Lage prijzen, goed eten, maar (nog) geen bier bij Mezze

Het betaalbare Turks-Koerdische restaurant en take away Mezze aan de Kralingse Oostzeedijk Beneden opende een maand geleden z’n deuren.

27 Okt 2014 Esther Wienese

blogger Esther is zelfstandig redacteur, adviseur en woordvoerder. Ze houdt van water, ruimte en Rotterdam. Haar favoriete bezigheid: lunchen met vriendinnen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Mezze

Oostzeedijk Beneden 217A, Rotterdam Maaltijd: LunchDinerLate night Stadsdeel: Oost Keuken: Turks Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant

Lage prijzen, goed eten, maar (nog) geen bier bij Mezze

'Mezze, multicultureel genieten,' staat er op de folders die kok Hatip Arslan (38) en steun en toeverlaat Suat Tas (50) uitreiken aan iedereen die langs het nieuwe Kralingse restaurant annex take away wandelt. Gezellig ziet het restaurant er nog niet uit, maar de twee mannen zijn de hartelijkheid zelve en binnen no time staat er een overheerlijke linzensoep en een bordje mezzes voor mijn neus.

De van oorsprong Turks-Koerdische Hatip werkte in de horeca in Zuid-Oost Turkije toen een vriend hem tipte dat hij in Nederland veel meer kon verdienen. Hij waagde de sprong en werkte vervolgens elf jaar als kok in het Rotterdamse restaurant Dunya Lokanta achter het Centraal Station.

Hatip druk met koken, Suat geeft uitleg

Daar ontmoette hij welzijnswerker Suat, die in zijn vrije tijd meehielp in het restaurant. Ze werden goede vrienden en toen Arslan vorig jaar besloot om voor zichzelf te beginnen, leefde Suat vanzelfsprekend mee. Als Hatip nu druk is met koken in Mezze, geeft Suat – die beter Nederlands spreekt ? uitleg over de gerechten en helpt hij met bedienen.

Mezze huist in het voormalig pand van de Italiaanse traiteur La Vita è Bella (nu verderop in de straat). Daarna heeft er een paar zomermaanden een oesterbar in gezeten en sindsdien stond het leeg. Hatips oog viel op het pand, omdat de huur betaalbaar is en er nog geen ander mediterraans restaurant in de omgeving zit.

Na een lange verbouwing opende zijn restaurant een maand geleden de deuren. En wat doe je dan? Nou, toevallig hadden de buren van café De Pui die dag een feestje. Dus maakte Hatip wat koude en warme mezzes en stukjes pizza en bracht die langs. En het werkte: later op de dag kwamen er allemaal mensen langs om eten af te halen. 'We moeten het vooral hebben van mondreclame over de prijs/kwaliteit en onze klantvriendelijkheid,' zegt Suat.

Het restaurant is uitgerust met een enorme roestvrijstalen keuken en een kantineachtig uitserveergedeelte. Professioneel maar wel klinisch. De muren zijn nog kaal en de verlichting is aan de kille kant.

Tijd voor een gezellig praatje

Bijzonder is hoe de gastvrijheid van Hatip en Suat de zaak nu al kleurt. Ook rechtenstudent Arjen merkt dat. Hij eet vanavond als enige in het restaurant met plek voor twintig personen. 'Het voordeel is dat er tijd is voor een gezellig praatje.

Ook over het eten is hij te spreken. Hij genoot eerst van de beyti kebab, gekruid lams/kalfsgehakt gerold in plat brood overgoten met tomatensaus en in een apart bakje yoghurtsaus (€ 11,70). En daarna van de baklava (€ 3,15). 'In geen jaren gegeten en erg lekker.'

Over de entourage grapt hij: 'Toen ik hier langsfietste moest ik denken aan het restaurant in de tv-serie Seinfield waar nooit iemand eet terwijl het eten er heerlijk is. Ik dacht: als ik hier nou ga zitten, trekt dat mensen misschien over de streep.'

Deze avond lukt dat helaas niet, maar gisteravond zat het helemaal vol, vertellen Hatip en Suat. Ze vertrouwen erop dat zodra de alcoholvergunning rond is er meer mensen zullen blijven eten. Nu loopt vooral de take away goed. 'Als mensen horen dat we nog geen bier of wijn bij het eten schenken, nemen ze het eten toch liever mee naar huis.'

Lekker, makkelijk en betaalbaar eten

Mezze richt zich vooral op de studenten, werkenden, alleenstaanden en ouderen in de buurt. Mensen die lekker, makkelijk en betaalbaar willen eten. 'Ons eten is heel goed en onze prijzen zijn laag,' zegt Suat. En inderdaad zijn prijzen van € 2,25 voor een mezze tot € 13,95 voor een mixed grill van gekruid lams/kalfsgehakt, lamskotelet, kipspiesjes, kippendijen en kalfshaas met rijst en salade goed te doen.

Hatip kan de prijzen laag houden omdat hij niet veel nodig heeft, zegt hij. Zolang hij zichzelf en zijn vrouw en hun tweeling van drie jaar maar kan bedruipen. Hij overweegt wel wat later op de dag open te gaan dan op de folder staat – vanaf 16.00 uur – omdat de meeste mensen pas komen voor hun avondmaal. Als de zaak gaat lopen gaat ie dan weer wat langer open. En volgend voorjaar maakt hij een terras voor de deur en verleidt hij zijn gasten met een mediterraanse lunch of diner in de zon, met wijn en Turkse muziek op de achtergrond.

Op de foto boven: Hatip Arslan.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

annette 27 Okt 2014, 11:17

Het leuke van dit kleine restaurant is dat je het gevoel hebt dat je het zelf ontdekt hebt. Het bestaat ook nog maar kort. Ik laat me gewoon verwennen met onbekende gerechten. Het is allemaal even lekker. Tot nu toe heb ik alleen afgehaald meer ik wil er ook aan een tafeltje eten. Ik verheug me nu al.

Merel 28 Okt 2014, 14:15

Zijn er net dit weekend voor het eerst geweest. Alles smaakt hier net even anders dan de standaard, eigen, alsof je bij iemand thuis eet. Alles is duidelijk zelf gemaakt, ook het deeg voor de verfijnde pizzaatjes. Zeer hartelijk en verzorgd. Ja het interieur is wat klinisch, maar het is ook brandschoon. Wij gaan hier een vaste prik van maken voor de zondagbrunch!

angela 28 Okt 2014, 18:17

Het is wel de resept van dunya

burak 29 Okt 2014, 9:21

Hij was de chefkok van dünya dus eigenlijk hij heeft de dünya zo bekent gemaakt met zijn lekkere gerechten. HEEL vriendelijke en sociale man hygiënisch en gezellige sfeer bij Mezze.. Goed gedaan Hatip.

Mirjam & John 29 Okt 2014, 15:25

Wat een super leuk restaurant is dit. Intens genoten van al het eten ! Als start een heerlijke linzensoep en falafel, als hoofdgerecht een heerlijke malse mixed grill.Bijgerechten zijn tevens heerlijk, lekkere rijst en salade.Hatip & Suat zijn super vriendelijk, zij maken het verschil !Zij geven het gevoel alsof je even op vakantie bent en aan niets hoeft te denken.

yvonne 30 Okt 2014, 12:46

Van de week koude voorgerechten (combinatie) afgehaald! Super lekker en veel. Vriendelijke mensen. Kom zeker terug.

Diana 27 Dec 2014, 15:41

Niets dan lof voor Hatip! Bij Dunya kookte hij al heerlijk en nu hij voor zichzelf is begonnen, gaat hij op dezelfde goede voet verder. Heerlijk bereid eten, altijd een hartelijke stralende ontvangst. De inrichting nog wat klinisch, maar dat wordt vanzelf aangepast. Je komt allereerst voor geweldig eten! En daar is hij super goed in. Ook nog voor een leuke prijs. Wat wil een mens nog meer?

Lees ook deze verhalen
De Boshut in het Kralingse Bos: net wat spannender dan gemiddeld

Binnenkort opent in het Kralingse Bos De Boshut. Frank Huson en Maaike Groenewegen creëren een plek waar je kan genieten, zonder al te veel poespas.

By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.