Het jaarlijkse Containerbar Noord, dat normaal op het Noordplein staat, kon niet doorgaan dit jaar door corona. Misschien was dat uiteindelijk een geluk bij een ongeluk, want het leidde tot een ander tof idee. Een aantal zaken rondom het plein in Noord slaat de handen ineen voor een superterras. Wij kunnen niet wachten!
Vanaf woensdag 29 juli kan men op het coronaproof terras terecht. Het terras zal een strook van het plein bezetten (vanaf het fietspad tot aan de bankjes) en verschillende horecaondernemers werken samen om de beste hapjes op tafel te krijgen.
‘ContainerTerras’

Het idee ontstond toen Frankie Dros samen met zijn partner Eelco Straathof en hun team (bekend van Blijdorp festival en RTM) hoorde dat de Containerbar deze zomer niet doorging. Na de versoepelingen praatte Frankie met de gemeente en ontdekte dat het Noordplein is aangewezen om te experimenteren met terrasruimte op anderhalve meter. Bovendien hebben de bewoners in Noord, volgens Frankie, behoefte aan meer levendigheid op het plein. Zo ontstond een nieuw plan: het ContainerTerras.
Ron de Jong en Dave Heijnen - bekend van Bokaal, Weena, Fontein en De Gele Kanarie - hebben zich ook als partner aangesloten. Op het plein staan twee oude kroegjes: Marietje en café Noorderbrug. "Deze kroegen hebben een Rotterdamse geschiedenis, maar stonden leeg. We bedachten een plan om ze te kunnen gebruiken”, vertelt Frankie. Nu dienen de kroegjes nog als bar en keuken voor het personeel, maar Frankie hoopt deze winter ook gasten welkom te heten in de zaakjes.
Alle leuke gerechtjes van Noord

Momenteel bouwt Frankie samen met café Postiljon, een van de kroegjes aan het plein van het terras. “Het zal je doen denken aan een biergarten in Berlijn: veel hout, toffe planten en industriële verlichting”, zegt Frankie enthousiast. Het ContainerTerras werkt ook samen met de foodtruck van Chez Jan.
Met de worsten van Chez Jan (in samenwerking met Brandt & Levie) en hun eigen broodjes (gebakken door Jordy's Bakery) en huisgemaakte sauzen, werden de hotdogs van Chez Jan in 2018 en 2019 uitgeroepen tot de beste van Nederland. Voor de vegetariërs geen paniek: Chez Jan biedt op het Noordplein ook een vegetarische optie aan. Frankie droomt ervan om nog meer ondernemers bij het plein te kunnen betrekken, maar dit is naar eigen zeggen een “logistieke uitdaging”. Wel denkt hij op de lange termijn wisselende dagspecials te gaan doen met zaken aan het plein, zoals Fermin en Lof der Zoetheid.
Pop-up

Het ContainerTerras is een pop-up die tot eind-oktober op het Noordplein te vinden is. “Dat is in principe ook het einde van het terrasseizoen.” Frankie heeft al wel nagedacht over de mogelijkheden na oktober. “Hopelijk kunnen we straks ook de ruimte binnen in de cafétjes gaan gebruiken en kunnen we ook in de andere seizoenen met dit concept door.”
Het terras gaat stilletjes proefdraaien op 24 en 25 juli en zal vanaf 29 juli geopend op woensdagen tot en met zondagen van 14:00-23:00.