De PatatBakkerT: van auto-onderdelen naar verse patat en meer...

In het lege pand aan de Frits Ruysstraat in Kralingen komt een nieuwe frietzaak. Maar niet zomaar een. Biologische snacks, bijzondere gerechtjes onder het genot van speciaalbier.

31 Aug 2017 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

De PatatBakkerT: van auto-onderdelen naar verse patat en meer...

Een nieuwe friettent is geopend in Kralingen, maar niet zomaar een. De PatatBakkerT wil net even een andere twist geven aan de patatjes dan normale frietzaken doen. Dat doen zij met aparte gerechtjes, een huiskamercafé en bijpassende speciaal bieren. ‘’Een zoete aardappel patatje. Ik denk niet dat je die nog ergens anders in Rotterdam gaat vinden.’’

Liselotte van Nes en Joren Bakker zijn trots op hun kersverse patatzaak. Sinds twee weken is De PatatBakkerT aan de Frits Ruysstraatstraat in Kralingen open, pal naast de auto-onderdelenwinkel van Joren. Met een boxerbus met aanhangwagen reed hij een jaar of twee geleden naar Polen en haalde daar een aantal pallets vol met accu’s om hier te gaan verkopen bij garages. Dit had al snel een eigen zaakje in Kralingen als gevolg en binnen anderhalf jaar had hij twee mensen in dienst en verkocht hij zijn artikelen aan bijna alle garages in de buurt. Naast dit autobedrijfje zat een oude frietzaak en deze kwam leeg te staan. Liselotte heeft al enige tijd horeca-ervaring, bijvoorbeeld bij Hartig. ‘’Ik wilde graag iets voor mijzelf beginnen, maar durfde de stap nooit echt te nemen’’, vertelt ze. ‘’Ik was al een ondernemer dus ik zeg: we gaan het gewoon doen. We huren dit pandje en zien wel waar het schip strand’’, vult Joren aan. Een hele stap, van auto-onderdelen naar verse patat. ‘‘Maar wel heel leuk, stiekem leuker dan de auto’s’’, geeft Joren toe. 

Kralingen

Woonstad Rotterdam heeft in de Frits Ruysstraat een alliantie opgericht om het winkelgebied op te laten leven en het samen met de Vlietlaan, Goudse Rijweg en Weteringstraat omgedoopt tot Boulevard Kralingen. Wat Joren opviel was dat er in Kralingen bijna nergens verse patat wordt verkocht. ‘’Wij dachten: dat kunnen wij veel beter. Dus zijn we gaan puzzelen en bij het schrijven van het businessplan kwamen we erachter dat we helemaal geen gewone snackbar willen, maar dat het meer moet zijn dan dat. In Amsterdam en Utrecht zie je bijvoorbeeld al hippe friettentjes, waar men ‘s avonds ook lekker komt borrelen. Dat moet hier toch ook kunnen? In Kralingen is veel publiek; er worden momenteel nieuwe huizen gebouwd en een middelbare school om de hoek. Daar moeten wel iets mee kunnen.’’

Uit de hand

‘’In ons enthousiasme is het allemaal een beetje uit de hand gelopen. We willen meer zijn dan een plek waar je alleen je frietje haalt om thuis op te eten. Bij ons moet er genoten worden van de friet, de andere gerechtjes en de gezelligheid. Daarom hebben we voldoende zitplaatsen, zodat mensen hier echt hun avond kunnen doorbrengen. En we gaan passende speciaal bieren schenken.’’ Hierbij krijgen ze hulp van De Biergids, welke ook op Boulevard Kralingen zit. Zij helpen met het selecteren van de biertjes en kijken welke het best bij de gerechtjes past. ‘’Verder schenken we vooral speciaal biertjes met een verhaal. Niet de bieren die iedereen kent. We vinden het leuk om Rotterdamse, lokale producten te gebruiken, maar andere producten zijn ook meer dan welkom. Hier zijn we nog een beetje naar op zoek’’, zegt Joren.

Net even anders 


‘’We hebben ook contact gezocht met een chef-kok die ons helpt bij het samenstellen van een aantal leuke gerechtjes. En niet zomaar een chef-kok, dezelfde die Sergio Herman helpt bij zijn Friet Atelier. Zo hebben we een patatje dat is gemaakt van zoete aardappel. Ik denk niet dat je die nog ergens anders in Rotterdam gaat vinden. Daarnaast hebben we een kapsalon bedacht. Die maken we niet met shoarma, want van die ‘warme derrie’ wordt je friet slap en dat is niet lekker. De kapsalon bestaat uit pulled chicken, geroosterde ui en satésaus.’’ Net even anders dus.

Ook het milieu vinden Joren en Liselotte belangrijk. Joren: ‘’Je wil gewoon niet dat je producten zijn volgespoten met allerlei chemische troep of steroïden. Ik vind dat we nog net iets meer moeten gaan geven om hoe een product op je bord terechtkomt.’’ De snacks die je koopt bij de PatatBakkerT worden op een natuurlijke manier gemaakt, dus zonder gekke toevoegingen. Ze werken zo veel mogelijk biologisch. Daarnaast zoekt De PatatBakkerT naar lokale initiatieven en ondernemers waar ze mee kunnen samenwerken. Zo zijn ze bezig met een kroket, die gemaakt is van de oesterzwammen in Tropicana. ‘’Rotterdamser dan dat kan het gewoon niet. Iedereen kent Tropicana.’’ 

Huiskamercafé

Behalve met de speciaal biertjes willen Joren en Liselotte ook op andere manieren de sfeer erin brengen. Daarom maken ze achter in de zaak een verhoogde zithoek, die ze zelf ‘de huiskamer’ noemen. Druk hebben ze het wel; naast de patatzaak runt Joren ook nog de auto-onderdelenwinkel, Liselotte is nu bezig met het laatste jaar van haar studie in Den Haag en de verbouwing van de huiskamer doen ze ook zelf. ‘’Met de Huiskamer kunnen we ons onderscheiden van andere zaken. Als je geen zin hebt om uitgebreid te gaan uit eten, maar je toch even lekker de deur uit wil, zit je hier goed. Waar we denken over een jaar te staan? We hopen dan een mooi terras te hebben waar mensen lekker buiten gaan zitten om van de avondzon te genieten. Een relaxte avond met vrienden onder het genot van goed eten en een lekker biertje voor een klein prijsje.’’

De PatatBakkerT is nu al dagelijks vanaf vier uur geopend voor friet en de snacks. De planning is dat de verbouwing van de huiskamer volgende maand gaat plaatsvinden. Als de huiskamer af is, zijn de menuutjes, biertjes en andere gerechtjes verkrijgbaar. Een menu kost naar verwachting zo’n 15 euro. De PatatBakkerT is elke dag geopend tot 23:00. Perfect voor een relaxte borrelavond dus.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Harm Plekenpol 31 Aug 2017, 14:08

Leuke verhaal. Lijkt de moeite waard om even te gaan kijken en vooral zelf PROEVEN!!!

Lees ook deze verhalen
Shake it like you mean it: 8 cocktailbars om deze zomer te bezoeken

Rotterdam barst van de plekken waar mixologie tot kunst is verheven. Samen met Sligro selecteerden we 8 cocktailbars waar je deze zomer niet omheen kunt.

De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.