen uit.

Raymond Mandersloot 21 Nov 2014, 15:10

Typisch gemeente...misschien een voorstel om die man een transparante glazen wagen te geven door gemeente uiteraard. Probleem opgelost!

ton 23 Nov 2014, 21:14

Heerlijk he al die snot en gerogel in die mayonaise geertje hmmm heerlijk

Lenie Borremans 1 Dec 2014, 8:11

Weer zo;n stel mensen, van die studiebollen die het voor de Rotterdamse gemeenschap steeds ongezelliger maken.Haal HET LEVEN niet uit de stad maar laat het JUIST LEVEN.Laat deze man zijn werk doen en zijn HEERLIJKE VERSE PATAT verkopen.Hebben die studiebollen enig idee wat ze deze man aandoen en wat een energie en tijd het kost om te mogen BLIJVEN WERKEN?Kom op mensen, DENK eens na!!

Lenie Borremans 1 Dec 2014, 9:19

Weer zo;n stel mensen, van die studiebollen die het voor de Rotterdamse gemeenschap steeds ongezelliger maken.Haal HET LEVEN niet uit de stad maar laat het JUIST LEVEN.Laat deze man zijn werk doen en zijn HEERLIJKE VERSE PATAT verkopen.Hebben die studiebollen enig idee wat ze deze man aandoen en wat een energie en tijd het kost om te mogen BLIJVEN WERKEN?Kom op mensen, DENK eens na!!

Visser 22 Sep 2015, 21:54

Heeft inderdaad toch écht jaren zijn zaak in IJsselmonde gehad waar hij zelf altijd stond (met zijn vrouw). Eind '80 tot ver in de 90er jaren. Lijkt me dus stug dat hij al zo lang in de stad te vinden is.....

Lees ook deze verhalen
Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.

Van taco’s tot paloma’s: Botanero brengt kleur in de stad

Bij Botanero komt het beste van Rotterdam en Mexico samen. De Paloma steelt daar de show, maar de menukaart staat er harmonieus naast.