Pele Surf Shack: "Ik zal nooit meer een restaurant openen dat vlees serveert"

Voor de Uitagenda maakten we een praatje met Charlotte Damen, die de eerste veganistische strandtent van Nederland heeft geopend: Pele Surf Shack.

28 Mei 2019 Irene van der Linden

blogger Irene van der Linden is neerlandicus en tekstschrijver. Verzamelt kookboeken maar maakt meestal spaghetti. Praat altijd over eten, maar helpt nooit met koken.

Pele Surf Shack: "Ik zal nooit meer een restaurant openen dat vlees serveert"

Charlotte Damen is een van die Rotterdamse ondernemers die altijd nét iets voorloopt op de rest. Met Charlie’s Kitchen kookte ze al biologisch en vegetarisch, terwijl de rest van Rotterdam nog aan de biefstuk met roomsaus zat. Lilith Coffee bood ons een enigszins gothic, maar zeer Instagrammable alternatief voor alle pastelkleurige koffiezaakjes en zorgde ervoor dat heel Rotterdam aan de pancakes ging. En nu is daar Pele Surf Shack, naar eigen zeggen de eerste vegan strandtent van Nederland.

​Lijstje met belangrijke dingen


"We zitten op een unieke locatie waar verder maar één andere strandtent is en drie surfscholen’, vertelt Charlotte enthousiast. ‘Ik heb ooit een lijst gemaakt met dingen in het leven die voor mij belangrijk zijn. Ik wil op mijn blote voeten kunnen lopen, voor mijzelf werken, met vrienden en familie samenwerken, elke dag de zon onder zien gaan, veel buiten zijn en iets bijdragen aan het bewustzijn (en tegengaan) van klimaatverandering. Deze dingen kan ik allemaal afstrepen met Pele. Hard werken heb ik nooit erg gevonden, als ik maar buiten kan zijn en vrienden om me heen heb."  

​100% vegan


Wat kunnen we van de kaart verwachten? "Gezonde, moderne gerechten met veel invloeden uit Hawaii, en de Aziatische keuken, maar ook typische strandsnacks, zoals een classic burger met friet en mayo, maar dan dus 100% vegan." Is Charlotte niet bang dat dit mensen afschrikt? "Anders is voor mij geen optie meer. Lilith is nu vegetarisch en ik zal echt nooit meer een restaurant openen dat nog vlees serveert. Geld maakt me uiteindelijk niet uit en als het geen succes wordt, ben ik alsnog heel gelukkig hier. Mijn eigen normen en waarden tellen veel zwaarder dan het risico of de omzet." 

​Lange zomerdagen


Na het zonnige openingsweekend met Pasen is Pele elke dag geopend. En ook na het zomerseizoen hoeven we de Surf Shack niet te missen; Pele blijft in de winter in de weekenden geopend. Vooralsnog verheugen wij ons op lange zomerdagen in de zon, met een Big Kahuna Burger voor onze neus en een gitzwart vegan ijsje toe.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Koffie en wijn ontmoeten elkaar bij het vernieuwde Côte du Cool

Wijnbar Côte du Cool gaat voortaan ook open voor lunch en koffie. Verwacht luxe broodjes en salades, met de ontspannen sfeer van Côte die je gewend bent.

Sama Sama: Indische en Molukse gerechten zonder opsmuk

Perry de Man heeft samen met elf chefs het kookboek Sama Sama uitgebracht. Het boek bevat recepten, maar ook de verhalen die daarachter zitten.

Kaj Gorgels over de pijlsnelle opmars van Drippy’s

Drippy's is niet zomaar een burgertent. Binnen 8 maanden zijn er drie zaken en worden er Drippy Raves georganiseerd, en er zit nog veel meer aan te komen.