Een jaar geleden opende Chef Juriaan de Witte De Stoker in het monumentale pand aan de Hoogstraat in hartje Schiedam: een fine-dining restaurant dat Hollandse en Schiedamse trots op het bord brengt. Oud-hollands, met de verhalen van vroeger, zijn langgekoesterde droom.
Wij gingen langs voor het menu, om te eten én te beleven.
Een Kakkerlak met Jeneverneus

Na ervaring te hebben opgedaan bij grote namen zoals De Kromme Watergang en Joelia, én met een stevige bagage aan buitenlandse keukeninvloeden, keerde de trotse Schiedammer terug naar zijn geboortestad.
Het werd tijd voor zijn eigen zaak. Overdag open voor het winkelende publiek met belegde broodjes en een tweegangenlunch. In de avond daagt hij de gasten uit met een verfijnd vijf- of zevengangendiner.
Thuiskomertje

Onze avond begint op het terras aan de achterzijde van het restaurant, in de zon, met uitzicht op het Jenevermuseum en de Havenkerk. We starten met een ‘thuiskomertje’.
“Vroeger, als ik thuiskwam bij mijn ouders, was het eerst zitten en thee drinken: even bijpraten voordat iedereen weer zijn eigen ding ging doen", legt Juriaan uit. Omdat hij vaker in zijn restaurant is dan thuis, wilde hij dat gevoel meenemen in het menu.
Het drankje bestaat uit een wisselende thee als smaakverfrisser, deze keer met rozemarijn, tijm, citroen en – hoe kan het ook anders in Schiedam – jeneverbes.
Tijd om te snacken

We worden verder meegenomen in het verhaal van De Stoker. Na het thuiskomen is het tijd om te snacken. Volgens Oud-Hollandse traditie geldt “we zitten op de knaken en gooien niks weg.”
De huisgemaakte chips worden dan ook afgemaakt met as van de uien schillen en de breadsticks worden gemaakt van de achterkanten van de tomaten en overgebleven basilicum.
Wat is er nou lekkerder dan een bakje chips met een glas Crémant. Een plak huisgebakken zuurdesem met meel van de molen in Schiedam erbij, wij tekenen ervoor.
Menu De Stoker

Een zevengangendiner zet lokale, uitdagende en typische Schiedamse ingrediënten in de hoofdrol. Elke gang gepaard met een zorgvuldig gekozen wijn die de smaken complimenteert. Zoals de Ravioel: een raviolo naar Hollands recept uit het jaar 800, gevuld met ricotta en spinazie in de kleuren van de Schiedamse vlag, met een saus van koolrabi. De geur en smaak van boter komt je tegemoet.
Halverwege de avond verhuizen we naar binnen. Hoewel het pand prachtig is en de huiskamersfeer wordt versterkt door het geluid uit een lp-speler die, door de gasten zelf uitgekozen, muziek draait, kan de inrichting nog net wat verfijnder om volledig aan te sluiten bij de kwaliteit van het menu.
De plannen voor verdere investeringen liggen al klaar.
Drijvend in het ijs

Het dessert is een eerbetoon aan de opa van de chef: “Drijfijs”, biest en oranjebloesem met een chocolate chip cookie van De Bonte Koe [het bekende Schiedamse ambachtelijke chocoladebedrijf, red.].
Het idee is simpel maar charmant: het koekje laat je drijven in de biest. Een mooi verhaal met smaakvolle uitvoering. Daarna volgt het ‘Mona toetje’ – want wie is er niet mee opgegroeid? Griesmeelpudding, opgeleukt met citrus en rozenwater, een fruitsalade van rode vruchten en bruin boterijs brengen je even terug naar je jeugd.
Eten en beleven bij De Stoker

De Stoker onderscheidt zich met gerechten vol verhalen en lokale ingrediënten, op een manier die je meeneemt in de tijd. Het is precies die kwaliteit, het verbinden van nostalgie met verfijning, die dit restaurant zo bijzonder maakt.
Een aanrader voor wie niet alleen wil eten, maar ook een verhaal wil meemaken.