De Zure Bom wil de menselijkheid terugbrengen in de horeca

De Zure Bom is een nieuwe lunchkantine bij de Weelde. Wij spraken Sander de Vogel en Puck Gal over het bijzondere concept.

23 Mei 2019 Anna Smitsman

blogger Anna studeert journalistiek in Tilburg. Ze is geboren in Rotterdam en kon door de stage terugkeren naar haar moederschip. Ze houdt erg van lekker eten.

De Zure Bom wil de menselijkheid terugbrengen in de horeca

Op weg naar West schijnt de zon en waait er een koele bries door onze haren: het optimale vakantiegevoel in eigen stad. De nieuwe lunchkantine De Zure Bom zit gevestigd in een kas op de creatieve vrijstaat Weelde en opent 24 mei voor het eerst haar deuren. Wij namen een kijkje en spraken mede-eigenaren Sander de Vogel en Puck Gal over het opvallende concept.

Vier vrienden 

Het begon allemaal met vier vrienden die dol zijn op koken. Puck ontmoette Eva Reinalda en Leonie Zernitz op haar huidige werkplek Bas Bakt. "We hebben elkaar in het ontbijtcircuit ontmoet", lacht Puck. In eerste instantie wilde het viertal helemaal geen horecazaak beginnen, maar meer samen koken. "We missen het buiten zijn in de stad, koken met z'n allen en eigenzinnigere dingen in de horeca", vertelt Puck. Toen ze via vriendinnen in contact kwam met de prachtige locatie, kwam alles samen.

Het moet een plek worden voor onze vrienden, maar ook nieuwe vrienden. Puck

Een plek voor iedereen 


De Zure Bom is een kantine waar je kunt ontbijten en lunchen. "We hadden met z'n vieren bedacht dat we een kantine wilden maken voor het goede leven", begint Puck. "Het moet een plek worden voor onze vrienden, maar ook nieuwe vrienden." De lunchkantine zit gevestigd in een glazen kas met in het midden een boom. De kas zorgt voor een warme sfeer. "Als het regent hoor je de druppels op de kas tikken." Je hoeft je geen zorgen te maken dat het te warm wordt in de kas door de zonwerende doeken. 

Geen personeel 

Opvallend is dat de vrienden geen personeel hebben. Sander: "Het gaat een plek worden waar we graag komen en die ons energie geeft. Ik denk dat als we personeel zouden aannemen dat een heel ander verhaal zou worden. Dan gaat het ons energie kosten."

We willen de menselijkheid weer een beetje terugbrengen in de horeca. Sander

Menselijkheid terugbrengen in de horeca 

De openkeuken heeft een toonbank waar de verse gerechten op gepresenteerd worden. "Het moet heel erg voelen alsof je bij ons in de keuken binnenloopt." Er komt een seizoensgebonden menu dat regelmatig wisselt. Met een dienblad pak je zelf het lekkers wat het jaargetijde je brengt. "Op deze manier leer je ook wat het seizoen je te bieden heeft", legt Sander uit. Er zullen geen menukaarten op tafel liggen. "We willen mensen echt uitnodigen om bij ons te komen kijken en te vragen wat er is. We willen de menselijkheid weer een beetje terugbrengen in de horeca." 

Duurzaamheid 

De vrienden zijn erg bezig met duurzaamheid, maar het speelt geen dominante rol. "Het is meer een norm dan een plicht", legt Puck uit. Ze zijn erg op zoek naar randproducten waar ze iets moois mee kunnen maken. Puck: "Je hebt hier in de haven veel fruitcontainers waar veel van wordt weggegooid. Wij zijn ermee bezig om te koken met wat daar wordt weggegooid."  

Verantwoordelijk eten  


Een groot gedeelte van de kaart bestaat uit vegetarische en veganistische gerechten. "Af en toe zal er is een vis of een stukje vlees zijn, maar alleen als wij er op een verantwoorde manier achter staan", aldus Puck. Je kunt hier in de ochtend genieten van onder andere croissants, scones, yoghurt en vers gemaakte cake en taarten. In de middag zijn er salades, verse smeersels, tosti's en quiches. 

Filterkoffie 

De filterkoffie wordt geleverd door koffiezaak Evermore. Er is bewust gekozen om cappuccino's links te laten liggen. "Filterkoffie kan heel lekker zijn als je het goed zet en we willen ons voornamelijk focussen op het eten", legt Puck uit. Ook willen de vrienden zo min mogelijk afval creëren. "Machines hebben veel waste en dat heb je met filterkoffie niet."

Je kunt ontsnappen uit de drukke stad om hier te ontspannen. Sander

Op vakantie in eigen stad 


"Je kunt ontsnappen uit de drukke stad om hier te ontspannen", vertelt Sander. Naast de kas is er een mooi terras waar je kunt genieten van het zonnetje. "Als er ergens zon in de stad is, dan is dat hier", lacht Sander. Ook hebben de vrienden een tuin tot hun beschikking waar ze groente en bloemen gaan verbouwen. 

Weelde 

Weelde was voorheen de voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad, maar er wordt nu nieuw leven ingeblazen als creatieve vrijstaat. Kim Pieters en Kelly Vincent, initiatiefnemers van onder andere de Geheime Tuin, nemen het terrein over. Theater, performance, kunst en natuurlijk eten en drinken komen hier samen.

We willen proberen deze plek twee jaar lang zo tof mogelijk te maken, gekke dingen te doen en creatief te zijn. Puck

Pop-up van twee jaar 

De Zure Bom mag twee jaar lang op het terrein zitten. "De gemeente heeft er nu nog geen plannen voor, maar wil er misschien iets mee doen." Of ze na de twee jaar mogen blijven is nog een groot vraagteken. Dit weerhoudt het viertal in ieder geval niet om iets leuks met de locatie te doen. "We willen proberen deze plek twee jaar lang zo tof mogelijk te maken, gekke dingen te doen en creatief te zijn." 

Hier kun je ze van kennen 

Puck, Eva en Leonie komen alle drie uit de horeca. Sander is de enige zonder horeca-achtergrond. Hij is een webdesigner en developer, maar heeft altijd een passie gehad voor koken. Volgens Puck is hij zelfs een erg fanatieke kok. Puck heeft veel catering gedaan en werkt nu bij Bas Bakt, waar ze een paar dagen per week blijft werken. Eva heeft ook gewerkt in de catering en Leonie is meegetrokken met het nomadenrestaurant de Burgertrut. 

Groot openingsweekend van Weelde 

De Zure Bom opent 24 mei haar deuren van 16:00 tot 02:00 tijdens het grote openingsweekend van Weelde. "De opening is meer een borreldag met hapjes", vertelt Puck. Het terrein blijft open tot 06:00. De volgende dag gaan de normale openingstijden in. Je kunt er dan van woensdag tot zondag terecht van 10:00 tot 17:00.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
The Oyster Club waar fancy dining en het nachtleven elkaar treffen

Voor een volledige avondje uit, zit je bij the Oyster Club aan het Rodezand op de juiste plek. Begin met sushi en een cocktail en eindig op de dansvloer.

Herfstsfeer in de Markthal: 10 x comfort food plekjes voor de koudere dagen

We delen een top 10 van comfort food plekjes tijdens de herfst in de Markthal: rijke bouillons, kruidige wereldkeukens en knusse plekken voor warme dranken.

Kunst op de golven: ontdek de juweeltjes aan boord van de ss Rotterdam

Tijdens de nieuwe rondleiding bij ss Rotterdam, de kunsttour, maak je een culturele reis langs deze kunstwerken en de verhalen die zij vertellen.