Gelukkig was de temperatuur vandaag iets minder tropisch dan de afgelopen dagen, want met 30 graden in de buitenlucht achter een fornuis staan, is toch wat overdreven. De eerste dag Rotterdamse Kost én de voorrondes van Rotterdams Kooktalent zitten er alweer op. De finalisten zijn bekend! Na een spannende strijd werden de voorrondes gewonnen door Matthew Stittelaar, Gabrielle Tuinfort, Raoul Waardenburg en Antonio Hu. Zij zijn door naar de finale van aanstaande zondag, waarbij er gestreden wordt om de titel Rotterdams Kooktalent 2016.

De Buik van Rotterdam is samen met horecagroothandel Zegro en Rotterdamse Kost voor de vierde keer op rij weer op zoek gegaan naar het Rotterdams Kooktalent van 2016: dé kookwedstrijd voor jonge Rotterdamse talenten. Vorig jaar won Justin Koopman van Zeezout de titel. Wie er nu zal winnen weten we zondag 18 september. Dus zorg dat je erbij bent!
Vier keukens, twee ovens en twee koelkasten, meer hadden de jonge chefs niet tot hun beschikking. Met 60 minuten op de klok moesten de koks een gerecht bereiden en daarmee de jury imponeren.

Zagen we voorgaande jaren thema’s als ‘Rotterdam’ en ‘Havens & Scheepvaart’ voorbijkomen, dit jaar is het de beurt aan het o-zo populaire streetfood, inmiddels niet meer weg te denken uit culinair Nederland. De kandidaten mochten dan ook, geheel in lijn met het thema, geen borden of bestek gebruiken. De gerechtjes (20 stuks in totaal, waarvan vijf voor de jury en de rest voor gelukkige omstanders) moesten zo uit het vuistje gegeten kunnen worden.

Over die jury gesproken… Gevestigde namen als Ian van Eck (Zegro), François Geurds (FG Restaurant, FG Food Labs) en Marnix Benschop (Suïcide Club) zaten aan tafel, versterkt door twee heren die écht verstand hebben van streetfood; Job Pattinasarany (Ballroom) en Nathan Meyer (Noah). Tijdens de finale zullen Fred Mustert (Restaurant Fred) en Rolph Hensens (HMB Restaurant) zich nog bij de jury voegen.
Streetfood heeft de afgelopen jaren zijn opmars gemaakt in Rotterdam, denk bijvoorbeeld aan District A met z’n bao’s en stomende kommen phô, cocktailbar Noah met Big Nathe en Roffa Streetfood. Genoeg om de acht chefs te inspireren, dachten wij zo. We hebben dan ook van alles voorbij zien komen: verfijnd streetfood, gerechten geïnspireerd door eigen roots en veel gebruik van echt Rotterdamse producten.
Ronde 1

Desmond Böhm (Antichic) maakte een tostada met gepocheerde kip, zwarte bonen en een ‘mole saus’. Matthew Stittelaar (Restaurant Roots, Hilton Rotterdam) gebruikte een écht Rotterdams product: een bitterbal van uierboord met Rotterdamse oude kaas, flatbread, een compote van sjalot en zoetzure komkommer. Tom Wakker (Restaurant Café Floor) bereidde een naar zichzelf vernoemd gerechtje, ‘Tom’s Taco’: vers, fris, spike en met onder andere BBQ pulled chicken, Rotterdamse oude kaas, limoenschuim, rasp van jalapeño en een spicy cress.
Ronde 2

Gabrielle Tuinfort (Restaurant De Harmonie) was de enige(!) dame in het rijtje kandidaten en maakte een gerechtje van krokante kippenhuid, kabeljauw, tuinbonen en kokosnoot. Streetfood, maar wel verfijnd. Raoul Waardenburg (Restaurant Wereldmuseum) maakte ook een gerechtje met uierboord, afgemaakt met naanbrood, gerookte geitenyoghurt en krootjes. Antonio Hu (Restaurant Vineum) liet zijn roots terugkeren in zijn Chinese steamed bun, met gekonfijte eendenbout en eendenlever.
Ronde 3

In het gerechtje van Edwin Kooi (Restaurant Fuiks) zat brood gevuld met lam/polenta fritot, op een salade van doperwt, granaatappel, granny smith en witlof. Daarbij nog muhammara en gefrituurde rode uienringen. Michael van der Kroft (Restaurant Tosca) maakte een tortilla van knolselderij, rundertartaar, tuinbonen en duindoornbes, jus van (niet-gemeste) eendenlever en witte chocolade.
De vier finalisten mogen door naar de finale aankomende zondag om half drie. Kom vooral weer kijken en steek de kandidaten een hart onder de riem, als zij in 90 minuten een gerechtje moeten bereiden met ingrediënten uit een (door het team van De Buik) samengestelde blackbox. Het blijft dus nog even spannend. Tot zondag, tot Kooktalent!

Foto's: Jeroen Mooijman