Naar New York voor een goed broodje pastrami? Met de komst van Lemon’s Deli in de Pannekoekstraat hoef je hiervoor de Atlantische Oceaan niet meer over. Naast de klassieke sandwich met pastrami vind je hier ook andere broodjes en take-awaymaaltijden. Paul Toorop geeft een eigen draai aan de bekende New York-stijl deli’s. Wij gingen langs om alles te horen over deze nieuwe broodjeszaak-plus net achter de Meent.
Gewoon geopend

Een officiële opening? Die was er niet. Paul legt uit: “We zijn gewoon open gegaan. De eerste week hadden we ook nog geen stickers op de ramen en zag je dat mensen zich afvroegen wat we aan het doen waren.”
Als je nu aan komt lopen, zie je vanaf een afstandje al het grote raam met daarop de tekst Lemon’s Deli. Ook het terras valt op, met houten banken en wat planten om de straat mee op te vrolijken. Zodra je binnenstapt, word je begroet door de groene, tikkeltje klassiek, vitrine met een gevarieerd assortiment van vleeswaren en kazen.
Van Sol naar Vegetarische Slager naar Lemon’s Deli

Veel mensen kennen de plek nog van Sol Food, de Rhoonse broodjezaak, die hier een Rotterdamse vestiging had. Daarna kwam het pand al in handen van Tasty Lemon, het foodmarketingbureau waarmee Paul Lemon’s Deli heeft opgezet. Zij hadden er een samenwerking met De Vegetarische Slager, maar die werd beëindigd. Dus was het tijd voor iets nieuws.
Twee weken voor de openingsdatum kreeg Paul groen licht voor zijn concept en kon hij aan de slag. “We hebben ook naar de buurt geluisterd, en die waren op zoek naar een zaak waar je gewoon een goed broodje kunt krijgen.” Naast die broodjes staan er ook wisselende take-awaymaaltijden op het menu en voor de zoetekauw verschillende soorten cannoli.
Los Angeles

De inspiratie voor Lemon’s Deli komt niet direct uit New York, maar uit Los Angeles. Uncle Paulie’s, een New York-stijl deli in Los Angeles, was voor Paul een grote inspiratiebron.
“Toen ik daar de eerste keer binnenkwam, wist ik dat wij zoiets misten in Nederland.” Die inspiratie zie je terug in het eten, zoals bij de sandwiches met huisgemaakte pastrami, maar ook in de gastvrijheid.
Wat ook opvallend is: net voorbij de vitrine staan er bijna alleen maar grote tafels. Deze keuze is bewust gemaakt. “Mensen vinden dat vaak een beetje ongemakkelijk, maar zodra het druk is, maakt het niemand meer wat uit. Daar krijg je leuke interacties van”, zegt Paul.
Broodje met zelfgemaakte pastrami is de hardloper

Het menu bestaat uit een paar vaste broodjes, maar ook elke week twee of drie wisselende sandwiches. No frills is daarbij het motto.
“Het moet een verlengstuk zijn van je huiskamer, waar je gewoon een lekker broodje kunt eten, een praatje kunt maken en weer pleite kunt gaan”, aldus Paul.
De hardloper tot nu toe is het broodje pastrami, waarbij ze de pastrami zelf maken. “Eerst een week in de pekel, daarna wordt hij gerookt en vervolgens helemaal tot in de kern gaar gestoomd.”
Sunday Sandwich Rave en andere events bij Lemon’s Deli
Of er nog een officiële opening komt, weet Paul nog niet. Er komen wel andere leuke events aan, zoals een Sunday Sandwich Rave: ’s morgens vroeg een sandwich, een mimosa en een dj.
Ook wil Paul een podium bieden aan iedereen die iets tofs wil doen: “Een keer een samenwerking met een sterrenchef, of bijvoorbeeld met een vriend van mij die heel goed Caribisch kan koken. Ook als mensen goed kunnen schilderen of fotograferen, mogen ze hier hun ding doen.”