Justin Niessen is al maanden the talk of the town: zijn Just Restaurant is nog maar net open, maar zit vrijwel elke avond stampvol. Justin blies ons direct omver met zijn menu du chef, Just Feed Me, waarbij er van voor- tot nagerecht voor je gezorgd wordt. Duidelijk aanwezige Antilliaanse roots, gecombineerd met een gedegen koksopleiding en bijna een decennium aan ervaring. Wat je dan krijgt? Dat is moeilijk uit te leggen, je moet dat gewoon gaan proeven.
Voor nu zijn wij vooral erg nieuwsgierig naar Justins visie op de feestdagen. ‘Als ik aan kerst denk, dan denk ik gelijk aan ayaka. Dat staat in december standaard bij elk Antilliaans gezin op tafel’, vertelt Justin. Ayaka? Simpel gezegd stevig gekruid stoofvlees op een bedje van funchi (maïsbeslag) gewikkeld in gewassen bananenbladeren. Verder is er overigens niets simpel aan dit gerecht, want het is ongelofelijk arbeidsintensief. De bereiding neemt dagen in beslag en voor de opmaak ben je nog eens vijf minuten per component bezig. Bepaald geen gerecht dat je vaak tegenkomt op de menukaart dus, maar vandaag maakt Justin een uitzondering.

Zelf is Justin grootgebracht met ayaka. Hij woonde namelijk tot zijn achttiende op Curaçao, waarna hij richting Nederland vertrok om naar de hotelschool te gaan. ‘Op mijn twaalfde was ik al bezig in de keuken en ik heb eigenlijk altijd al chef willen worden.’ Het plan was aanvankelijk om na de hotelschool weer terug naar Curaçao te gaan, maar dat is er nooit van gekomen. Na diverse omzwervingen (Justin kelnerde bij Las Palmas en nHow, stond in de keuken bij Fellini deed in 2016 mee aan Masterchef) opende hij eind augustus zijn eigen zaak. Naast het Just Feed Me verrassingsmenu, serveert hij er onder de noemer Just Like Home ‘makkelijke gerechten met een thuisgevoel’.
We kunnen ayaka – als we de aanzienlijke hoeveelheid arbeid even wegdenken – met gemak in de laatste categorie plaatsen. ‘Ayaka is een van die gerechten die iedereen op z’n eigen manier maakt en waarvan iedereen vindt dat zij weten wat de beste versie is,’ legt Justin uit. ‘Mensen maken het met draadjesvlees, met kip en soms zelfs vegetarisch.’ Justins versie bevat stevig gekruide kippenstoof, olijven en wordt geserveerd met een flinke dot piccalilly. Ayaka wordt, zoals een goede stoof betaamt, lekkerder met de tijd. De voltooide pakketjes worden daarom vaak eerst een tijdje ingevroren.
Honger gekregen? Snappen we. Gelukkig organiseert Justin rond de feestdagen een speciale ayaka-avond, waarop je terecht kunt voor kerst op z’n Antilliaans. En geloof ons, daarna wil je nooit meer iets anders.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Uitagenda en verscheen in de decembereditie van het magazine