Ontdek de magie van buiten koken met Kookpunt

De Buik zet samen met Kookpunt uit Rotterdam een aantal barbecue-tips op een rij en bespreekt de beste producten in verschillende prijscategorieën.

30 Mei 2024 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Ontdek de magie van buiten koken met Kookpunt

Ook buiten de zomermaanden winnen buiten koken en barbecueën aan populariteit. En terecht: de frisse lucht zorgt voor ontspanning en activeert de culinaire creativiteit, aldus de buiten kookfanaten. Voor al deze liefhebbers hebben de barbecueprofessionals van Kookpunt Rotterdam praktische tips, of je nou de kolen aansteekt, experimenteert met open vuur of elektrisch kookt op je stadsbalkon.

De Buik zet samen met Kookpunt een aantal barbecue-tips op een rij en bespreekt de beste producten in verschillende prijscategorieën.

​Matthijs de barbecue-expert van Kookpunt


Samen met Matthijs, gepassioneerd buitenkok en verkoper bij Kookpunt, duiken we de wereld van het buiten koken in. Hoe word je nou een expert en waarom zou je dat willen? Matthijs lacht: “Ik had niet per se in mijn hoofd dat ik barbecue-expert zou worden.”

“Maar een liefde voor buiten koken zat er altijd al in. Het is heerlijk omdat je op een andere manier met je eten bezig bent. Je moet rekening houden met allerlei factoren van buitenaf, wat het koken spannender maakt.”

​Voor iedereen mogelijk


En daarvoor hoef je geen enorme tuin te hebben. Zelfs met een klein balkon kun je met deze tips van Matthijs uit de voeten. Mooi weer is ook geen voorwaarde en in ons wisselvallige Nederland is dat goed nieuws.

Matthijs beaamt: “Zowel avonturiers die op open vuur aan de slag willen als beginners die op het balkon koken, kunnen verschillende (rook)smaken creëren.” We delen een aantal barbecue-tips en bespreken de beste producten in verschillende prijscategorieën.

​Essentiële tool


Volgens Matthijs is een goede thermometer onmisbaar voor elke buitenkok. “Buiten is het lastiger om de temperatuur in te schatten, maar het is net zo belangrijk. Vooral bij rood vlees, vis en kip is de juiste kerntemperatuur cruciaal.” Kookpunt biedt een lijst met de juiste kerntemperaturen per gerecht en hoe je deze kunt bereiken.

“Er zijn thermometers in alle soorten, maten en prijsklassen. Deze Mastrad Thermometer van €19,99 is bijvoorbeeld een uitstekende keuze.”

Tegenwoordig hoef je bovendien ook niet lang te wachten tot de kolen warm zijn, binnen een kwartier kun je vaak al aan de slag. “Soms is het zelfs beter om minder heet te grillen: geniet in plaats daarvan lekker van het kookmoment en het buiten zijn.” Een betrouwbare thermometer houdt de gaarheid dan voor je in de gaten.

​Geschikt voor elk balkon


Voor stedelingen die in het centrum wonen, waar barbecueën en open vuur niet altijd zijn toegestaan, heeft Matthijs een perfecte oplossing. De Napoleon Travel Q Pro is een elektrische barbecue die op elk balkon past. Je kan er zelfs brood op bakken.

“Napoleon heeft de afgelopen jaren bewezen een pionier te zijn in barbecuetechnologie. Het windbestendige ontwerp houdt de warmte goed vast, ook op koudere en nattere dagen.”

Ben je nou echt enorm fan van die authentieke smaak die bij de barbecue hoort, heeft Matthijs nog een tip: “Je hebt tegenwoordig rooktubes en houtsnippers die je in de barbecue kunt doen, om toch die rooksmaak mee te geven!”

​Klassieker: de Kamado


Matthijs is zelf groot fan van de Kamado, die de meesten kennen als de Big Green Egg. “Dit werkt echt perfect voor elk gerecht en elk soort kok en is toegankelijk voor iedere portemonnee”, zegt Matthijs.

De mini-variant van de klassieke Big Green Egg koop je al voor 300 euro, maar wie wil uitpakken, kan ook het tienvoudige uitgeven.

“Ik ben zelf fan omdat je er alles mee kunt maken: van brood tot pizza en van vleesgerechten tot desserts.”

​Vega en vegan


Bij barbecueën denken veel mensen aan vlees, maar dat hoeft niet. “Er is veel aandacht voor vega en vegan barbecueën, zowel in de buiten kookwereld als bij ons in de winkel,” zegt Matthijs.

Zijn favoriete gerecht? Gegrilde druiven met burrata. “Die marineer je in olijfolie, rode wijnazijn en verse kruiden. Vervolgens grill je ze op een spiesje om die heerlijke houtsmaak mee te geven.”

Goede recepten zijn trouwens net zo belangrijk als de barbecue zelf. Matthijs merkt dat er steeds meer kookboeken voor de barbecue verschijnen die niet op vlees zijn gericht, zoals het nieuwe boek: De Groene Barbecue’.

Het Kookpunt


Online shoppen kan gemakkelijk zijn en heeft veel voordelen, maar rondlopen in een fysieke winkel is voor veel klanten nog steeds essentieel. Zij willen uitleg voor ze iets aanschaffen, proberen, vragen stellen en misschien zelfs iets proeven. Bij Kookpunt kan dat allemaal.

Elke afdeling heeft zijn eigen experts en met ruim 3.000 vierkante meter aan winkeloppervlak en meer dan zestig jaar ervaring. Hier ben je dus eigenlijk altijd aan het juiste adres. Sinds 2023 heeft Kookpunt ook een winkel in Eindhoven.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.