Wiland Toelen wil met zijn ondernemingen de vertrutting tegengaan

We spraken met Rotterdamse ondernemer Wiland Toelen over zijn ondernemingen Deli Bird en Café de Ouwehoer. Hij vertelt over zijn passie voor natte horeca, zijn locaties op Katendrecht en zijn toekomstplannen.

13 Okt 2020 Lieke Mooren

blogger Proevend, slurpend, ruikend en nieuwe horeca ontdekkend komt Lieke naar eigen zeggen tot leven.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Deli Bird

Delistraat 44A, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Zuid Keuken: Thais Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 13 Okt 2020

Wiland Toelen wil met zijn ondernemingen de vertrutting tegengaan

“Ik dacht altijd dat mensen na hun vijftigste aftakelen”, vertelt Wiland Toelen. “Maar niets is minder waar, de ideeën blijven komen.” We spraken met de goedlachse Rotterdamse ondernemer van de zaken Deli Bird en Café de Ouwehoer, over zijn ondernemingsdrang en toekomstplannen.

Mensen een ‘lekker gevoel’ geven is Wiland zijn passie en van een slechte recensie kan hij heel ongelukkig worden. Als hij zichzelf zou moeten omschrijven, is hij alles behalve een typische ondernemer. “Ik doe alles intuïtief, dat vind ik belangrijker dan constant bezig te zijn met wat er onder de streep komt te staan”, vertelt hij. “Sterker nog, ik denk dat ik heel veel meer geld had kunnen verdienen als ik er bewuster in had gestaan. Maar dat wil ik niet, ik vind de menselijke kant het leukste en belangrijkste. Mijn insteek is altijd geweest: als ik er blij van word, dan wordt Rotterdam dat vast ook. Of dat lukt, daar mogen mijn gasten over oordelen.”


Wiland begon zijn horecacarrière als glazenophaler bij Nighttown. “Dat was mijn bijbaantje tijdens mijn studie en heeft echt de liefde voor de natte horeca veroorzaakt. Het heeft mijn studie destijds ook zeker in de weg gestaan”, vertelt hij lachend. Een volgende stap was het openen van een eigen zaak genaamd Nok Noi. Samen met zijn toenmalige partner en tevens moeder van zijn dochter begon hij in 2004 het Thaise zaakje in Hillegersberg. “In vier jaar tijd is het echt uitgegroeid tot een succes, maar door een gebrek aan ruimte ben ik verder gaan zoeken.”

De beginjaren van Katendrecht 


Foto: Jan Bartelsman

In 2010 opende hij Deli Bird op Katendrecht. “Iedereen verklaarde me voor gek dat ik van Noord naar Katendrecht ging. En eerlijk is eerlijk, het was ook nog echt een bouwput. Het was een broeinest van criminaliteit. Het was niet de meest ideale basis om er een zaak te beginnen, maar de uitbaters van theater Walhalla begonnen ook in die periode. Dat was een hele mooie tijd. Inmiddels woon ik er ook al tien jaar en wil ik er niet meer weg.” Deli Bird werd bekend door zijn goede pad Thai en tegenwoordig bestel je er goede varianten op deze klassieker. Laat je vooral adviseren door het personeel voor de lekkerste gerechten en combinaties.

In 2015 opende Toelen een paar deuren verder Café de Ouwehoer. Volgens Wiland is Deli Bird een allemansvriend, maar weerspiegelt het café hoe hij echt is. “De Ouwehoer is ontstaan vanuit een gemis en een passie voor de natte horeca. Ik verdien er echt helemaal niks aan, maar zie het als een mooie hobby.” In het café kun je terecht voor een borrel, 55 bieren en drink je 152 whisky’s vanuit de hele wereld. Wiland merkt dat de animo voor het uitgaan en de horeca de afgelopen tien jaar gedaald is. “Internet is echt de doodsteek geweest voor sociale plekken zoals de horeca. De saaiheid werd vroeger ontvlucht in cafés en bars, dat is nu niet meer. En vooral nu tijdens corona wordt ons aangeleerd dat het gevaarlijk is om onder de mensen te zijn. In de horeca willen we mensen samenbrengen en dat lijkt steeds lastiger te worden.”


Foto: Gino van Meenen

De periode in lockdown is hij naar eigen zeggen nog aardig doorgekomen. “Door onze afhaalkeuken hebben we het financieel gered en heb ik iedereen in dienst kunnen houden. Het was ook echt een van mijn prioriteiten om mijn mensen te behouden. Ik vind die toewijding richting personeel echt heel belangrijk.”

De vertrutting tegengaan 

Wiland probeert steeds bewuster om te gaan met duurzaamheid. Zo wil hij niet alleen met goede en eerlijke producten werken, maar zoekt hij ook naar alternatieven voor verpakkingsmateriaal en probeert hij de CO2 uitstoot te beperken. Een duurzaamheidsgoeroe wil hij overigens absoluut niet worden. Van de ‘vertrutting’ moet hij absoluut niets hebben. “Tuurlijk wil ik mijn steentje bijdragen en doe ik mijn best, maar we moeten niet met z’n allen doorslaan in verantwoorde keuzes maken. Iedereen gaat tegenwoordig op elkaar lijken en moet iedere stap verantwoorden, dat wil ik echt tegengaan.”

Toekomstplannen heeft Wiland genoeg. “Ik dacht dat mensen na hun vijftigste zouden aftakelen maar niets is minder waar, de ideeën blijven komen.” Zo wil Wiland zijn afhaallocatie uitbreiden naar een project op Katendrecht genaamd de Groene Kaap. Hier wil hij een soort duurzame fastfood Thai van maken. Denk aan een zelfservice á la McDonald’s, met zo min mogelijk voedselverspilling en een Aziatische cocktailbar met bubble tea. “Oh, en er zitten nog meer ideeën in mijn koker. Dat refereert weer terug naar Nighttown, een plek met een podium, muziek en waar je kunt dansen. Wat dat allemaal gaat worden dat gaan jullie nog zien.”

Hoofdfoto: Lian van Leeuwen

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lekker ouderwets pilsen bij Café De Ouwehoer

Met een knipoog naar vroegere tijden, maakt Café De Ouwehoer het ouderwèts gezellig op het Deliplein. Pilsje, whisky, pin-updames en live muziek.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Tante Nel wordt een cocktailbar: ‘We gaan terug in de tijd met SOHO’

Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.