De Fruithaven, waar dansen en recyclen samengaan

SuGu Club wordt steeds leuker. Met de komst van De Fruithaven kun je er nu ook duurzaam clubben. Gewoon, op zondagmiddag bijvoorbeeld.

12 Apr 2017 Mieke Geschiere

blogger Mieke is avontuurlijk en dol op lekker eten. Ook is ze geïnteresseerd in nieuwe manieren van ondernemen. Daarom verzamelt ze verhalen van ondernemers in Rotterdam die naast financiële winst, ook maatschappelijke winst nastreven.

De Fruithaven, waar dansen en recyclen samengaan

Op 14 april opent De Fruithaven, een innovatieve club tussen de havens van Rotterdam. Dit is een club waar je op zondagmiddag, terwijl in de rest van Rotterdam niets te doen is, toffe dingen kunt beleven. Maar écht bijzonder is het Zero Waste beleid van de club: je kunt het eten wat je niet op kunt (en je plastic bekertje) omtoveren tot een nieuw product. 

Een nieuwe club op een oude plek


Ik fiets door Rotterdam-West langs de fruithavens, want ik ben op weg naar de Fruithaven. Aan niets vermoed je hier dat er gewerkt wordt aan een super innovatieve club. De club zit in een onopvallend gebouw, waar eerder de energiecentrale E.ON zat. Gilbert Curtessi greep zijn kans en gaf deze plek een nieuwe bestemming. Nu werken er diverse ondernemers aan innovatieve projecten. 

Ze gaan voor Zero Waste

Fela Donker is de directeur en het creatieve brein achter De Fruithaven. Samen met andere innovatieve ondernemers in het pand werkt hij aan een circulaire economie. Bij deze manier van werken wordt niets weggegooid en gaan geen grondstoffen verloren. Daarom staan er bijvoorbeeld een biovergister en een 3D-printer, die afval naar nieuwe energie en producten omzetten. Dit heet het Zero Waste beleid. Hoe dit allemaal werkt kun je binnenkort zelf bekijken. Fela en zijn team delen namelijk graag hun kennis over duurzaam leven. Daarom krijgt de club ook een educatieve functie. Nog even en je kunt in de club je plastic bekertje direct recyclen en er iets nieuws van printen met de 3D-printer. 

Een progressief podium voor iedereen


Fela ken je misschien al van het Kunstenaarsbal en de Sugarfactory. Hij zit boordevol energie om ook in De Fruithaven een interessant programma neer te zetten. Fela wil een breed publiek laten zien wat Rotterdam allemaal te bieden heeft en bovendien creatief talent een podium geven. Verschillende disciplines bij elkaar brengen en er een mooi feest van maken is zijn ding. Denk aan minifestivals, leuke dansfeesten, maar ook aan exposities, filmavonden en lezingen. Het daadwerkelijke programma blijft nog een verrassing en ontwikkelt zich met de tijd. Zeker is dat een aantal grote namen zullen optreden. Daarnaast vermoed ik dat Fela ons gaat verrassen met onbekend talent. 

Chillen in het zand

De Zandbar, een onderdeel van de club, gaat later dit voorjaar open. De Zandbar wordt een plek waar je met je voeten in het zand de drukte van de stad even achterlaat. Dit stadstrand is opgezet door de dames achter de Geheime Tuin, Kelly Vincent en Kim Pieters. Leuk om te melden is dat de stadsboswachter van Rotterdam helpt met de inrichting en er een mini-ecosysteem met duintjes van maakt.

De club is nooit af


Fela zegt: “De club zal nooit maar dan ook nooit af zijn, dat is de bedoeling ook niet”. De Fruithaven zal mee ontwikkelen met innovaties, onder andere op het gebied van duurzaamheid. Meestal bestaat een club maar zo’n vijf jaar, legt Fela mij uit. De bedoeling met De Fruithaven is dat de club wel twintig jaar interessant blijft en een waardevolle plek in de buurt en Rotterdam wordt. Echt duurzaam dus. Met bewondering voor de ontwikkelaars van deze nieuwe aanwinst voor Rotterdam verlaat ik het pand.  Dit belooft een interessante plek te worden om geregeld eens een kijkje te nemen. Je eerste kans is de opening op vrijdagavond 14 april vanaf 23:00 en 7.00 uur. Paul Woolford, Bambounou en Benny Rodrigues doen mee. Kaarten koop je via de facebookpagina van de Fruithaven.

Fotografie: Laisa Maria

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
SuGu Club komt met creatief recycleconcept voor de horeca

SuGu Club gaat de Rotterdamse horeca groener en duurzamer maken met een bijzonder nieuw concept. Wij spraken initiatiefnemer Gilbert over de grootse plannen.

Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.