Om tijdens de feestdagen indruk te maken op je gezelschap met goede wijn-spijscombinaties, zonder een wijncursus gevolgd te hebben, helpen wij je graag een handje. Van de basisregels tot het daadwerkelijk combineren van wijnen en gerechten, deze kerst steel jij de show. Tenminste, als je het eten niet in de oven laat aanbranden, maar aan de wijnen zal het na het volgen van de zes basisregels van Gall & Gall niet liggen.

1. Strak bij strak
Bij het eten van zoute, zilte en zure gerechten wordt een ‘strak’ mondgevoel gecreëerd. Schenk hierbij een wijn met een vrij hoge zuurgraad. Veel zuur in zowel wijn als een gerecht kan de combinatie erg ‘hard’ maken, maar door bij deze gerechten een wijn te schenken met een vrij hoge zuurgraad, wordt zowel het gerecht als de wijn ronder (soepel en zacht) van smaak.
2. Bite bij Bite
Tannines zijn de chemische verbindingen in de wijn, welke in rode wijn gemiddeld zes keer zoveel voorkomen als in witte. Deze tannines zorgen voor een stroeve smaak, hoe meer tannines hoe harder de smaak, en geven hierdoor wijnen een bite. Het eiwit in roodvlees heft het stroeve gevoel van de rode wijn op, waardoor het gerecht en de wijn elkaar verzachten.
3. Rond bij rond.
Ronde, romige en smeuïge gerechten, denk hierbij aan zalm in roomsaus of kalfsragout, complimenteer je met zachte wijnen voor een mooi rond (zacht) gevoel in je mond. Dit kan zowel met witte houtgelagerde Chardonnay als een zachte Syrah.
4. Veel bij veel en weinig bij weinig
Bij een gerecht met een hoog smaakgehalte (zoals pesto) schenk je een wijn met een intense smaak, omdat anders het gerecht te veel overheerst. Dit geldt ook andersom. Als je bij een gerecht met een laag smaakgehalte een hele intense wijn schenkt, valt het gerecht in het niet.
5. Complex bij complex.
Een complex gerecht is een gerecht dat bestaat uit meerdere smaken. Deze gerechten combineer je het beste met niet-eenvoudige wijnen met verschillende smaaklagen (bijvoorbeeld een rioja of barolo) om ervoor te zorgen dat het gerecht en de wijn elkaar versterken.
6. Harmonie of contrast.
Soms bereik je juist de beste balans door niet voor veilig te kiezen en het contrast op te zoeken. Zo intensiveren zout en zoet elkaar, denk aan zoute kaas en zoete wijn (bijvoorbeeld port) elkaar. Serveer jij dit jaar machtige gerechten, kies dan voor een mild droge, lichte wijn om de maaltijd makkelijker verteerbaar te maken.
Voorbeeldmenu

Nu de basisregels bekend zijn, helpen we je graag nog een handje met smakelijke wijn-spijscombinaties aan de hand van een feestelijk menu. Begin met een garnalencocktail en schenk daarbij Mount Vernon sauvignon blanc. Deze wijn heeft duidelijke tonen van passiefruit, citrus en pasgemaaid gras en past door zijn intense, maar subtiele smaak mooi bij schaal- en schelpdieren. Een ander voorgerecht dat ongekend populair blijft, is carpaccio. De complexe smaak van de carpaccio wordt mooi gecomplementeerd door een niet zo zware, complexe rode wijn (complex bij complex), zoals de Rosso de Montepulciano. Ook vitello tonato wordt veel geserveerd tijdens het kerstdiner. Dit keer geen witte truffel uit Piemonte, maar een witte druif. De zachtfruitige smaak met kruidige afdronk van de Gavi combineert mooi met het aperitief en vis, zoals dit gerecht.
Vleesgerechten
Ga jij voor de beroemde kalkoen, kies dan voor de Joseph Drouhin Bourgogne pinot noir. Zoals de bite bij bite regelt betaamt, past deze temperamentvolle rode wijn met veel tammines mooi bij gevogelte. Wanneer je een hertenbiefstuk serveert, kies je voor krachtige rode wijn. Doordat de druiven van de Catina di Verona Amarone eerst zijn gedroogd en erna pas geperst, resulteert dit in een krachtige droge wijn die mooi past bij wild.
Zet jij dit jaar het gourmetstel op tafel, serveer dan een ronde rode wijn die mooi past bij meerdere vleesgerechten. De Cabernet sauvignon merlot van Arrogant Frog is een goede en betaalbare wijn met smaken van pruimen en zwarte bessen die mooi passen bij gourmetgerechten.
Afsluiter
Sloof jij je dit jaar uit door een goede kaasplank neer te zetten, vergeet hier dan geen mooie wijn bij te schenken. De tien jaar gerijpte Dow’s heeft een lange, droge afdronk (de smaakdoorzetting van wijn na het doorslikken) en matcht door de krachtige notensmaak mooi bij (oude) kaas en noten. Hoe zoeter het dessert, hoe zoeter de wijn. Sluit jij dit jaar het kerstdiner af met een chocoladedessert, kies dan voor een zoete dessertwijn zoals de Banyuls Rimage, die overigens ook, mocht je nog over hebben van de kaasplank, heel mooi past bij blauwe kaas.