Bij Winket begin je je weekend altijd goed: 'Hier komen zoet en hartig samen'

Helena en Anastasia van Lof der Zoetheid zijn een nieuwe weg ingeslagen, namelijk met Winket. Ze geven alvast een voorproefje van wat je kutn verwachten.

23 Nov 2023 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Bij Winket begin je je weekend altijd goed: 'Hier komen zoet en hartig samen'

Rotterdammers hoeven geen weekend op de bank te zitten zonder lekkers. 24 november opent namelijk een gloednieuwe deli aan de Jacob Catsstraat in Noord. Bij Winket kun je terecht voor allerlei versgemaakte producten om jezelf of je bezoek mee te verwennen. Deze deli wordt geopend door oude bekenden en zij geven alvast een voorproefje van wat de bezoekers te wachten staat.

​De nieuwe Lof der Zoetheid?

Als je bekend bent met het lekkers van Lof der Zoetheid, dan zijn Helena en haar dochter Anastasia geen vreemden voor je. Na vijftien jaar, waarin Lof der Zoetheid een van die zaken was waar je geweest móést zijn voor heerlijke taartjes, besloten zij dat het tijd was voor iets anders. Dat nieuwe hoofdstuk begint nu, met Winket.

​Terug naar het plezier in koken


“Een winket is het kleine deurtje naar een werkplaats toe”, licht Anastasia de naam enthousiast toe. In de winkel zijn geen zitplaatsen, maar haal je verse, lokale lekkernijen voor thuis. De naam blijkt toepasselijk: “Al het eten dat we verkopen komt uit eigen keuken: van heerlijke salades, soepen en quiches tot delicatessen en onze befaamde bars en koekjes”, vertelt Anastasia.

Ook wordt er een hoekje gewijd aan lokale producten, zoals frisdranken en fijne koffiebonen. En hoewel het eigenlijk geen horecazaak is, staat er wel een pot filterkoffie klaar. “Voor als je tijdens het shoppen even cafeïne nodig hebt”, lacht Anastasia.

​Focus op hartige lekkernijen

Waar Lof der Zoetheid misschien bekend stond om haar taarten, focussen ze zich bij Winket vooral op hartige lekkernijen. Zo keren moeder en dochter terug naar hun culinaire roots.

“De nadruk lag in Lof vooral op de zoetigheden en high teas. Veel mensen weten niet dat we daarnaast ook specialistische catering verzorgde, voor bijvoorbeeld grote Amsterdamse modeshows. Dat waren vooral hartige hapjes.”

In Lof was naar eigen zeggen weinig ruimte voor de hartigheden, maar met Winket kunnen moeder en dochter eindelijk de diversiteit van hun kookkunst laten zien.

​Dicht bij het hart in Rotterdam-Noord


Helena en Anastasia zoeken dus weer naar waar hun hart ligt in het koken. “Maar het afscheid van zoet is heus niet absoluut”, stelt Anastasia gerust. "We gaan voor kleine patisserie en ik ben dol op seizoensspecials, zoals feestelijke cadeauboxjes en bijzondere creaties rondom Halloween en Kerst," straalt ze.

Ook wat betreft de locatie, blijven de Noorderlingen dicht bij hun hart: “We wonen allebei in Noord en vinden dat een heel fijne plek. Toen we wisten dat we weer iets wilden openen, hebben gekeken naar wat we vinden dat er ontbrak in de buurt. Noord heeft al veel lekkers, maar delicatessen ontbraken nog”, zegt Anastasia.

​Leukste dagen van de week

Winket zal voorlopig open zijn op vrijdag, zaterdag en zondag. “Dat zijn de leuke dagen van de week”, grinnikt Anastasia. “De dagen waarop je behoefte hebt aan iets lekkers.”

De dames hebben nog grootse plannen voor de winkel, maar willen rustig beginnen en dan kijken hoe het loopt. “We willen ons eigen plezier in lekker koken overbrengen”, glimlacht ze. “Dat is nu onze focus, maar in de toekomst hopen we ook avondmaaltijden aan te bieden.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.