Naast een goede maaltijd ook op zoek naar wat entertainment? Ga dan zeker langs bij Yellow River, een noodles restaurant waar jouw net bestelde hand-pulled noodles voor je neus worden bereid. Eigenaren Imran en Yumei zien de bezoekers vol verbazing het bereidingsproces vastleggen. “Dat is het moment dat iedereen zijn iPhone tevoorschijn haalt en begint te filmen.”
“Vervolgens zie je de chef aan het werk in de open keuken, en dat is een hele show”

Bij Yellow River serveren ze de populaire hand-pulled noodles, ook wel La Mian noodles. De chef draait, trekt en vouwt het deeg in alle mogelijk manieren. “Allereerst kies je een vorm: diamond noodles met allerlei vormen, dunne of juist brede, platte noodles. Vervolgens zie je de chef aan het werk in de open keuken, en dat is een hele show. Het vergt jaren en jaren oefenen om deze noodles te maken”, legt Imran uit.
De chef begint met een klomp deeg en verdeelt dit in twee delen, waaruit vier noodles ontstaan en vervolgens acht slierten, totdat hij een handvol noodles heeft. Hij gooit de noodles van links naar rechts, laat ze dansen en zwieren. “En dat is het moment dat iedereen zijn iPhone tevoorschijn haalt en begint te filmen,” vertelt Imran trots.
Een vliegreisje voor een portie hand-pulled noodles

Deze foto is genomen voor de coronamaatregelen
De lokale Chinese bevolking heeft zelfs in eigen land heel wat over voor een portie hand-pulled noodles. Imran: “Rijke mensen in Beijing vliegen zelfs naar Lanzhou om hand-pulled noodles te eten, en nemen daarna het vliegtuig weer terug.” De bekende noodles komen oorspronkelijk uit deze regio, die zich bevindt langs de oevers van de Chinese Yellow River. Dat verklaart dan ook meteen de naam van deze zaak.
Ook al komt het gerecht oorspronkelijk uit Lanzhou, China, de noodles die bij Yellow River worden geserveerd hebben stiekem toch een Nederlands tintje. “Het deeg waar de noodles mee worden bereid, komt van Nederlandse windmolens. Vervolgens wordt het deeg in onze open keuken omgetoverd tot de noodles en wordt het voor je neus in het kokende water gelegd. Verser kan niet!”
Een uitgebreider menu
Naast de bekende La Mian noodles zullen er in de komende periode meer gerechten worden geserveerd. Omdat het bereiden van deze noodles een vak apart is, is het volgens Imran moeilijk om chefs binnen te halen die dit goed beheersen. “In mei zullen er een aantal nieuwe chefs bij Yellow River beginnen. Dat betekent dat we eindelijk ons uitgebreidere menu kunnen aanbieden. Er zullen dan rijstgerechten maar ook wokgerechten te bestellen zijn. We hebben ook zeker plannen om in andere steden te openen, zoals Den Haag en Amsterdam, maar daar gaat tijd inzitten omdat maar weinig chefs de kunst van hand-pulled noodles beheersen.”
Knife cut noodles
Naast verschillende varianten hand-pulled noodles, serveert het keukenteam van Yellow River ook ‘knife cut noodles’, geserveerd in een warme bouillon met andere ingrediënten. Deze noodles worden anders bereid dan de hand-pulled noodles. Bij deze variant worden met een mes plakjes van een klomp deeg afgeschaafd boven kokendheet water, waar de afgeschaafde noodles meteen invallen. Het resultaat? Deze noodles zijn dikker, wijder, chewy en hebben allemaal een andere vorm.
Met het steeds uitgebreidere menu wordt een bezoek aan Yellow River steeds aantrekkelijker, al blijft hun trots de hand-pulled noodles.