Katendrecht - en daarmee de rest van Rotterdam- is een bijzondere locatie rijker. Met de bakkerwerkplaats Wij zijn Rotterdam op de Sumatraweg is er een mooi maatschappelijk en sociaal concept gelanceerd. Een ambachtelijke bakkerij waar iedereen welkom is om diverse ambachtelijke broden te kopen, te proeven en te bakken!
Bedrijfleider Lisette Magis: ‘De bakkerswerkplaats is een sociale onderneming met als doel het bakkersambacht te leren en uit te dragen aan buurtgenoten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We geven de mensen die we opleiden weer lol in werken en een doorgroeimogelijkheid naar een betaalde baan.’ De deur staat open voor vluchtelingen, studenten, werkloze jongeren en ouderen. Eigenlijk voor iedereen die het ambacht wil leren.
Ambachtelijke kwaliteitsproducten

Naast dat de bakkerswerkplaats dé leerplek is voor het bakkersambacht, leveren zij mooie producten af. Ik kan niet anders zeggen dan dat de producten echt smaakvol en van goede kwaliteit zijn. De bakkers krijgen goede begeleiding en hun eindproducten doen niet onder voor andere warme bakkers. Ik heb oprecht genoten van de kaneelbroodjes, minibolussen, pain de campaigne en het zuurdesembrood. Met creatieve producten zoals Kaapse Knoest, Kaapse Knar en de heerlijke Rotterdamse containerkoekjes vormen zij nu al een onderdeel van de Rotterdamse eetcultuur.
De mens staat centraal

Onder de bezielende leiding van Edwin Klaasen hebben de bakkers het vakmanschap goed aangeleerd. Edwin is geen onbekende in de bakkers- en horecawereld en maakt sinds 2007 brood op basis van eigen desemculturen. Zijn enthousiasme voor brood heeft hij overgedragen op de bakkers van Wij zijn Rotterdam. Lisette vult nog aan: ‘Bij ons staat de mens centraal. Als iemand gemotiveerd is om bij ons aan de slag te gaan, dan is hij of zij van harte welkom. Het is zo ontzettend leuk dat Edwin het ambacht voor broodbakken overdraagt aan onze bakkers. Het is mooi om te zien dat het zelfvertrouwen van ‘onze mensen’ groeit en dat ze vervolgens uitstromen naar vast werk of een opleiding. Op deze wijze kunnen ze weer participeren in onze samenleving en zo hun eigen brood verdienen…’
Iedere laatste donderdag van de maand is Edwin Klaasen aanwezig in de bakkerswerkplaats. Daar vindt er in de middag altijd een proeverij plaats, een mooie gelegenheid om langs te komen!
Verspilling is uit den boze!

Wij zijn Rotterdam is een moderne organisatie die past in het hedendaagse Rotterdam, waar betekenisvol ondernemen een steeds belangrijkere plek inneemt. Naast aandacht voor haar mensen hecht Wij zijn Rotterdam ook waarde aan duurzaamheid. Het meel komt bijvoorbeeld uit de Hoeksche Waard en Zeeland en wordt gemalen door molen De Walvisch. De elektro-oven wordt aangedreven door groene krachtstroom. Verder gebruiken ze biologische gist en lokaal gekweekte desemculturen. Ze streven naar een duurzame relatie met buurtbewoners, relaties en het milieu. Verspilling is uit den boze! Daarom wordt er alleen op bestelling gebakken.

Naast inkopen doen in hun gezellige winkel, is het ook mogelijk om online bestellingen te plaatsen. Je kunt zelfs abonnementen afsluiten. In een opvallende bakkersfiets brengt Wij zijn Rotterdam de warme bolletjes rond bij diverse restaurants in Rotterdam zoals Bird, Allure en Hotspot Hutspot. Hoe relaxt wil je het hebben? En het mooie is... door je bolletjes voortaan bij de bakkerswerkplaats te halen, lever je een belangrijke bijdrage aan maatschappelijke winst, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe toekomst te geven.