Het festival KunsthalKOOKT luidt dit jaar weer het culinaire zomerseizoen in. Dit jaar voor de vijfde keer en nu niet alleen een -Kookt, maar ook een Kunsthal Kweekt. De vijfde editie staat in het teken van de Tomaat. Van 19 tot 21 juni komt heel culinair Rotterdam en omstreken hier trots zijn verse waar tonen. Het is voor iedere culi de inspiratie voor de rest van het jaar.
Om heel eerlijk te zijn, de Kunsthal is nooit zo druk als tijdens Kunsthal Kookt. Samen met culinair entrepeneur Ellen Scholtens organiseert de Rotterdamse gallerie dit culinaire festival dat in 2004 voor het eerst werd georganiseerd. Het noemt zichzelf het festival van De Echte Smaak. Hiermee wordt bedoeld de smaak van producten die zo zijn zoals ooit ‘bedacht’ door Moeder Natuur. Zonder rare fratsen, zonder toevoegingen. Goed gerijpt fruit, lang gerezen brood, biologisch vlees en verse producten, want dat goed voedsel ook beter smaakt, dat weet de culi ondertussen.
Explosie aan geur, kleur en smaak
De zogenaamde daglichthal van de Kunsthal is de plek waar de streekprodcutenmarkt te vinden is. Hier vind je stands van allerlei verschillende ondernemers, met allen eenzelfde uitgangspunt: ze maken producten waar wij als consument geïnspireerd door raken. Waarvan ons culinaire hart een sprongetje maakt, en waarvan de getrainde smaakpapillen meer willen. Hier staan bijvoorbeeld, en dit is een summiere greep uit het overweldigende aanbod, BoereGoed, Cuppa Joe, De Bonte Koe, Sajoer, Uit Je Eigen Stad, Stielman Koffiebrouwers. Ook vind je hier een voorproefje van de aankomende culinaire festivals als Rauwkost, Rotterdamse Kost, Rotterdamse Oogst en Djemaa el fna. De rest van de line-up vind je onderaan dit artikel.
Je leert er ook nog iets
Behalve de markt is er ook een Kooktheater, te vinden in het auditorium. Hier gaat Kunshtal Kookt op zoek naar verdieping en wordt de bezoeker overladen met colleges, lezingen, workshops en proeverijen van ontdekkingen van Rotterdamse chefs. Slow Food Rotterdam neemt een gedeelte van de programmering voor zijn rekening en geeft onder anderen op zondag 21 juni Pepijn Schmeinck het woord. Hij kookt die middag met het vlees van Jersey stieren. De stier is eigenlijk een restproduct van de melkveehouderij, de kleine stiertjes zien doorgaans het licht van dag elf niet. Dat is zonde, want het is rijk gemarmerd vlees. Pepijn laat zien hoe je met dat kalfsvlees de lekkerste gerechten maakt. Pepijn heeft zich overigens wel vaker bekommerd om het lot van de mannetjes die wij niet opeten. Hij vertelde ons eerder over de bokjes die wij exporteren naar Spanje. Het volledige programma van het Kooktheater staat op de site van Kunsthal, click op de link bij het kopje ‘Het Kooktheater’ om te zien welke lezingen en kookdemonstraties er zijn georganiseerd.
Zie ze groeien die tomaten!
Dit jaar is Kunsthal Kookt er niet alleen voor de kookliefhebber, maar ook zeker voor de moestuinierder. Hiervoor is de Tomatenfabriek in het leven geroepen, een complete hal helemaal alleen voor de tomaat, in alle soorten en maten. De tomaten zijn te volgen van zaai tot oogst en je leert er je eigen ketchup maken, zonder toegevoegde suikers en conserveermiddelen. De tuinders van Uit Je Eigen Stad zijn aanwezig, hen kan je vragen stellen mocht je problemen ondervinden met je eigen moestuin. Ook is er een speciale vertoning van de film ‘Portret van een tuin’, over de idyllische moestuin bij restaurant Villa Augustus in Dordrecht, aansluitend is er een gesprek met de eigenaar Daan van der Have.
KunsthalKOOKT & Kweekt is op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni van 10.00 tot 20.00 uur en zondag 21 juni van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is € 7,50, een passe partout voor drie dagen kost € 15.
Op KunsthalKOOKT & Kweekt:
Albron; Ataro grill & spices; Big Fish & Pinky Rose; BoereGoed; Booij Kaasmakers; bouillon! magazine; CiderCider; Cuppa Joe; De Bonte Koe; De Buytenhof; De Ketchupfabriek; De Kookboekhandel; De Wijndragers; Djemaa el fna; Ecoville Groente en fruit; Fenix Food Factory; Firma Bijten; Giraffe Coffee Roasters; H. van Toor Jz. Distilleerderij; Hay Hermans Food Photography; Het Andere Restaurant; hottie sambal; Jordy’s Bakery; Jules Destrooper; Kaapse Brouwers; Kaf & Koren; Kesbeke; Kleinstesoepfabriek; Koekela; Kookpunt; Koppert Cress; l' amuse; Libra imp; LUH Lekkers Uit Hongarije; MeatCuisine; Metropolitan 'The pasty Room'; mijngedroogdfruit.nl; MissC; NIVEN; Odin Imkerij; Philadelphia; Rauwkost; Rechtstreex; Rijk Zwaan; Rotterdamse Kost; Rotterdamse Munt; Rotterdamse Oogst; RotterZwam; Sajoer; Slow Escargots; Slow Food Rotterdam; Stadslandbouw Schiebroek-zuid; STEK de stadstuinwinkel; Stichting de Wijkkeuken; Stielman koffiebranders; SUE; Terroirwijn; Uit Je Eigen Stad; Urban Greeners – PRIKbar; bakkerij Vanmenno; Vlaamsch Broodhuys; Wijnkoperij de Gouden Ton; Wijnkoperij Platenburg; Wildhandel Treuren; Willem&Drees.
Foto's: KunsthalKOOKT & Kweekt