Er komt een nieuw café in het Gele Gebouw in het Zomerhofkwartier. Eigenaar Mark Kuijpers heeft zijn horecaervaring uit Arnhem meegenomen naar de Maasstad en wil met MONO groter uitpakken. Het wordt meer dan alleen een café, het wordt een inspiratieplek voor iedereen waar je onder andere knäckebröd op het menu kunt verwachten.
Eerder had Kuijpers een café in Arnhem, TAPE. Zijn nieuwe project in Rotterdam heeft daar veel weg van. ‘Het wordt geen 2.0 versie van TAPE, maar een spin-off,’ lacht hij. ‘Toen ik in Arnhem begon had ik nog geen horecaervaring. Met de dingen die ik nu geleerd heb, wil ik MONO groter maken en een hoger niveau geven.’ Dat wil hij bereiken met bijvoorbeeld goede wijnen voor een zachte prijs. De lunch wordt een combi van heel lokaal, stoer Rotterdam en Scandinavisch. ‘Denk daarbij aan knäckebröd met Stadskruidenboter,’ vertelt Mark. ‘De kaart zal voornamelijk vegetarisch zijn, met soms een uitstapje naar vis.’ De bieren zullen van De Bierlijn komen. ‘Lokale samenwerkingen blijven het leukst en het stimuleert de micro-economie,’ aldus Kuijpers.

Mark Kuijpers, het brein achter MONO
Van alles wat
Moeders met kinderen, de creatieveling, de flexwerker… Iedereen kan bij MONO terecht. Gasten kunnen genieten van koffie, lunch, livemuziek en kunst. Met MONO wil Mark het onbekende in de horeca bekend maken. ‘Een beetje experimenteel, maar wel met een hoge kwaliteit horeca,’ legt hij uit. ‘Rotterdam is dynamisch en groeit iedere dag en dat inspireert mij enorm. Het is een avontuur om in deze ontwikkelende buurt iets nieuws te beginnen.’ Er zal ook een podium aanwezig zijn in MONO voor artiesten die muziek maken of kunst willen tentoonstellen.

Knipoog naar een kantoor
Hoe komt MONO er uiteindelijk uit te zien dan? ‘Ik kan niet te veel verklappen, maar het wordt een interieur met een knipoog naar een kantoor,’ zegt Mark. Voorheen was het Gele Gebouw een kantorenpand. ‘Er zullen tapijttegels worden gelegd in een tof patroon. Daarnaast komen er veel kleurrijke meubels en banken voor een relaxte sfeer en plek om te zitten.’ Mark is nu druk bezig met het verbouwen van de ruimte en medio maart hoopt hij zijn nieuwe café te openen.