Het is de klassieker onder de snacks. De all time favorite van menig Rotterdammer. Nee, we hebben het niet over friet, maar over PATAT. Van zo’n bak of puntzak vol goudgeel, krokant geluk krijgen we nooit genoeg. Een vette klodder mayonaise erbij, een portie pindasaus of sjieke truffelmayo en het feest is compleet. Of ga jij liever voor een patatje speciaal of loaded fries? Bij deze zaken in Rotterdam haal je een écht lekker patatje.
Patat (of toch friet) in Rotterdam
In Rotterdam zeggen ze patat, maar toch zien wij hier genoeg zaken met 'friet' in de naam. Hieronder vind je negen zaken (enkele formules met meerdere vestigingen, dus eigenlijk meer) waar je de lekkerste patat van Rotterdam kunt vinden. Dus wil je eens een andere zak of bak dan je gebruikelijk lokale patatboer, kijk dan eens in onderstaande lijst vol met tips voor top patat in Rotterdam.
Bram Ladage

Op nummer 1 staat natuurlijk ons Rotterdamse icoon Bram Ladage. Wie is er niet groot geworden met een Brammetje op z’n tijd? Bram Ladage startte in 1967 met een kraam op de Binnenrotte en heeft inmiddels zeventien vestigingen in de stad, plus een boel in de rest van Zuid-Holland. De patat van Bram wordt met een handpers uit de aardappels gesneden en voorgebakken. Versheid gegarandeerd dus!
Binnenwegplein 24Schipper Patat

Een stuk kleinschaliger, maar al net zo iconisch is
Schipper Patat.
‘Frituroloog’ Frans Schipper staat al sinds 1979 met zijn kraam op de hoek van het Schouwburgplein. Zijn patat wordt door veel kenners
de beste van Rotterdam genoemd: zacht en zoet van binnen, lekker krokant van buiten. Zijn broers kunnen er ook wat van: Ton en John runnen patatzaak ‘t Schippertje in de Waalhaven.
Schouwburgplein (op de hoek van de Karel Doormanstraat) en Albert Plesmanweg 81
Pomms

Sinds de opening in
2014 is Pomms’ een
regelrechte hit. En dat komt heus niet alleen door de A-locatie, pal
naast de Bijenkorf. Hier zie je de aardappels voor je neus omgetoverd worden tot kraakverse patat. Alles biologisch, op basis van eenvoudige, onbewerkte ingrediënten en nog duurzaam ook. Ook fijn: het
speciale sausvak in de patatzak, waardoor de frietjes krokant blijven en je handen relatief schoon.
Frietboutique

Één hap en je vergeeft eigenaressen
Sammy en Pebbles meteen dat ze hun zaak niet ‘Patatboetique’ hebben genoemd. Dat bekt natuurlijk ook een stuk minder lekker. Wat wél enorm lekker is voor je bekkie, is de patat die ze bakken. Niet voor niks telt Rotterdam in relatief korte tijd
drie filialen van deze ‘
haute friture’. De frituursels zijn zo vers en goed dat ze haast geen saus nodig hebben, maar dat zou zonde zijn. De Frietboutique excelleert namelijk in bijzondere sauzen, zoals
pimentemayonaise en
1001-nacht-mayonaise. En wat dacht je van een
frietje bisket, frietje cheesy stoof of frietje kaassaus met tomaat/ui? Juist.
Verhage
Over Verhage – inmiddels een forse keten in het land – was wat ophef in de 'comments' van de Buik, maar wij zetten deze original graag bij deze lijst. Want wist je dat Verhage net zo oud en net zo Rotterdams is als Bram Ladage? Ook deze patatboer groeide uit tot een populaire keten, tot ver buiten Rotterdam. En da’s niet zomaar: alle snacks worden zelfgemaakt en zijn dus kakelvers, en de patat is van continue topkwaliteit.
Zuidplein 518
Op Hete Kolen

Een van de succesfactoren van de Rotterdamse Oogstmarkt, iedere zaterdag op het Noordplein, is patatkraam Op Hete Kolen. De aardappels komen, net als de patatbakkers zelf, iedere zaterdag weer uit Doesburg om ons Rotterdammers van keiverse patat-met-schil te voorzien. Van zuinig gedoe houden ze hier niet: in mayonaise wordt rijkelijk voorzien en ze verkopen ook een goede stoof.
Oogstmarkt op het Noordplein
Frites Unique
In het Scheepvaartkwartier zit Frites Unique, waar je naast je oude vertrouwde patatje mét ook terecht kunt voor ‘verse frites Japanse chicken’, ‘verse frites cheese-bacon’ of ‘zoete aardappel frites parmezaan’. Met mooi weer geniet je ter plekke aan de gezellige tafel voor de zaak. Als je mazzel hebt tenminste, want het kan hier aardig druk zijn.
Bakker's PitStop
Kom je langs station Lombardijen? Stap dan vooral even uit voor een pitstop bij Bakker’s PitStop. De goudbruine, krokante patatjes, zacht en luchtig van binnen, worden regelmatig getipt als de beste van Rotterdam. En je krijgt er nog een gezellig praatje bij ook.
Aesopusplaats 8
Het Paviljoen

Het iconische pand op de Noorderkanaalbrug is weer geopend onder de naam: Het Paviljoen by Man Met Friet. Kevin de Roos, voorheen bekend van Tante Nel, gaat hier met - geschilde - patatten en een aantal bijzondere eigen snacks weer aan de bak.