Eten met uitzicht: Guus en Gilbert over Wild van de Horizon

Interview met chef Gilbert Kolff en verhalenverteller Guus Thijssen over het dakdiner 'Wild van de Horizon'.

8 Sep 2020 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Eten met uitzicht: Guus en Gilbert over Wild van de Horizon

Vrijdag 11 en zaterdag 12 september organiseren chef en herborist Gilbert Kolff, (gastronomisch) verhalenverteller Guus Thijssen en Kookpunt een bijzonder diner op het dak van de showroom van Kookpunt in de Spaanse Polder, met uitzicht op de stad en het groen om de stad heen. Check het evenement in onze agenda voor meer details. Wij interviewden de twee heren en spraken over wat er staat te gebeuren op het dak en wat er nog meer speelt in Rotterdam.

Gilbert en Guus, hoe is het met jullie?

Het gaat wel, corona is zoals voor iedereen natuurlijk een gekke tijd. Maar het voelt goed weer eens wat te gaan doen.

Jullie hebben wat voor ons in petto op 11/9 en 12/9, wat is dat?

Gilbert werkt met Fond altijd vanuit het landschap en bevriende producenten. Dit keer tillen we dat een stapje hoger, letterlijk. We zitten namelijk op het dak bij de showroom van Kookpunt in de Spaanse Polder met uitzicht op het landschap overal om ons heen. We mogen een heleboel gave apparaten uit hun arsenaal gebruiken. Je eet dus alleen producten uit de buurt, klaargemaakt met kookgerei dat binnen handbereik in de showroom ligt.


Guus (links), Gilbert (rechts). Foto Jeroen Mooijman

Guus en Gilbert jullie werken vaker samen, vertel eens meer?

Met Fond doet Gilbert al jaren hele toffe, conceptuele cateringen. Maar altijd met smaak voorop, dat vinden we allebei bijzonder. Concept is nooit belangrijker dan uitvoering, wat soms nog wel op de loer ligt. Normaal organiseert Guus veel diners met veel restaurants samen, maar met Fond is het een veel uitgebreidere samenwerking. Dan kan je de diepte in, zoals deze keer. 

Hoe zijn jullie op deze plek terecht gekomen?

Dit idee ontstond spontaan op een borrel. Gilbert heeft in het verleden vaker workshops gedaan bij hen. Het leek Franz (Kliegel, van Kookpunt) een goed idee het dak van de showroom te gebruiken als coronaproof eventlocatie. Dat leek ons geweldig. Het is een echte samenwerking geworden: wij doen het eten, zij zorgen voor alles wat we gebruiken bij de bereiding en natuurlijk de prachtige locatie. Het is echt te gek om in de voorbereiding rond te lopen in de showroom met Franz, die oppert dan vanuit zijn enthousiasme zaken waar ons culinaire hart van overslaat, zoals een anti-griddle, de klassieke Berkel snijmachine, iets kleiners als een modern rookpistool of buigbaar glaswerk, om maar iets te noemen. Daar putten wij dan weer inspiratie uit voor de gerechten. 


Je gaat op het dak in de Spaanse Polder staan en houdt je hand boven je ogen en je kijkt om je heen. Wat zie je dan?

Een horizon met de haven én veel meer groen dan je zou verwachten: Midden-Delfland ligt er mooi bij vanaf daar.

Jullie hebben altijd wel een smakelijke kijk op de culinaire wereld. Wat vind je van Rotterdam en omstreken op dit moment?

Er gebeurt zoveel moois in en om de stad. Het is tof om te zien hoe restaurants zich tijdelijk hebben aangepast en weer herpakt hebben - de tijdelijke houtoven pizza’s van Fermin bijvoorbeeld waren echt top. Verder zie je zoveel no-nonsense vakmensen bezig zoals de heren van Heinde en Verre, waar we vorige week waren voor een proeverij wat uitmondde in een waar chocolade-college. Wat we daar hebben uitgekozen moet je maar komen proeven.

Verder nog mooi nieuws voor later dit jaar?

We gaan zeker meer het landschap in, dat is al uitgangspunt voor een diner erg uitdagend, maar ook heel bijzonder. Je komt zoveel tegen. Waar het nieuwe normaal het toe laat zullen we zeker meer diners gaan organiseren, maar eerst deze!


Foto's Aldwin van Krimpen (tenzij anders vermeld)

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.