De afgelopen jaren was er veel reuring rondom Café De Unie aan de Mauritsweg. Niet alleen wisselde het café vaak van eigenaar, ook waren de feestjes die achter het restaurant plaatsvonden vaak onderwerp van gesprek. De doorstart door de eigenaren van gaybar De Regenboog in 2014 resulteerde voor De Unie in een kleurrijke stempel als dé Rotterdamse gay-club. Een aantal jaar gaven de twee er extravagante feestjes, maar zorgden ook voor flinke (geluids)overlast. Eind 2017 werd het café opnieuw overgenomen en onder de naam Brasserie De Unie luidt de eigenaresse een nieuw tijdperk in: Jelena Pesic is vastbesloten De Unie weer universeel te maken.
Moeizame start

De overname ging voor de Servische Jelena niet zonder slag of stoot. Wegens geluidsoverlast van de voormalig eigenaar was er een hoop gedoe met de vergunningen. Daarnaast is de naam “De Unie” inmiddels zo onlosmakelijk met de gay-community verbonden, dat het doorstarten onder dezelfde naam een vooroordeel met zich meebrengt. Jelena Pesic had het graag anders gezien, maar het gebouw waar De Unie zich in bevindt mag helaas geen andere naam krijgen. November 2017 begon Pesic met verbouwen en inmiddels staat er een compleet nieuwe De Unie met een heel andere bedrijfsvoering. Het interieur doet chique aan, maar door de ruime opzet voelt het toch heel open en toegankelijk. Jelena vertelt: “Tijdens de verbouwing hebben we gezorgd voor goede geluidsisolatie en in samenwerking met goede partijen is dit interieur ontwikkeld. Iedereen is hier vanaf nu welkom en ik wil Rotterdam laten zien dat dit gewoon een hele gezellige plek is. Er gebeurt hier echt van alles! Zeker als de tram hier voorbij raast, kun je voelen dat je midden in een grote metropool zit.”
Brasserie de Unie serveert Urban

De menukaart die De Unie vanaf nu hanteert is extreem uiteenlopend. Zo kun je er terecht voor onder andere oesters, maar ook fish & chips, charcuterie en een Turkse borrelplank. “De Servische keuken is een mix van al het lekkers uit de rondom gelegen landen. Verwacht geen standaard Balkangerechten, maar juist veel verschillende delicatessen en een goede bediening”, zegt Jelena. De nieuwe chef heeft ruime ervaring in het maken van Arabisch, Turks en Europees eten en heeft daarnaast een eigen restaurant in Turkije. Hij is enthousiast en extreem gastvrij. Evenals Jelena zelf trouwens. Je kan zien dat het team graag een succes wil maken van het vernieuwde restaurant. Geheel zoals het een gast van een Servische betaamt, worden we overladen met eten en mogen alles proeven. De sauzen, buitenlandse hapjes en zachte vis smaken goed, Wellicht dat het vlees iets minder doorbakken mag worden, maar dit kan volgens de chef altijd naar wens worden aangepast. We mogen zelfs even kijken achter de schermen en zien naast de keuken ook de nog braakliggende zaal. “De voorkant staat nu helemaal, de volgende stap is de achterkant: de club achterin het pand.”
Nieuwe club
Over wat er in de zaal gaat komen kan de eigenaresse nog niet veel over zeggen, maar dat er feestjes gaan komen is zeker. “Voordat ik deze zaak overnam had ik al een goed concept voor de zaal. Naar planning zijn er vanaf september weer feestjes hier.” Voor nu kunnen we zo nu en dan een dj verwachten die de gasten in de zaak entertaint. Ook komt er binnenkort een cocktailkaart en is er ruime keuze in andere drankjes. Wij zijn benieuwd naar wat er zich achter de deuren van De Unie nog verder gaat ontwikkelen. Volgens ons is Rotterdam wel toe aan een nieuwe uitgaansplek, wat vind jij?