Je hebt koks, je hebt topkoks en je hebt meesterkoks. De SVH Meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca. Verdeeld over vijf disciplines (meesterkok, meestergastheer, wijnmeester, meersterschenker en meesterijsbereider) telt Nederland zo'n 230 SVH-meesters. Zes van hen werken in Rotterdam (waarbij we Rhoon voor het gemak bij Rotterdam rekenen). De Buik van Rotterdam zet ze op een rij.
Harrie Baas (2003)
Zou Harrie Baas iets met sterren hebben. Toen de keuken van Cees ('Mijnheer') Helder zijn derde Michelin-ster in de wacht sleepte, was hij gastheer in Parkheuvel. 'Grandioos was dat,' zegt Baas. Maar het telefoontje van zijn compagnon Gert Blom in november 2007 was net zo onvergetelijk. Hun restaurant Amarone had na één jaar zijn eerste ster te pakken. Daarnaast scoorde Amarone onveranderlijk hoog in Lekker en GaultMillau en werd Harrie Baas door laatstgenoemd instituut zelfs verkozen tot Gastheer van het jaar 2007.
'Met onze opvallende wijnklimaatkast en onze naam Amarone is het voor gasten duidelijk dat wijn belangrijk is,' zegt Baas. 'Toch ga ik terughoudend om met wijnadviezen. Ik houd van een ontspannen sfeer aan tafel en probeer mij aan te passen aan de wensen van de gast. Want voorop staat dat gasten het bij Amarone het naar hun zin hebben. We willen Amarone laagdrempelig houden, onder meer door een ontspannen benadering van onze gasten.'