Zadkine x de Buik: de toekomst in beeld: Colin van Vugt

Ontdek het verhaal van Colin van Vugt, student aan de 010 Bar Academy, over zijn passie voor koffie en zijn ambitie om barista en koffiebrander te worden.

16 Jan 2025 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Zadkine x de Buik: de toekomst in beeld: Colin van Vugt

De kans om jonge horecatoppers in het zonnetje te zetten, laten we niet aan ons voorbij gaan. Daarom vertellen wij in samenwerking met Zadkine in een serie artikelen de verhalen van deze jonge talenten. De toekomst van onze horeca ligt namelijk in hun handen. Dit keer gaan we in gesprek met Colin van Vugt die de opleiding ‘010 Bar Academy’ volgt.

Hoewel koffie zetten vaak wordt omschreven als de minst favoriete taak van de stagiair, was en is dat bij Colin van Vugt (21) absoluut niet het geval. Koffie zetten en rondbrengen werd zelfs het moment waar hij naar uitkeek op zijn stage als content creator. Hij studeerde destijds nog journalistiek maar merkte dat hij vooral graag een beroep wilde uitoefenen waarbij hij mensen echt blij zou maken. En hoe kan dat nou beter dan met een kopje koffie? “Het moment dat ik collega’s koffie kwam brengen, maakte ik niet alleen hen blij maar ook mezelf”, vertelt de student. “Daarom besloot ik mijn opleiding journalistiek af te ronden en de opleiding 010 Bar Academy te gaan volgen.”

Zadkine

Nu leert Colin bij Zadkine de kneepjes van het vak. Hij zit momenteel in zijn eindexamenjaar en vertelt over wat hij de afgelopen jaren allemaal leerde. “Onze vakken gingen veel over de herkomst van verschillende dranken zoals bier, wijn gedestilleerde dranken en koffie. We leerden dus niet alleen het inschenken ervan. We kregen les in een lokaal bij de Stadshaven Brouwerij en op locatie bij Giraffe Coffee van oud-Zadkine-student Mark Jordaan. Daardoor ging het vak nóg meer leven.

Daarnaast volgt Colin ook nog de vrijwillige vakken van het Heroes-traject waarbij hij extra workshops krijgt. “We leren speciale vaardigheden, zoals het slachten van wild. En volgende week staat er een oester-workshop op de planning. Het is mooi om nog meer te leren over smaken, verschillende bereidingswijzen en smaakcombinaties.”

Riga

Een aantal weken geleden deed Colin mee met de Europese AEHT-competitie in Riga. Hier werd hij getoetst op zijn barista-skills. “In twintig minuten moest ik een aantal perfecte drankjes klaarmaken voor de jury”, vertelt hij. “Ik zou niet zo snel een vakantie boeken naar Letland, daarom was het des te specialer dat ik nu van school deze reis mocht maken. Het was een hele mooie ervaring, ik leerde veel nieuwe mensen kennen, maar kreeg er ook meer kennis bij over de horeca. Uiteindelijk werd ik 3e van de 24, dat was een mooi resultaat.”

Wat Colin zo aanspreekt in het barista vak? Dat zit hem enerzijds in het gastheerschap maar ook in de kennis die schuilgaat achter de koffie. Naast barista en koffiedrinker wil hij namelijk ook koffiebrander worden. “Er valt zoveel te leren”, vertelt hij. “Waar de bonen vandaan komen, de verschillen in smaken en verhalen achter het product en de manieren om het te schenken.” 

Het leukste vindt hij het om een flat white te bereiden. En het moeilijkste? Dat is ongetwijfeld de cappucino. “Omdat je het overal in de stad kunt drinken”, legt hij uit. “Die van mij moet natuurlijk beter zijn dan in andere koffiezaken.”

Heilige Boontjes

Toen Colin op zoek ging naar een geschikte stageplek, kwam hij door een online zoektocht bij koffiebar en lunchroom Heilige Boontjes uit. De zaak op het Eendrachtsplein bestaat nu 9 jaar en werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

“Bij Heilige Boontjes krijgen jongeren de kans om te re-integreren in de maatschappij”, vertelt Colin. “Ik vond het direct een mooi concept en werd daarom ook extra nieuwsgierig. De kopjes koffie die we serveren kregen daarom nog meer betekenis. 

Het is mooi dat ze zoveel liefde en oog hebben voor hun werknemers en op die manier een bijdrage willen leveren aan de stad. Dat werkt ook voor mij heel motiverend. Over 3 á 4 maanden is mijn stage klaar, maar als het kan zou ik er heel graag willen blijven.”

De toekomst

Aan ambitie heeft Colin geen gebrek. “Ik wil een hele goede barista worden en meedoen aan competities”, vertelt hij. “Daarnaast wil ik koffiebrander worden en workshops geven, misschien kan ik ook gaan schrijven over koffie en blijf ik voor een vast inkomen als barista werken.” Als hij nog verder in de toekomst kijkt, dan wil hij samen met zijn broertje zelf een zaak openen. “Mijn broertje werkt ook in de horeca en we dromen al langer van een zaak samen. 

En ook dat concept heeft een maatschappelijke betekenis. We zouden namelijk een café willen openen waarbij koffie en goed eten voor minder rijke mensen toegankelijk wordt. Zo willen we een bijzondere ervaring geven aan mensen die het niet zo breed hebben, zonder alle etiquettes die erbij komen kijken. Wat mij betreft is dat de ultieme vorm van mensen blij maken; iedereen de mogelijkheid geven om te genieten.”

Meer weten over de verschillende horeca-opleidingen binnen Zadkine? Neem dan een kijkje op de website!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.