Foodblogger Yonca Özbilge opende afgelopen maand Happy Earth op de Zwaanshals haar foodblog, Happy Earth Kitchen, groeide in twee jaar uit tot een goedbezocht platform over whole foods. Nu is de volgende stap gezet: van een online blog naar offline winkel.
Van clicks naar bricks
Twee jaar lang had Yonca het idee al in haar hoofd: een eigen zaak. Op een gegeven moment waren het haar vrienden die zeiden dat ze het nu echt eens moest gaan doen. Ze dacht het concept uit en ging op zoek naar een pand. Dat vond ze op het Zwaanshals. “Hiervoor moest ik wel eerst een selectieprocedure door,” vertelt Yonca. “De verhuurder ziet graag nieuwe ondernemers die passen bij de toekomstvisie die ontwikkeld is voor het Zwaanshalskwartier.”
Daar hoefde Happy Earth zich gelukkig geen zorgen om te maken. Deze wholefoodzaak verovert gelijk een plekje in de straat en past perfect in het rijtje thuis.
Een goed leven begint op je bord
Dit is waar Yonca in gelooft. Ze vertelt dat een gezonde eet- en leefstijl een positieve invloed heeft gehad op haar eigen leven. Als vegetariër heeft ze het niet altijd even makkelijk gehad met buiten de deur eten: “Je kon 15 jaar geleden vaak alleen een salade met geitenkaas krijgen,” vertelt Yonca. “Tegenwoordig is dit anders. Je ziet steeds vaker betere en lekkerdere veganistische gerechten op de kaart verschijnen.”
Wat is wat

Bij Happy Earth Kitchen bereiden ze whole foods, maar wat is dat nou precies? Rawnola, nanawhip of een marcrobiotic yogi bowl zijn misschien ook geen gerechten die gelijk een belletje doen rinkelen. Maar het is allemaal minder eng dan het klinkt. Whole food is namelijk gewoon voedsel dat onbewerkt is. Dat is niet alleen erg gezond, maar ook gewoon erg lekker. Rawnola is bijvoorbeeld een soort rauwe granola en nanawhip is soft-serve ijs van banaan.
Winkel
Naast dat je in de zaak wat kan eten en drinken is er ook een kleine winkel om zelf producten te kopen voor een whole food lifestyle. Je kan bijvoorbeeld een rotpot kopen om je eigen zuurkool te maken. Verder is er rauwe chocola en verse groente en fruit. Yonca wil daarnaast graag de tijd nemen om met gasten te praten over whole food. “Er komen ook al veel bewoners uit de buurt binnen die dezelfde levensstijl delen en zo moet het een beetje een tribe worden.”