Bij Bonza Koffie is geen enkel bakkie hetzelfde

Bij Bonza Koffie kan je lekker flexwerken en nog lekkerder koffie drinken. De Buik ging langs voor een paar koppen en sprak met de eigenaar.

8 Mei 2024 Tahira Kik

blogger Tahira werkt in de mediawereld. Door haar passie voor verhalen en liefde voor eten, ontdekt ze graag nieuwe eettentjes waarover ze met net zoveel plezier schrijft.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Bonza Koffie

Zomerhofstraat 71, Rotterdam Maaltijd: OntbijtBrunchLunch Stadsdeel: Noord Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 8 Mei 2024

Bij Bonza Koffie is geen enkel bakkie hetzelfde

Koffiebar Bonza bevindt zich in Rotterdam-Noord, niet ver van de Hofbogen. In de zaak kan je lekker flexwerken en nog lekkerder koffie drinken. De Buik ging langs voor een paar koppen en sprak met de eigenaar.

​Bonza: koffie met plek voor de laptop


Het is vaak een zoektocht in welke koffiezaak je met je laptop neer kunt strijken, want lang niet bij elke koffiezaak mag je altijd met je laptop zitten te werken. Bij Bonza Koffie in Rotterdam Noord ben je altijd welkom. Met fijne zitplekken, gratis wifi en een goede kop koffie, is dit de ideale plek om te werken of bij te praten.

Geen enkel bakkie pleur proeft hetzelfde, want iedere maand veranderen ze van koffiebonen en dus van smaak. Als je tijdens het harde werken trek hebt gekregen, dan zijn er nog genoeg huisgemaakte zoetigheden en tosti’s om de honger te stillen. Wij verruilden daarom voor een ochtend ons kantoor om bij Bonza langs te gaan.

Wereldwijde liefde voor koffie


De liefde voor koffie ontstond bij eigenaar Jorre de Jong tijdens zijn reizen. In Costa Rica bezocht hij verschillende koffieplantages, waar hij zelfs een handje mocht helpen.

Zijn koffiecarrière begon in Rotterdam bij Picknick en vervolgde in zijn pop-up espressobar in Rotterdam-Noord. Tijdens corona greep hij de kans om zijn eigen koffiezaak te starten in het Broeinest, niet ver van de Hofbogen, en zo ontstond Bonza Koffie.

​Een naam die weer verwijst naar zijn tijd in Australië, waar hij als head barista in Melbourne geïnspireerd werd door de lokale koffie scène. “Bonza is een typisch Australisch woord wat ‘geweldig’ betekent”, vertelt Jorre ons.

​Geweldige kop koffie


Iedere dag wordt dan ook gestreefd naar een geweldige kop koffie. Die wisselt nogal eens. Want regelmatig worden nieuwe bonen op de molen gezet. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: het zijn single origin bonen. Van één boer uit één land. “Ik vind het leuk om mensen bewust te maken waar de koffie die zij drinken vandaan komt.”

Om die samenstelling van koffie zo divers mogelijk te houden, werkt hij samen met meerdere koffieleveranciers, zoals Grounded, Shokunin, Manhattan, Schot Koffie en Sprout. Lokaal gebrand maar wel altijd variërend, in het land van afkomst, de koffieplantage en het verwerkingsproces. Iedere maand smaakt de koffie hier dus anders.

​Veelzijdige boon


Wij proeven de populairste natural processed koffiebonen, op dit moment afkomstig uit Ethiopië. “Dit is een omni roast”, legt Jorre ons uit, “die je zowel voor espresso als voor filterkoffie kunt gebruiken.” Deze boon geeft een mooi gebalanceerde smaak die doet denken aan rood fruit en melkchocolade, wat perfect past bij de melk van onze flat white.

Deze boon zou je dus ook voor de filterkoffie kunnen gebruiken, maar daarvoor zijn nog veel meer mogelijkheden. “Voor filter proberen we meer bijzondere smaken te gebruiken, die mooi naar voren komen als je ze zonder melk drinkt.”

Zoals bijvoorbeeld de bonen van de Amsterdamse brander Un.Common uit Indonesië. Een nieuwkomer onder de koffielanden, die steeds populairder begint te worden. Dat is niet gek, want hier proeven we zoete smaken van wild fruit zoals nectarine en guave.

​Homemade lekkers bij Bonza


De focus ligt hier dus op koffie, maar er staan ook verschillende gerechten op de menukaart. Als je grote trek hebt, dan zijn er verschillende rijkgevulde tosti’s. Niet met ham en kaas maar met bijzondere combinaties zoals geitenkaas en gegrilde groenten of kaas met tomaat en zelfgemaakte kimchi.

Voor de zoetekauwen onder ons worden iedere ochtend cakes naar eigen recept gemaakt. Een extra reden om hier ‘s ochtends te gaan werken, want de zaak wordt daardoor gevuld met de zoete geur van versgebakken cake.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.