In oktober opende aan de Mauritsweg Ramen Tomoharu, een nieuwe ramenzaak vanuit Japan. Tomoharu Fujioka, de eigenaar, opende al eerder in 2023 een ramenzaak in Tokyo. Na twee jaar was tijd voor een nieuwe uitdaging, niet in Japan, maar in Europa. De Buik wilde alles weten en ging langs (ook om te proeven).
Donkere kleuren en knusse verlichting

Bij binnenkomst voelt het meteen alsof je even Rotterdam uitstapt en ergens in Tokyo binnenstapt. Door de voordeur kom je via een soort halletje, gevuld met witte kiezelstenen en tegels, aan bij de tweede deur. Het interieur maakt gebruikt van donkere houten tafels en andere donkeren accenten.
De zaak staat vol met tweetjes en aan de voorkant een lager stuk met een relaxte hoekbank, waar je met meer kan plaatsnemen. Het voelt intiem, de verlichting is warm en boven elke tafel hangt een kleine sfeerlamp, waardoor je aan tafel echt gefocust bent op je gezelschap.
Wereldreis aan smaken
Van Tokyo naar Rotterdam is een flinke reis, maar voor Tomoharu was dit geen stap waar hij lang over na moest denken. “Toen ik drie jaar geleden in Europa was, waren er nog een stuk minder ramenzaken in Rotterdam en Europa. In Japan zijn er al zoveel restaurants met ramen op de kaart, en de smaak van die authentieke Japanse ramen miste ik nog hier.”
Om die smaak te waarborgen, vliegt Tomoharu alle smaakmakende ingrediënten over vanuit Japan, en gebruikt hij in zijn restaurant hier dezelfde ingrediënten als in zijn restaurant in Tokyo. “In Nederland is de keuze voor bijvoorbeeld miso en soja veel beperkter dan in Japan, waardoor de smaken ook anders zijn.”
De zaak in Tokyo is overigens nog steeds geopend. Tomoharu is van plan op en neer te gaan, maar zijn focus ligt voornamelijk op Rotterdam en Europa. “Ik heb daar mensen werken die ik vertrouw, maar ik zal af en toe nog wel teruggaan.”
Vragenlijst invullen om ramen te eten

Dan is het tijd om zelf ramen uit te kiezen. De menukaart is overzichtelijk en komt met een papieren velletje, waarop je zelf je kom ramen samenstelt. Wil je dikke of dunne noedels, welke bouillon wil je en wat wil je erin? Dat papiertje geef je vervolgens mee met de bediening en dan gaat de keuken ermee aan de slag. Geen groot menu met honderden keuzes, maar gewoon even afstrepen.
Tomoharu geeft nog wat extra uitleg bij de bouillon: "Miso heeft een hele volle smaak, shio is heel helder en zacht en shoyu zit daar eigenlijk tussenin. Toen ik de menukaart ging maken, dacht ik dat iedereen voor de shoyu zou gaan, maar sinds dat ik open ben, is de absolute hardloper de miso.”
Wij gingen wel voor de shoyu ramen, maar dan wel de ‘special’. Dat houdt in dat je alle drie de soorten vlees krijgt: kip, eend en varkensvlees en ook een gekookt eitje gemarineerd in soja.
Smaaksensatie

Binnen een paar minuten staat de kom met ramen op tafel. Simpel, maar elegant met wat rode ui, de verschillende soorten vlees en wat fijngesneden bosui als garnering.
De bouillon is zacht, maar goed op smaak en brengt zeker dat umami-gevoel mee. De rode ui is hier een frisse tegenhanger van, wat alles mooi in balans brengt. En dan het vlees, wat ontzettend zacht is en nog net niet als een wolkje over je tong heen smelt. Je kaken kunnen hier rusten, want je kan alles zo naar binnen slurpen.
De beste ramen van Europa
Nadat de ramen op zijn, vertelt Tomoharu nog wat over zijn visie. “Ik wil de beste ramen van Europa aanbieden, ik ben ook al aan het kijken voor een tweede vestiging in Rotterdam en zou het leuk vinden om een keer samenwerking te organiseren met andere ramenchefs uit Rotterdam, maar eerst van deze zaak genieten.”
Wij zijn in ieder geval enthousiast en benieuwd wat we nog meer gaan zien van Ramen Tomoharu.