Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Onze Smaakmakers dus. Omdat het einde van het jaar nadert, vinden wij het tijd om met deze Smaakmakers terug te kijken op 2020 en vooruit te blikken op komend jaar. Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Rotterdamse horeca dit jaar gevormd hebben. Vandaag: Nina Hooimeijer.
Nina Hooimeijer is een rasechte Rotterdamse onderneemster waarbij het motto ‘niet lullen maar poetsen’ prachtig past. Met eigen zaken zoals begrip BIRD en nieuwkomer MAVIS speelt zij al jaren in op de behoeften van de Rotterdammers. En met succes. Buiten haar eigen zaken is ze ook vice-voorzitter bij de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Rotterdam, is ze genootschapslid van De Rotterdamsche Oude, zet ze zich in voor het goede doel Quota, is ze ambassadeur van Open Rotterdam én is ze geselecteerd als Zakenvrouw van het Jaar 2020. Een welverdiende titel na deze opsomming als je het ons vraagt. Slaapt ze ook nog weleens? En hoe kijkt ze terug op ‘coronajaar’ 2020?
Zwangerschapsverlof

Foto: Beckand Photography
Als we vragen hoe Nina terugkijkt op 2020, vertelt ze dat ze de eerste lockdown eigenlijk wel lekker vond. “Ik vond het eigenlijk wel fijn, die eerste lockdown, ik heb tien jaar lang hard gewerkt zonder vakantie, niet eens een dag. Stel ik zat op de Malediven, dan logde ik nog dagelijks in om mijn mail te checken of om de roosters te maken.”
Ze zit dus niet graag stil, zelfs niet op vakantie. Ook is ze constant omgeven door veel mensen. Ze werkt ermee samen of stuurt ze aan. Dat vindt ze heerlijk, want zoals ze zelf zegt: “Ik besta tot andere mensen.” Tijdens de lockdown had ze een rust die ze eigenlijk niet kende, even geen mensen om zich heen. Ze heeft drie kinderen (14, 18 en 19 jaar) en was eigenlijk wel weer toe aan weer een ‘zwangerschapsverlof’, want zo voelde de eerste lockdown voor haar. Ze had weer even tijd voor zichzelf.
2020 oogstjaar

Hoe had Nina 2020 voor zich gezien, voordat het corona-virus de kop opstak? 2020 had het oogstjaar moeten zijn, in ieder geval voor BIRD. Ze zouden een makkelijk jaar in gaan. Alles wat ze (Nina samen met mede-eigenaren Gaby van Kesteren, Philip Powel en Raoel Mertodirjo) de afgelopen tijd hadden gezaaid, zouden ze dit jaar gaan oogsten. Dat liep helaas anders.
Het nieuwe zusje van BIRD, MAVIS, opende ten tijde van corona. MAVIS had tegen deze tijd een ontmoetingsplek voor de buurt, het Scheepvaartkwartier, moeten zijn. Een gezellig samenkomen onder het genot van een heerlijke cocktail en mooie bijpassende gerechtjes. Dat is waar MAVIS voor staat en hopelijk krijgt deze zaak in 2021 de kans om te laten zien wat ze te bieden heeft. En natuurlijk om de Rotterdammer voor zich te winnen, net zoals BIRD dat jaren geleden al heeft gedaan.
Verbouwing BIRD

Bij BIRD is het team momenteel bezig met een flinke verbouwing. Maar hoe neem je nu zo’n grote stap in zo’n lastig jaar? Nina vertelt dat als mensen aan BIRD denken, iedereen eigenlijk aan een ander segment denkt. De een denkt aan de club, de ander denkt aan het restaurant, en weer een ander aan de liveoptredens. Bij veel van de gasten mist de samenhang tussen al die verschillende aspecten die BIRD te bieden heeft en júist zo goed gecombineerd kunnen worden.
Tijdens de horecasluiting zijn ze om de tekentafel gaan zitten om die concepten meer te integreren. Zoals dineren samen met muziek, of film met muziek. Een voorbeeld hiervan is een silent disco in combinatie met (de befaamde) pizza’s. Er zijn weinig andere plekken waar je dit kunt doen, en dat is juist de kracht van BIRD.
Het tweede dat de eigenaren hebben gedaan, is BIRD ‘bij de mensen thuisbrengen’. Tot nu toe vond alles voornamelijk binnen de muren van de 1.000 m2 die ze tot hun beschikking hebben in de Hofbogen plaats, maar een droom was om meer een onderdeel van de stad te worden. En dus ook bij de mensen thuis. Zo is ‘BIRD on the Block’ ontstaan. “Als de mensen hier niet naartoe kunnen komen, dan komen wij wel naar de mensen toe.” Een silent disco waarbij te midden van appartementsgebouwen een DJ staat te draaien en iedereen op zijn of haar balkon met headphones staat te swingen. Ook dat creëert eenheid, want zo ben je als BIRD zijnde én bij de mensen thuis én je creëert een functie in de buurt, waarbij mensen samenkomen en elkaar ontmoeten. Iedereen vanaf zijn eigen balkonnetje uiteraard, op gepaste afstand.
Ja, tenzij
Vanuit haar rol als vice-voorzitster bij de KHN Rotterdam vroegen wij Nina hoe zij kijkt naar burgemeester Aboutaleb, die heeft gezegd dat de Rotterdamse horeca misschien wel nooit meer wordt zoals het was. “Dat vind ik natuurlijk onzin. Wishful thinking misschien, maar écht onzin”.
Toevallig had Nina op de dag van dit interview een overleg met het bestuur van de KHN, om ervoor te zorgen dat er een herstelnota komt die uitgaat van ‘ja, tenzij’. Het is nu namelijk heel vaak ‘nee, tenzij’. “We willen er naartoe dat er weer heel veel mag, dan maar onder voorwaarden. Dat er meer nagedacht wordt over hoe iets wél mogelijk gemaakt kan worden, in plaats van niet. En daar waren de meesten in het overleg enthousiast over.” Een positieve mindset dus, dat kunnen we allemaal wel een beetje gebruiken in deze tijd.
Zakenvrouw 2020
Dat Nina als Zakenvrouw van het Jaar 2020 is genomineerd, komt niet als een verrassing. Als we haar vragen of we in 2021 op haar kunnen stemmen joelt ze enthousiast: “Jazeker! Allemaal doen!” Ze wil héél erg graag winnen. Het voelt als een waardering voor wat je doet. En als ambassadeur voor (jonge) vrouwen wil ze laten zien dat je alles kunt doen wat je wil, zo lang je er maar in gelooft. Ze noemt de nominatie een “bucket-list-ding”. Stemmen dus in april 2021!
Have mercy
Wat kunnen wij nu zelf doen als groot horeca-liefhebbers om de horeca zoveel mogelijk te steunen? Daar kan Nina kort over zijn: “Have mercy en #doeslief. Wees blij dat je favoriete kroeg of restaurant weer open is en besef dat ze gesloten waren voor de gezondheid van heel Nederland. Als je daar weer zit hebben ze het dus gered en zijn ze misschien nog wel vijf jaar bezig met het gat te vullen dat de afgelopen tijd is ontstaan.”
Vitamine S
Als afsluiter heeft Nina nog een mooie boodschap om alle horeca-ondernemers een hart onder de riem te steken: “Hou vol. Er wordt zo makkelijk gezegd: ‘Joh, dan ga je toch wat anders doen’. Maar wat wij doen, daar ontstaan liefdes, vriendschappen voor het leven, mensen gaan trouwen, er worden baby’s geboren… Wij zitten in zo’n mooi vak, wat zoveel plezier en liefde geeft in de wereld en wat mensen verbindt. Muziek verbindt van jong tot oud. Wij zijn onderdeel van ‘Vitamine S’ (s van sociaal, red.), die we heel hard nodig hebben en nu zo moeten missen. Dus ik zou zeggen: hou vol, we gaan het redden en we gaan gewoon lekker doen wat we deden, maar dan beter.”
Omslagfoto: Beckand Photography