Remco Abel is eigenaar van restaurant Abel, dat hij samen met zijn vrouw Sigrid Abel runt. Het restaurant in de Rhoonse Grienden bestaat al sinds 1999, maar door een brand in 2018 moest de zaak compleet vernieuwd worden. Na hard werken was de opening begin dit jaar toch niet helemaal zoals verwacht. Wij vroegen Remco hoe het met hem gaat en wat hem drijft om door te zetten.
Kansen benutten
Het restaurant bestond exact negentien jaar toen de brand uitbrak. Door het glas halfvol te zien heeft Remco de situatie weten om te zetten naar een kans. “We hadden een mooie zaak, maar je krijgt maar een keer de kans om het nog mooier te maken.”
Anderhalf jaar na de brand was de zaak eindelijk klaar om aan de buitenwereld te laten zien. 18 maart zou de officiële openingsdag zijn, maar de verplichte horecasluiting gooide opnieuw roet in het eten. Toen het restaurant in juni wel open mocht, was het toch een beetje halfzacht. “Je wil natuurlijk met een knalfeest openen. En zelfs dat kon niet, dat was een hele rare manier van openen.” Hoe Remco naar de gehele situatie kijkt zal niemand verbazen. “Het is op z'n zachts gezegd klote allemaal. Maar we slaan ons er wel weer doorheen.”
Positieve houding
Het is volkomen logisch dat de moed in de schoenen zakt na zoveel tegenslagen, maar dat heeft Remco niet laten gebeuren. “Het zit in ons bloed, mijn ouders hadden ook horecabedrijven dus ik zit al heel mijn leven in de horeca, dan ga je gewoon door.” Remco wil andere ondernemers meegeven dat het bij tegenspoed, zoals corona, vooral belangrijk is om het positief in te blijven zien. Ook benadrukt hij om zoveel mogelijk ideeën die je had in tijden van drukte, juist nu uit te voeren. Dat probeert Remco ook zoveel mogelijk te doen. Daarnaast is het van belang om te beseffen dat er weinig invloed op het beleid van de overheid uit te oefenen is. “Natuurlijk is het rot om dicht te zijn, maar als ondernemer word je vaak opgeslokt door je bedrijf, geniet van de tijd die je nu wél hebt met je gezin.”
Een verrassing in de polder 
Dat wil niet zeggen dat Remco altijd positief is, “Soms denk ik ook jeetje, wat een gedoe allemaal. Ik heb me enorm druk gemaakt of ik wel de juiste beslissingen hebt gemaakt, maar dat heeft weinig zin.” Remco vertelt dat je al vrij snel weet of je bedrijf levensvatbaar is of niet. “Als je echt merkt dat je bedrijf niet levensvatbaar is, dan moet je je inderdaad afvragen of je er dan wel mee door moet gaan.” Gelukkig lopen de zaken voor Remco goed. Het restaurant zelf is een bijzonder sfeervolle zaak in de polder. Het pand is niet iets wat kenmerkend is voor een authentiek polderveld. Er zijn veel ramen en dakramen aanwezig, wat zorgt voor veel lichtinval en een warme sfeer. Bij Abel kun je terecht voor gerechten uit allerlei keukens. In deze tijd van het jaar raadt Remco je de hazenpeper aan. Voor wie geen zin heeft om tijdens kerst zelf te koken, is er een zelf samen te stellen viergangenmenu waarmee je kerst in huis haalt. Restaurant Abel is van dinsdag tot en met zondag geopend voor afhaal.