Bij kebap denken veel mensen nog steeds aan de vette hap na het stappen. Dat beeld is waar ze bij Nefis Kebap hard tegen vechten. Hier laten ze zien dat kebap en andere Turkse eethuisgerechten altíjd lekker kunnen zijn. En dat heeft succes, want sinds de opening is het hier altijd druk!
We spreken met Busra, die meteen duidelijk maakt dat zij niet de ster is van de zaak. “Dat is mijn moeder”, zegt ze trots. Nefis Kebap wordt gerund door de 59-jarige Ayşegül. Volgens haar was er in Nederland een tekort aan écht goede, traditionele döner. Zo begon zij bijna twintig jaar geleden Eethuis Köşem, op de hoek van de straat. Maar nu was het tijd voor iets nieuws. Zo begon het avontuur van Nefis Kebap, waar ze traditionele Turkse keuken in een nieuw jasje aanbiedt.
Fabrieksvlees uit den boze

Wat Nefis zo bijzonder maakt, is dat ze hun eigen draai geven aan bekende gerechten en vooral gebruikmaken van verse en eerlijke producten. “Döner in Nederland komt bijna altijd uit de fabriek, maar bij ons komt het vlees direct uit het slachthuis en wordt gemarineerd door onze koks en direct op de spit gezet. Zij weten het beste wat de lekkerste en malste stukken zijn. Puur vlees en kruiden, en elke dag vers”, zegt Ayşegüls dochter enthousiast. En dat proef je, want elke hap waan je je direct in Turkije en de döner heeft een puurdere en kruidigere smaak.
De kok van Nefis komt uit Hatay, een gebied dat bekend staat om zijn rijke culinaire tradities. Die eren ze onder andere met de zurna, wat trompet betekent. “Dit is echt een traditioneel gerecht: een enorme wrap van bijna een halve meter lang, gevuld met döner en een zelfgemaakte saus”, vertelt Busra trots. “Er is maar één andere plek in Nederland waar je dit kunt krijgen.”
Döner in Nederland komt bijna altijd uit de fabriek, maar bij ons komt het vlees direct uit het slachthuis en wordt gemarineerd door onze koks en direct op de spit gezet. Busra
Familiezaken met een hart voor kwaliteit

Het hele gezin staat achter de zaak, en dat merk je. “Als je het verkoopt, moet je het zelf ook willen eten,” zegt Busra. En dat is zo, want de hele familie van Busra eet vaak in de zaak. “Het zijn gewoon echt eerlijke producten”, zegt ze nogmaals. Dat maakt voor haar echt het verschil: “je kunt het met een gerust hart eten. De kwaliteit van de producten staat voorop. Alles is halal, vers en met zorg bereid.”
En dan hebben we het nog niet eens gehad over hun bijzondere vleessoep, ook wel de "antibioticasoep" genoemd. Deze mergsoep wordt zes uur lang gekookt en zit boordevol vitaminen en collageen. Perfect als je een opkikker nodig hebt. “Mijn moeder maakte dit altijd voor me als ik ziek was”, lacht Busra.
Ook wat betreft de dranken blijven ze dicht bij traditie: de ayran wordt bijvoorbeeld gedronken uit koperen bekers. “Dat is behalve heel Turks ook nog eens gezond: het houdt geen bacteriën vast en je krijgt mineralen van het koper binnen”, vertelt Busra. Ayran is een soort karnemelk, yoghurt met water en zout. “Turken zijn er gek op”, stelt Busra. “We maken het hier in een speciale machine waardoor het romig wordt en er een dikke schuimlaag op komt.”
Als je het verkoopt, moet je het zelf ook willen eten. Busra
Toekomst in Charlois

Sinds de opening in februari loopt het storm bij Nefis Kebap. “We dachten dat het even zou duren voordat mensen ons zouden vinden, maar het ging razendsnel!” zegt Busra lachend. Er zijn 28 zitplaatsen, maar dat blijkt nu al niet genoeg. “We denken erover om uit te breiden, zowel met een groter menu als met meer zitplaatsen”, doet Busra een tipje van de sluier. Naast de geliefde döner en kebaps, zijn er plannen om het menu verder uit te breiden met een traditioneel Turks ontbijt.
Met een klein budget hebben ze een sfeervolle plek gecreëerd, vol groene kunstplanten en walnoothouten tafels. De stoelen zijn in vrolijk roze en groen, wat de zaak een speelse en knusse uitstraling geeft. “Iedereen vindt het een mooie, fijne sfeer voor Charlois”, vertelt Busra. “Het is echt schattig!”