In het Zomerhofkwartier (ook wel ZoHo genoemd) in Rotterdam-Noord, zit Bonza Koffie gevestigd. Bonza is een koffietent die wordt gerund door Jorre de Jong. De focus ligt hier vooral op de specialty koffie, maar er wordt ook gebak en lunch geserveerd. De zaak zit in Broeinest, een plek waar genoeg ruimte is om te flexwerken.
Jorre de Jong is al bekend met de horeca in Rotterdam. Hij was eigenaar van pop-up koffiezaak Meuk en ervoor werkzaam bij Picknick. Het werd tijd om een nieuwe koffietent op te zetten en dat deed hij drie maanden geleden. De Jong maakte de keuze om dit te doen in de Zomerhofstraat en niet zonder reden. Jorre: “Ik weet dat ZoHo volop in ontwikkeling is en daardoor de ideale plek is.”
Single-origin
Voor de espressokoffie worden de eigen koffiebonen van Bonza gebruikt. Deze bonen worden ingekocht door This Side Up. Dit is een koffieimporteur die staat voor meer transparantie in de koffiehandel en voor eerlijke uitbetaling. Jorre: “Ik vind het belangrijk dat de koffie zo duurzaam mogelijk is en dat het geld eerlijk verdeeld wordt.”
Ook single-origin koffie, koffie dat uit hetzelfde gebied komt, heeft zijn voorkeur. Bij blend is dit gemixt.
De koffie van het eigen merk wordt ook verkocht in zakjes, zodat mensen hiervan thuis ook gebruik kunnen maken. Voor de filterkoffie gebruikt Jorre verschillende single-origin koffiebonen van lokale brandrijen, zoals Giraffe Coffee Roasters en Man Met Bril Koffie.
Broeinest Rotterdam
Door corona werken veel mensen thuis, maar voor wie buiten de deur wil werken, is Bonza de perfecte plek. Broeinest, waar Bonza in zit, is een flexwerk- en ontmoetingsplek, materialenbibliotheek en inspiratieplek voor ontwerpers en architecten. In het pand is gratis wifi aanwezig en er zijn voldoende stopcontacten. Ook zijn er vergaderruimtes die je kunt afhuren.
Huiselijke sferen

Doordat Bonza in een bedrijfspand zit, is er een kans dat mensen het minder toegankelijk vinden om binnen te stappen. Deze drempel heeft Jorre met het interieur en het terras proberen te verlagen. Het terras blijft staan totdat het weer het niet meer toelaat.
Naast het uitgebreide assortiment koffie, staan er ook lunchgerechten op het menu. Voor de zoete trek zijn er zelfgebakken cakes, zoals bananenbrood, brownies en courgettecake. Voor de hartige trek staan er goed gevulde tosti's op het menu en is er een wisselende quiche. “Ik bak en bereid alles zelf hier in de zaak, het handigst is dan ook om gerechten te hebben die snel gemaakt kunnen worden. De ingrediënten zijn natuurlijk vers”, sluit Jorre af.